Ο Ερντογάν ρίχνει τους τόνους απέναντι στις ΗΠΑ για την πολιτική στη Συρία

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια "νέα αρχή" στις σχέσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, οι οποίες ανατράπηκαν από την απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσει μαχητές του Κουρδικού YPG στη Συρία. Ο Ερντογάν επανέλαβε την κριτική της Άγκυρας για την απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι έρχεται σε αντίθεση

με τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών -αλλά επίσης προσπάθησε να την παρουσιάσει ως απομεινάρι της πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα στη Μέση Ανατολή.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες περνούν ακόμα μια μεταβατική περίοδο και πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και ευαίσθητοι", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, προτού αναχωρήσει για την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συνάντησή του με τον Τραμπ θα είναι η πρώτη τους μετά την ορκωμοσία του νέου αμερικανού Προέδρου.

"Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ορισμένες κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών που προέρχονται από το παρελθόν, όπως η βοήθεια για όπλα στο YPG", δήλωσε ο Ερντογάν. "Πρόκειται για εξελίξεις που έρχονται σε αντίθεση με τις στρατηγικές μας σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και φυσικά δεν θέλουμε να συμβεί αυτό".

Η Άγκυρα θεωρεί το YPG επέκταση του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο έχει εξεγερθεί κυρίως στο κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας εδώ και τρεις δεκαετίες και χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσινγκτον θεωρεί το YPG διαφορετικό από το PKK και πολύτιμο συνεργάτη στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θέλει να δει "μια τρομοκρατική οργάνωση δίπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες" και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των στόχων της κουρδικής πολιτοφυλακής στο Ιράκ και τη Συρία. Αλλά ο τόνος των σχολίων του Ερντογάν, τέσσερις μέρες πριν από την στιγμή που θα συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με τον Τραμπ, έρχεται σε αντίθεση με τις οργισμένες κατηγορίες από την Άγκυρα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι κάθε όπλο που στέλνεται στο YPG αποτελεί απειλή για την Τουρκία και χαρακτήρισε την κίνηση ως κρίση.

Φορτισμένη σχέση

Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε μια φορτισμένη σχέση με τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η συνάντησή του με τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο την επόμενη εβδομάδα θα είναι αποφασιστική. "Στην πραγματικότητα βλέπω αυτή την επίσκεψη στις ΗΠΑ ως μια νέα αρχή στις σχέσεις μας", είπε. Η συνάντηση θα είναι μια ευκαιρία να "διορθωθεί το λάθος" της απόφασης των ΗΠΑ για την ενίσχυση του YPG, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ.

"Έχουμε προτείνει άλλες λύσεις", δήλωσε ο Γιλντιρίμ, μιλώντας σε δημοσιογράφους σε εκδήλωση στο Λονδίνο. "Ελπίζω ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου μας την επόμενη εβδομάδα με τον Πρόεδρο Τραμπ αυτό το ζήτημα θα αλλάξει προς μια θετική πορεία".

Ο υπουργός Άμυνας του Τραμπ, Τζιμ Μάτις, δήλωσε μετά από συνομιλίες στο Λονδίνο την Πέμπτη με τον Γιλντιρίμ ότι δεν είχε καμία αμφιβολία πως οι δύο χώρες θα μπορούσαν να λύσουν τις διαφορές που προκάλεσε η απόφαση να εξοπλίσουν οι ΗΠΑ το YPG. Οι αραβικές και κουρδικές πολιτοφυλακές αναμένεται να καταλάβουν την Ράκα, το συριακό προπύργιο του Ισλαμικού κράτους, στις αρχές του καλοκαιριού, δήλωσε ένας από τους διοικητές της ομάδας, με τη βοήθεια όπλων που περιμένουν από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης στο Reuters ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να ενισχύσουν τη συνεργασία με την Τουρκία για τη στήριξη του αγώνα κατά του ΡΚΚ. Ερωτηθείς για τις υποσχέσεις υποστήριξης των ΗΠΑ, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι θα επιδιώξει περαιτέρω εγγυήσεις όταν συναντήσει τον Τραμπ. "Μεταξύ των πληροφοριών που έχουμε λάβει, υπάρχουν κάποιες που μας ικανοποιούν και άλλες που δεν επαρκούν", είπε. Είπε επίσης ότι θα επιδιώξει "ως το τέλος" το αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση του Ισλαμικού κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει έδρα στις ΗΠΑ, ο οποίος σύμφωνα με την Άγκυρα βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα τον περασμένο Ιούλιο. Ακολούθησε εκκαθάριση δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων του τουρκικού κράτους που κατηγορήθηκαν για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα