Ο Φίλης θα ξαναγράψει τα βιβλία… της ιστορίας

Με το δικό του «ιδιαίτερο» τρόπο και συγκεκριμένα σε εκδήλωση για τον ελληνικό εμφύλιο, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης άνοιξε το ευαίσθητο -και από πλευράς πολιτικών αντιπαραθέσεων- ζήτημα της αποτύπωσης της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας στα σχολικά βιβλία. Μετά τις εξαγγελίες για αναμόρφωση του μαθήματος των Θρησκευτικών και με τις οριστικές αποφάσεις ακόμα να εκκρεμούν, η ηγεσία του υπουργείου φαίνεται ότι έχει αδυναμία στο να ανοίγει θέματα που εγείρουν πάθη και ενίοτε διχασμό.

Κάνοντας λόγο για «λευκές σελίδες» στα βιβλία Ιστορίας, ο κ. Φίλης προανήγγειλε

αλλαγές στα σχολικά εγχειρίδια σημειώνοντας ότι «η Ιστορία μπορεί να βοηθήσει στο να βελτιώσουμε την πορεία της χώρας στην έξοδο από την κρίση».

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Διάδοσης Ιστορικών Αρχείων στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στον Γράμμο, ο Νίκος Φίλης ανέφερε: «Συμμετείχαμε σε μια εκδήλωση στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης που έχει ως στόχο την εμβάθυνση των ιστορικών γεγονότων του εμφυλίου.

Προσεγγίζουμε το θέμα χωρίς υπερβολικό πάθος, αλλά με συνείδηση ότι η Ιστορία μπορεί να βοηθήσει στο να βελτιώσουμε την πορεία της χώρας στην έξοδό της από την κρίση. Τα βιβλία της σχολικής Ιστορίας αντιμετωπίζουν με αμηχανία τα ζητήματα της σύγχρονης Ιστορίας.

Στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιαμόρφωσης των προγραμμάτων Ιστορίας στα σχολεία, είναι προφανές ότι πρέπει να μιλήσουμε για όλα. Δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα βιβλία σχολικής Ιστορίας. Αλλά πάντοτε να προσεγγίζουμε την Ιστορία με σεβασμό στη μνήμη και τον πόνο όλων των Ελλήνων και κυρίως με σεβασμό στα γεγονότα».

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα