Ο Δημήτρης Γρίβας πέθανε σαν Έλληνας

Ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Σαρακατσάνων Βουλγαρίας

Του Δημήτρη Γαρούφα*

Στις 5 Οκτωβρίου 2023 έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Γρίβας, ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Σαρακατσάνων Βουλγαρίας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βουλγαρία, αλλά με συνείδηση της ελληνικής του καταγωγής. Μόλις κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς στη Βουλγαρία πήρε την πρωτοβουλία και τέλη του 1990 συγκεντρώθηκαν στην πόλη Σλίβεν της Βουλγαρίας περίπου 400 Σαρακατσάνοι από όλη τη Βουλγαρία και αποφάσισαν να διεκδικήσουν

μειονοτικά δικαιώματα προβάλλοντας την ελληνική καταγωγή τους. Βρέθηκαν στη Βουλγαρία κυνηγημένοι από την Αλή Πασά λίγο πριν από την Επανάσταση του 1821, αλλά, παρότι έζησαν σχεδόν 200 χρόνια ξεκομμένοι από την Ελλάδα, ποτέ δεν ξέχασαν την ελληνική καταγωγή τους και στα τραγούδια τους τραγουδούσαν τον ηρωισμό του Κατσαντώνη και τα Άγραφα, που ήταν ο τόπος καταγωγής τους.

Γνώρισα τον Δημήτρη Γρίβα μερικές ημέρες μετά την απόφασή τους να δημιουργήσουν την ομοσπονδία τους με έδρα την πόλη Σλίβεν και μου ζήτησε βοήθεια, «εσύ γράφεις» μου έλεγε, «γράψε για εμάς, γράψε ότι μείναμε Έλληνες παρότι είμαστε 200 χρόνια εκτός Ελλάδας»… Ανταποκρίθηκα στο αίτημά του και το 1992 εκδόθηκε το βιβλίο μου με τίτλο «Οι Σαρακατσάνοι ομογενείς μας στη Βουλγαρία και τη περιοχή Σκοπίων», εκδ. Αφών Κυριακίδη – Θεσσαλονίκη 1992. Όλοι οι σύλλογοί τους ίδρυσαν φροντιστήρια ελληνικής γλώσσας και καθιέρωσαν το ετήσιο αντάμωμα τους στην τοποθεσία «Καραντίλα» της πόλης Σλίβεν.

Με παραστάσεις τους στον Βούλγαρο πρωθυπουργό και στον πρόεδρο της Βουλγαρικής Δημοκρατίας και τη συνδρομή δύο Ελλήνων ευρωβουλευτών πέτυχαν να αποζημιωθούν για 278.000 πρόβατά τους που είχε δημεύει το 1958 το κομμουνιστικό καθεστώς. Η ομοσπονδία τους, υπό την ηγεσία του Δημήτρη Γρίβα, δήλωνε προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι Βούλγαροι πολίτες ελληνικής καταγωγής κι ότι θέλουν να λειτουργούν ως γέφυρα φιλίας μεταξύ της προγονικής τους πατρίδας, της Ελλάδας, και της Βουλγαρίας όπου ζούσαν, κι έτσι πέτυχαν να γίνονται αποδεκτοί ως μειονοτική πληθυσμιακή ομάδα ελληνικής καταγωγής.

Ο Δημήτρης Γρίβας υπήρξε εμβληματική μορφή Έλληνα που με θάρρος διεκδικούσε τα δικαιώματά του. Ζήτησε να αλλάξει ταυτότητα κι από Dimitar Grivof να γράφεται πλέον Δημήτριος Γρίβας… Το ζήτησε με προσφυγή στο επαρχιακό δικαστήριο της πόλης Νόβα Ζαγόρα, το οποίο με την υπ’ αριθμ.30/28-4-2010 απόφασή του απεφάνθη ότι οι Σαρακατσάνοι που ζουν στη Βουλγαρία έχουν ελληνική καταγωγή από τα Άγραφα κι ότι στις κοινωνικές τους σχέσεις μιλούν ελληνικά κι έχουν ελληνικά ονοματεπώνυμα και γι αυτό κατ’ εξαίρεση πρέπει να μπορούν να έχουν ελληνικά ονοματεπώνυμα και διατάχθηκε ο Δήμος Σωζόπολης να αλλάξει το πιστοποιητικό γέννησης και ο CIMITAR GRIVΟF να αποκαλείται πλέον Δημήτριος Νικολάου Γρίβας.

Όταν το 1993 είχαμε ιδρύσει την Ένωση Βαλκανικών Δικηγορικών Συλλόγων, μας δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουμε ελληνικής καταγωγής πολίτες που ζουν σε όλες τις βαλκανικές χώρες κι όλοι ζητούσαν στήριξη από την Ελλάδα για να μη χαθεί η ελληνική γλώσσα, την οποία ήθελαν να μαθαίνουν και πολίτες που δεν είχαν ελληνική καταγωγή, γι’ αυτό άλλωστε στο τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας που ίδρυσε το πανεπιστήμιο Σόφιας το 1993 κάθε χρόνο υπήρχαν περίπου 2.500 υποψήφιοι για 25 θέσεις.

Κλείνοντας, επισημαίνω ότι ο Ελληνισμός κρατήθηκε ζωντανός στις γειτονικές χώρες σε δύσκολους καιρούς γιατί υπήρχαν κάποιοι σαν τον Δημήτρη Γρίβα που ζούσαν με το όραμα της προγονικής πατρίδας Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια είχε προβλήματα υγείας, αλλά αγωνιζόταν να αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα για να πεθάνει σαν Έλληνας, όπως έλεγε. Έφυγε από τη ζωή στη μέση της Βουλγαρίας, στην πόλη Σλίβεν, αλλά σαν Έλληνας, γιατί κατάφερε να αποκτήσει πριν από τον θάνατό του την ελληνική υπηκοότητα.

 *Δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

The post Ο Δημήτρης Γρίβας πέθανε σαν Έλληνας appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα