Ο Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 56%

Με την άρση της απαγόρευσης του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου άρχισαν να μεταδίδονται τα πρώτα αποτελέσματα από τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και ενώ το CHP κατηγόρησει τα κρατικά μέσα ενημέρωσης για την μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, κατήγγειλε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης για την κάλυψη των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών λέγοντας ότι αποπειρώνται να χειραγωγήσουν την αντίληψη

του κόσμου για τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ταγίπ Ερντογάν εξασφαλίζει το 57,02% των ψήφων των προεδρικών εκλογών μετά την καταμέτρηση του 40% των ψήφων.

Ομως, ο Μπουλέντ Τεζκάν, ο εκπρόσωπος του CHP, δήλωσε ότι η υποστήριξη προς τον Ερντογάν βρίσκεται κάτω από το 50% συν μία ψήφο που χρειάζεται για να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφαλίζει το 56% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 61% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ακολουθεί ο Μουχαρέμ Ιντζέ με 28,3% ενώ κάτω απο

Ιδιαίτερη σημασία έχουν φυσικά οι κάλπες των μεγαλουπόλεων και ειδικότερα της Κωνσταντινούπολης που έχει τους περισσότερους ψηφοφόρους και επηρεάζει σημαντικά το αποτέλεσμα. Κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια ότι τα πράγματα έχουν κριθεί αν δεν έχει καταμετρηθεί τουλάχιστον το 60 με 70% της επικράτειας ειδικότερα στην περίπτωση που το ποσοστό του υποψηφίου που προηγείται βρίσκεται πολύ κοντά στο πολυπόθητο 50% για την εκλογή από τον πρώτο γύρο.το 10% λαμβάνουν η Μεράλ Άκσενερ ο Ντεμιρτάς και ο Καραμολάογλου.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών εξασφαλίζει το 9,13%

Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) εξασφαλίζει το 9,13% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 40% , πλησιάζοντας το εκλογικό μέτρο του 10%.

Στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το HDP δείχνουν ότι το τελικό ποσοστό του θα βρίσκεται ανάμεσα στο 11% και το 12% , εξασφαλίζοντας την είσοδό του στο νέο τουρκικό κοινοβούλιο.

Το 48,61% εξασφαλίζει το AKP επί του 25% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προηγείται στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα, με ποσοστό 46,93%, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας. Με καταμετρημένο το 40% των ψήφων, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό (CHP) συγκεντρώνει ποσοστό 19,49%. Με αυτά τα ποσοστά το κυβερνών κόμμα εξασφαλίζει 381 έδρες, το Ρεπουμπλικανικό 126, το Εθνικιστικό Κίνημα 51 και τα Καλό Κόμμα 42 έδρες.

Στο 86,82% το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές

Το ποσοστό συμμετοχής στις στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ανήλθε στο 86,82%, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές που ανήλθε στο 87%.

Στη χώρα σημειώθηκαν μεμωνομένα επεισόδια όπου υπήρξαν δύο νεκροί, μεταξύ των οποίων και ένας πολιτικός του Iyi.

Μεμονωμένα βίαια περιστατικά αναφέρθηκαν σε ορισμένες περιοχές της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας σήμερα για τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης και δήμαρχος σε πόλη της ανατολικής Τουρκίας, ο Μεχμέτ Σιντίκ Ντουρμάζ, σκοτώθηκε σε διαπληκτισμό μεταξύ δύο οικογενειών, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Iyi ("Καλό"), Αϊτούν Τσιράι, μέσω του Twitter.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στο επεισόδιο αυτό, στην περιοχή Καρατσομπάν του Ερζερούμ, έχασε τη ζωή του άλλο ένα άτομο.

Στο μεταξύ, ένας εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), ο Μπουλέντ Τεζτσάν, ανέφερε ότι παρατηρητές των εκλογών στην επαρχία Σανλιούρφα δέχτηκαν"απειλές και επιθέσεις" προκειμένου να μην πλησιάσουν στα εκλογικά τμήματα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην επαρχία Σουρούτς ένοπλοι κυκλοφορούσαν ελεύθερα και δημιουργούσαν "απειλητική ατμόσφαιρα".

Η φιλοκυβερνητική πλατφόρμα dokuz&8haber έκανε επίσης λόγο για παρατυπίες στη Σανλιούρφα και σε άλλες επαρχίες. Η Σανλιούρφα θεωρείται προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ενώ στο Σουρούτζ πλειοψηφεί το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από εκλογικά τμήματα της τουρκικής υπαίθρου και σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι ψήψοι των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Αγκυρα, η Σμύρνη, που θα διαμορφώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα