Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος

Ενδεχομένως πρόκειται για τα πρόσωπα που έχουν συζητηθεί περισσότερο από κάθε άλλον στη χώρα. Επίμονοι, ακριβείς, ακλόνητοι, συχνά κουραστικοί: έτσι φέρονται να περιγράφουν- σε διάφορα ρεπορτάζ που εξωραΐζουν εν πολλοίς την εικόνα τους – H επονομαζόμενη τρόικα

Εδώ και τρία χρόνια οι ελεγκτές της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ ασχολούνται με την ελληνική οικονομία, με προφανή αποτυχία, πρωτοφανή για χώρα-μέλος της ΕΕ αλαζονεία και πρόδηλη μονομερή εξυπηρέτηση των

συμφερόντων των oργανισμών που εκπροσωπούν.

Παράλληλα και οι τρεις βιώνουν μια πρωτόγνωρη δημοσιότητα, την οποία όσο και αν αποδιώχνουν, σίγουρα απολαμβάνουν.

Στη συνείδηση του λαού όμως είναι οι «μπροστινοί» των τοκογλύφων, οι ξενέρωτοι Βορειοευρωπαίοι, ο διεθνής οικονομικός έλεγχος με σάρκα και οστά.

Επειδή τα ρεπορτάζ για το τρίο της συμφοράς  στα ξένα και εγχώρια έντυπα, είναι «μακιγιαρισμένα», σας παρουσιάζουμε την τρόικα, υπό καθαρά νεοελληνική οπτική γωνία:

Θα ξεκινήσουμε από τον άσχημο: Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ματίας  Μορς μπορεί  να λογοδοτεί στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά είναι βγαλμένος από βιντεοκασέτα των ‘80ς: «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα», περιποιημένη φράντζα και άσπρη κάλτσα να «φωσφορίζει στο στροβόλι» άδικα προσπαθεί να γίνει σταρ: “Ματίας” λένε το αμόρε της αλησμόνητης ηρωίδας της προεφηβείας «Πάττυ» και τον Μορς που επινόησε τον ομώνυμο κώδικα, αποκλείεται να τον ξεπεράσει σε φήμη.Η εικόνα του μεθοδικού τεχνοκράτη που αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στα δύσκολα και δεν παραλείπει να πει και μια καλή κουβέντα για την εκάστοτε Κυβέρνηση, στραπατσαρίστηκε στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις, κατά τις οποίες ο ρόλος του καθενός αποκαλύφθηκε.

O»καλός» Μαζούχ, άφησε πολλές ελπίδες στην αρχή με το καλοπαιδίστικο παρουσιαστικό και ιδίως με το γεμάτο υποσχέσεις  επώνυμο του. Τελικά απoδείχθηκε σαδιστής αυτός και καραμαζοχιστές  όλοι εμείς που ανεχόμαστε όλο το τρελό παρεάκι.

Με εμφάνιση ιατρικού επισκέπτη ο Μαζούχ μπορεί να  αφήνει στους άλλους την πρωτοκαθεδρία,  αλλά όταν ακούει για «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού χρέους που κατέχει η ΕΚΤ γίνεται …Τούρκος.

Και ερχόμαστε στον «σταρ» της τρόικας, το Δανό Τόμσεν. Στη χώρα του δεν τον ξέρει ούτε ο θυρωρός του, αλλά στην  Ελλάδα κάνει μεγάλη καριέρα. Από το που στέλνει άνθη, μέχρι από πού αγοράζει καφέ, ή αν του έχει προκύψει και κανά «αισθηματάκι», είναι είδηση.

Η ιδέα πάντως της εσωτερικής υποτίμησης  ήταν πιο αποτυχημένη και από τη θητεία Παπακωνσταντίνου, ο οποίος φέρεται να είναι και από τους λίγους ημεδαπούς,  που απολαμβάνουν την παρέα του Τόμσεν. Οι κακές γλώσσες διαδίδουν ότι αμφότεροι πάνε για το Νόμπελ Οικονομίας, αν στο μεταξύ δεν πάρουν το Όσκαρ για το καλύτερο μοντάζ μέτρων που έγινε ποτέ.

Πάντως ο ρόλος του Τόμσεν αναβαθμίστηκε, καθώς ο Στουρνάρας  τον έχει απειλήσει με παραίτηση πολλάκις. Σε λίγο ο Τόμσεν θα δίνει και εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης, για να γλιτώσουμε και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας…

Οι

Keywords
Τυχαία Θέματα