Ο κόσμος κατά τον Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποίησε την ετήσια συνέντευξη Τύπου του για να κάνει επίθεση στην απερχόμενη κυβέρνηση Ομπάμα και το Δημοκρατικό κόμμα και να υποστηρίξει ότι πάντα γνώριζε πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ. "Κανείς δεν πίστευε ότι θα κερδίσει. Εκτός από εμάς, φυσικά" δήλωσε ο Πούτιν, εν μέσω χειροκροτημάτων από κάποιους από τους 1.400 δημοσιογράφους που συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα.

Ο Πούτιν

απέρριψε όλες τις κατηγορίες περί ρωσικής παρέμβασης στις εκλογές, επιμένοντας ότι οι ισχυρισμοί οφείλονται στην "πικρή ήττα" των Δημοκρατικών. "Το Δημοκρατικό Κόμμα και η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις δικές τους αποτυχίες με εξωτερικούς παράγοντες", δήλωσε ο πρόεδρος. "Έχασαν παντού, και ψάχνουν να κατηγορήσουν εξωτερικούς παράγοντες. Δεν είναι πολύ αξιοπρεπές αυτό".

Ο Πούτιν είπε ότι συμφωνεί με τον ισχυρισμό του Τραμπ, ότι οι κυβερνοεπιθέσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν από ένα άτομο. "Ο εκλεγμένος πρόεδρος είχε απόλυτο δίκιο όταν τόνισε ότι κανείς δεν γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί οι hackers. Ίσως να ήταν σε μια διαφορετική χώρα, και όχι στη Ρωσία. Ίσως να ήταν απλά κάποιος που κάθεται στον καναπέ ή το κρεβάτι του. Είναι πολύ εύκολο τώρα να αποδείξεις την χώρα προέλευσης, όταν είσαι πραγματικά σε μια διαφορετική θέση".

Ο Πούτιν αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την απαίτησή του Μπαράκ Ομπάμα, που είχε προσωπικά ζητήσει από τον Πούτιν να θέσει τέρμα στις προσπάθειες των χάκερς. "Ποτέ δεν μιλάω για το τι είπα σε προσωπικές συζητήσεις με άλλους ηγέτες", είπε. "Πιο σημαντικό από το ποιοι έκαναν την κυβερνοεπίθεση είναι οι αποκαλύψεις για το Δημοκρατικό κόμμα", είπε, αλλά "αντί να ζητούν συγγνώμη στους ψηφοφόρους τους, άρχισαν να φωνάζουν για το ποιος οργάνωσε τις επιθέσεις".

Ερωτηθείς σχετικά με πρόσφατα σχόλια του Ομπάμα, ότι "ο Ρόναλντ Ρίγκαν θα γυρίζει στον τάφο του" σχετικά με τα ευρήματα έρευνας ότι το 37% των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων παραδέχθηκε ότι είναι οπαδοί του Πούτιν, ο πρόεδρος είπε ότι ήταν ένα σημάδι πως οι δύο χώρες είναι κοντά. "Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος του αμερικανικού λαού έχει τις ίδιες απόψεις με μας σχετικά με το πώς πρέπει να οργανωθεί ο κόσμος", είπε, προσθέτοντας ότι πολλοί Αμερικανοί "θα συμφωνούν με την κατανόηση των παραδοσιακών αξιών".

Σε μια πιθανή ένδειξη ότι η ρητορική για τις ΗΠΑ - που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια ως η μεγαλύτερη απειλή για τη Ρωσία - θα μπορούσε να μαλακώσει με την προεδρία Τραμπ, ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα δεν ήταν πλέον ένας κίνδυνος. Ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια του αυτή την εβδομάδα, ότι ο στρατός της Ρωσίας ήταν ισχυρότερος από "κάθε επιτιθέμενου", ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ είχαν τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο. "Αλλά είπα ότι έχουμε τον ισχυρότερο στρατό από οποιονδήποτε - προσέξτε- επιτιθέμενο" διευκρίνισε. Κατ' επέκταση, οι ΗΠΑ δεν θεωρούνται πλέον ως "επιτιθέμενος".

Οι μαραθώνιες συνεντεύξεις Τύπου του Πούτιν έχουν γίνει μια ετήσια παράδοση, κατά τη διάρκεια των 16 χρόνων του στην ηγεσία της Ρωσίας (12 ως πρόεδρος και τέσσερα ως πρωθυπουργός) και συνήθως περιλαμβάνουν ένα μείγμα από ερωτήσεις που κυμαίνονται από θέματα γεωπολιτικής ως περιφερειακά ζητήματα. Οι δημοσιογράφοι φέρουν πλακάτ, φωτογραφίες και σημαίες ελπίζοντας να κερδίσουν την προσοχή του προέδρου. Ένας είχε φέρει μια αφίσα που απεικονίζει τον Πούτιν με ένα κοστούμι Superman.

Η συνέντευξη διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες. Ο Πούτιν αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα, κάνοντας επίθεση εναντίον της Δύσης για την πρόκληση της κρίσης στην Ουκρανία και επιβεβαιώνοντας ότι η δολοφονία του πρέσβη της Ρωσίας στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Εκτός από τις διεθνείς υποθέσεις, αποφάνθηκε επί μακρόν για την παραγωγή σιτηρών, το σκάκι και την περιφερειακή οδοποιία. Παρά το γεγονός ότι ο Πούτιν έχει δεχθεί ερωτήσεις σχετικά με ευαίσθητα θέματα κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων, η απαγόρευση ερώτησης μετά από μια άλλη καθιστά εύκολο για αυτόν να αποφύγει να δώσει πραγματικές απαντήσεις. Όταν ρωτήθηκε αν οι ύποπτοι που συνδέονται με τον φιλορώσο πρόεδρο της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, θα πρέπει να κληθούν ως μάρτυρες στη δίκη για τη δολοφονία του πολιτικού της αντιπολίτευσης Μπόρις Νμετσόφ, ο Πούτιν απλά δεν απάντησε.

Ο Πούτιν αρνήθηκε να πει αν θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος για μία ακόμα εξαετία το 2018. Αναμένεται ευρέως να είναι υποψήφιος και να κερδίσει. "Θα δω τι συμβαίνει στη χώρα και τον κόσμο... και η απόφαση θα ληφθεί σχετικά με τη συμμετοχή ή όχι στις μελλοντικές εκλογές", είπε.

Ο Πούτιν και ο κόσμος

Για την εκκένωση του Χαλεπίου: "Είναι η μεγαλύτερη τρέχουσα διεθνής ανθρωπιστική αποστολή. Δεν θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί χωρίς την ενεργό δράση των προέδρων της Τουρκίας και του Ιράν, και την ενεργό συμμετοχή μας. Και φυσικά, την καλή θέληση και την εργασία του Προέδρου της Συρίας Άσαντ".

Σχετικά με τη Ρωσία, την Τουρκία και το μαχητικό που καταρρίφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο: "Ήμουν επιφυλακτικός σχετικά με τη θεωρία ότι το αεροπλάνο μας καταρρίφθηκε χωρίς διαταγές από την τουρκική ηγεσία και διατάχθηκε από τους ανθρώπους που πραγματικά ήθελαν να καταστρέψουν τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις. Αλλά τώρα, μετά την επίθεση στον πρεσβευτής μας, αρχίζω να αλλάζω γνώμη".

Σχετικά με τους ισχυρισμούς για το σπονσοράρισμα του κράτους στο ντόπινγκ στον αθλητισμό: "Η Ρωσία δεν είχε ποτέ κανένα κρατικό σύστημα ντόπινγκ ή κρατική υποστήριξη για ντόπινγκ. Είναι απλά αδύνατο, και θα κάνουμε τα πάντα για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα συμβεί στο μέλλον".

Για την αγάπη: [Απαντώντας σε μια φωνή από την αίθουσα που ρώτησε: "Μπορώ να σας κάνω μια ερώτηση για την αγάπη;"] "Η αγάπη μετατρέπεται γρήγορα σε μίσος".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα