Ο διασυρμός της ΝΔ

Του Απόστολου Διαμαντή

Τα απεγνωσμένα sms και οι τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν προς τον Βαγγέλη Μαρινάκη, την ώρα που ο Μητσοτάκης στη Βουλή εξαπέλυε δριμεία επίθεση στα «οργανωμένα συμφέροντα», που δήθεν θέλουν να τον ανατρέψουν, προκαλούν τον γενικό οίκτο για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, για την οποία πλέον, σταδιακά, η οργή δίνει τη θέση της στη γενική θυμηδία.

Βλέποντας κανείς στην

τηλεόραση αυτούς τους δυστυχείς βουλευτές της ΝΔ, να προσπαθούν να προστατέψουν την πολιτική τους καριέρα χειροκροτώντας μετά μανίας και δικαιολογώντας τις απίθανες γκάφες του πρωθυπουργού, τον πολιτικό ερασιτεχνισμό του, αλλά και τον έκδηλο κυνισμό του, δεν ξέρει εάν πρέπει να θυμώσει ή να γελάσει. Η ΝΔ λίγο απέχει πλέον από το να μετατραπεί σε ένα κόμμα ανυπόληπτο, πλήρως αντιλαϊκό και επομένως μισητό. Αντιμετωπίζεται, από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, ως ένα κόμμα-καθεστώς, από το οποίο πρέπει άμεσα να απαλλαγούμε.

Αυτός ο κλιμακούμενος διασυρμός της ΝΔ είναι φυσικά έργο αποκλειστικά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του κύκλου του. Προερχόμενοι από μια ακραία νεοφιλελεύθερη και ταυτόχρονα παλαιοκομματική παράδοση, χρησιμοποιώντας ως εργαλεία τη διαπλοκή με τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, το ρουσφέτι και τον κομματισμό, καθαρά ενδοτικοί στα εθνικά θέματα και απόλυτα κυνικοί στην αντιμετώπιση των πολιτικών τους αντιπάλων, οι άνθρωποι του Μεγάρου Μαξίμου, πρώην σημιτικοί και «εκσυγχρονιστές», μετάλλαξαν τη ΝΔ από ένα πατριωτικό κεντροδεξιό κόμμα γκωλικού τύπου σε ένα υποτακτικό πολιτικό βραχίονα των Βρυξελλών και του State Department.

Η χθεσινή ομιλία Καραμανλή με αφορμή το δημογραφικό πρόβλημα αυτό ακριβώς το θέμα έθιξε, ενώ και πρόσφατες δηλώσεις Σαμαρά δείχνουν πως η πραγματική πολιτική μάχη που θα δοθεί μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές θα έχει στόχο την εκδίωξη του μητσοτακικού κύκλου από τη ΝΔ και την επαναφορά της παράταξης στην κεντροδεξιά, κοινωνική και λαϊκή της κατεύθυνση.

Το έργο αυτό δεν θα είναι εύκολο φυσικά, διότι προϋποθέτει την εκλογική ήττα της ΝΔ. Είναι όμως προφανές, πως εάν συνυπολογίσει κανείς τόσο τη σταθερή επιδείνωση όλων των οικονομικών δεικτών, την αύξηση του δημοσίου χρέους, τη γιγάντωση του ιδιωτικού, την απουσία τραπεζικής χρηματοδότησης, τη διεφθαρμένη διαχείριση που σπαταλά τους κοινοτικούς πόρους σε  κομματικούς φίλους αγνοώντας το σύνολο της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικής τάξης, την αγροτική κρίση, την οργή της νεολαίας και την ηθική απαξίωση της κυβέρνησης εξαιτίας σωρείας σκανδάλων που τη συνοδεύουν, τότε είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς με ποιο τρόπο θα μπορούσε η ΝΔ του Μητσοτάκη να κερδίσει εκ νέου τις εκλογές και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί προφανώς, τα εκλογικά μαγειρεία του Γκρίνμπεργκ έχουν εξαντλήσει τις επινοήσεις τους και επομένως η κυβέρνηση θα συρθεί, θέλοντας και μη, σε εκλογές με το σύνολο της αντιπολίτευσης απέναντί της και με ένα κεντρικό προεκλογικό αίτημα: αλλαγή.

Είναι εφικτό κάτι τέτοιο; Εάν οι δικαστικές εξελίξεις οδηγήσουν σε παραπομπές υπουργών της ΝΔ σε ειδικό δικαστήριο – και αυτό δεν θα βραδύνει πολύ, διότι οι δικαστές, παρότι δεν έχουν καμία διάθεση να συγκρουστούν με την κυβέρνηση, εν τούτοις δεν μπορούν να αγνοήσουν και τα πραγματικά περιστατικά, υπό την πίεση μάλιστα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας – τότε δεν θα υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα επανεκλογής του Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία.

Εφόσον αυτό καταστεί σαφές, ως προοπτική, το επόμενο διάστημα, τότε οι ολιγάρχες που στήριξαν μέχρι σήμερα την κυβέρνηση και προσωπικά τον Μητσοτάκη θα τον εγκαταλείψουν, αργά ή γρήγορα, διότι ήδη η κοινή γνώμη έχει μεταστραφεί και σε όλες τις μετρήσεις η ΝΔ μετά βίας προσεγγίζει το 30%. Επιπλέον, η παρούσα Βουλή δεν είναι σε θέση, εξαιτίας της μεγάλης πόλωσης, να προχωρήσει σε σοβαρές συμφωνίες με την Τουρκία για το Αιγαίο και επομένως η ΝΔ του Μητσοτάκη συνιστά πλέον εμπόδιο και όχι λύση.

Η λύση που απομένει στον Μητσοτάκη είναι η φυγή προς την Ευρώπη. Αλλά κάτι τέτοιο δεν θα είναι και τόσο εύκολο, διότι ήδη το ευρωπαϊκό προφίλ του έχει τσαλακωθεί εξαιτίας των χειρισμών του στο εσωτερικό, που εμφανίζουν την Ελλάδα ως μια χώρα ανομίας και άνευ κανόνων.

Παρότι όμως η ΕΕ είναι μια δύσκολη πίστα πλέον για τον Μητσοτάκη, εν τούτοις, ίσως είναι και η μοναδική λύση, ώστε να ξεμπλοκάρει το σύστημα και να επανέλθει η χώρα στην πολιτική ομαλότητα: αλλαγή αρχηγού στη ΝΔ και εθνικές εκλογές, έτσι ώστε να σχηματιστεί μια νέα, δημοκρατική κυβέρνηση, που θα επαναφέρει την Ελλάδα σε μια ομαλή πολιτική πορεία και θα επιτρέψει στο πολιτικό προσωπικό να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον λαό.

Οι εξελίξεις από τα σοβαρότατα σκάνδαλα που ερευνώνται, αλλά και οι ενδείξεις από ΗΠΑ και ΕΕ, δείχνουν πως ο κύκλος Μητσοτάκη κλείνει και, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η ΝΔ θα παραδώσει σύντομα την εξουσία.

The post Ο διασυρμός της ΝΔ appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα