Ο Ερντογάν ξεκινά «πόλεμο» για να αποδομήσει την ιστορική συμφωνία του Καΐρου

Όπως ακριβώς το περιμέναμε. Ο Σουλτάνος Ερντογάν ξεκινά ήδη «πόλεμο» προκειμένου να αποδομήσει την ιστορική συμφωνία του Καΐρου. Είτε με ειρωνικά σχόλια στον τουρκικό τύπο είτε με έμμεσα μηνύματα σε Αθήνα και Λευκωσία, αποδεικνύει ότι η προκλητική του στάση θα συνεχιστεί και μπορεί να κλιμακωθεί επικίνδυνα.

Όπως αναφέρουν κυπριακές εφημερίδες η Άγκυρα απαιτεί ουσιαστικά από τον πρόεδρο Αναστασιάδη να σταματήσει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

με αντάλλαγμα να σταματήσει το «Μπαρμπαρός» να σουλατσάρει στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή στέλνει μήνυμα στην Αθήνα ότι δεν θα κάνει πίσω για το φυσικό αέριο. Η επικίνδυνη αυτή κλιμάκωση ενδεχομένως να έχει πολύ δρόμο αυτό, ελπίζουμε όλοι μόνο διπλωματικό. Διότι οι Τούρκοι είναι συνηθισμένοι στους παλικαρισμούς και δεν αποκλείεται να κάνουν κάτι στα νερά του Αιγαίου. Ειδικά τώρα που οι ξένοι δεν ξεκαθαρίζουν τη στάση του για το τι θέλουν στη Μεσόγειο. ΗΠΑ και Βρετανία παραμένουν απλοί θεατές στην τουρκική προκλητικότητα ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν, θέλοντας να είναι απέναντί τους, κάλεσε τον Αναστασιάδη να επισκεφτεί τη Μόσχα σε μια κίνηση με ιδιαίτερους συμβολισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Φιλελεύθερος, η Τουρκία απαιτεί από την Κύπρο να αναστείλει όλες τις έρευνές της για τον εντοπισμό και εξόρυξη υδρογονανθράκων με αντάλλαγμα της απόσυρση του Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ. Η νέα αυτή προκλητική στάση της Τουρκίας απορρίπτεται σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Λευκωσίας και από την κυπριακή και από την ελληνική και από την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Η Τουρκία εμφανίζεται δήθεν πρόθυμη όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος να αναστείλει τις έρευνές της που διεξάγει δήθεν με εξουσιοδότηση του ψευδοκράτους στην περιοχή νοτίως της νήσου στα τεμάχια που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Μία τέτοια όμως πρόταση στοχεύει στην εξουδετέρωση των σχεδιασμών της κυπριακής δημοκρατίας στο πεδίο της ενέργειας θέτοντας σε ομηρία το φυσικό αέριο της Μεγαλονήσου. Στοχεύει πρωτίστως να διασφαλίσει η Άγκυρα την εφαρμογή των δικών της σχεδιασμών. Οι τουρκικές κινήσεις δεν είναι τίποτε άλλο από την πάγια τακτική των εκβιασμών και των απειλών για να θέσουν ένα νέο δίλημμα προς τη Λευκωσία: είτε θα αρχίσει η συζήτηση για την συνδιαχείρηση του φυσικού πλούτου είτε τερματίζονται οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Μία τέτοια πρόταση δεν συζητείται καν από τη Λευκωσία.

Όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, ο «σουλτάνος» Ερντογάν οδήγησε τη χώρα του σε διπλωματική απομόνωση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Πάγωσε τις σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ψυχράθηκε με τον Πούτιν λόγω της στάσης του στην Κριμαία και τη Συρία, έκανε καχύποπτο ακόμη και τον Ομπάμα και προχωράει σε επίδειξη δύναμης επιλέγοντας ως «εύκολο στόχο» την Κύπρο.

Ο Tούρκος ηγέτης, «μεθυσμένος» από την αλαζονεία απέρριψε τις κατευναστικές παρεμβάσεις που έγιναν από διάφορες πλευρές και μέσω σημαντικού πολιτικού παράγοντα με τον οποίο είχε επαφή την περασμένη εβδομάδα έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Δεν πρόκειται να κάνω πίσω στο θέμα του φυσικού αερίου στην Κύπρο».

Εν τω μεταξύ, με ειρωνικά και πικρόχολα σχόλια επιστημόνων σχολιάστηκε η τριμερής συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου τα τουρκικά ΜΜΕ. Τα τουρκικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν την συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου ως ένα μπλοκ τριών χωρών με πολλά κοινά συμφέροντα αλλά χωρίς πολλές ελπίδες και ότι η Τουρκία θα αντιδράσει όταν έρθει η ώρα. Αναφέρουν ακόμη ότι η Τουρκία είναι μόνη της στο θέμα της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσει. Αναφέρουν επίσης ότι η Αθήνα προσπαθεί να μεταφέρει το αέριο στην ίδια την Ελλάδα μέσω της Κρήτης παρακάμπτοντας πλήρως την Τουρκία. Διακυβεύονται όχι τα δικαιώματα του ψευδοκράτους αλλά της ίδιας της Τουρκίας. Ο ειδικός για θέματα ενέργειας στο Ινστιτούτο Σκέψης του 21ου Αιώνα Βαρόλ Σεβίμ αναφέρει στο πρακτορείο Ανατολού ότι η Αίγυπτος είχε την μεγαλύτερη ενεργειακή της κρίση αλλά πούλησε το 2008, αέριο στο Ισραήλ. Τώρα θα ξεκινήσει να αγοράζει αέριο από το Ισραήλ και σημείωσε «τα χαρτιά άλλαξαν χέρια η Αίγυπτος διαπραγματεύεται με την «Νότια Κύπρο» για να πάρει υγροποιήμένο αέριο. Και για την «Νότιο Κύπρο» η Αίγυπτος είναι καλό παζάρι επειδή από το 2016 θα πουλά αέριο στην διεθνή αγορά»

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα