Ο Χριστιανισμός πιο δυνατός από ποτέ

Ποια είναι η πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη θρησκεία στον κόσμο σήμερα;

Ο Χριστιανισμός.

Μπορεί να μην το περιμένατε, αλλά έτσι είναι.

Εδώ και δέκα χρόνια, η παγκόσμια προσοχή έχει εστιάσει στο Ισλάμ. Όμως, στην υποσαχάρια Αφρική, και στην περιοχή του ασιατικού Ειρηνικού Ωκεανού, ο Χριστιανισμός προχωρά με βήμα ταχύ.

Ο Χριστιανισμός σήμερα έχει περίπου 2.18 δισεκατομμύρια πιστούς, δηλαδή το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού. Έως το 2050, οι Χριστιανοί θα είναι τρεις φορές περισσότεροι από τους Μουσουλμάνους.

Αυτά τα ενδιαφέροντα

στοιχεία προκύπτουν από μια πρόσφατη έκθεση του Pew Research Center. Σύμφωνα με την έκθεση, ο Χριστιανισμός χάνει έδαφος στον Βορρά, αλλά σημειώνει εκρηκτική ανάπτυξη στον Νότο.

Η Νιγηρία έχει διπλάσιους Προτεστάντες (60 εκατ.) από ότι  η Γερμανία, στην οποία και γεννήθηκε ο Προτεσταντισμός.

Η Βραζιλία έχει διπλάσιους Καθολικούς (130 εκατ. ) από την Ιταλία.

Η μεγαλύτερη ενορία του Λονδίνου, που συγκεντρώνει 12.000 πιστούς κάθε εβδομάδα, αποτελείται κυρίως από Αφρικανούς, και ο πάστοράς της είναι Νιγηριανός.

Η Ευρώπη συνεχίζει να διαθέτει πάρα πολλούς Χριστιανούς. Όμως ο εκκλησιασμός είναι σχεδόν νεκρός. Οι εκκλησίες έχουν καταντήσει μουσεία.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον Καναδά, όπου οι ναοί έχουν μετατραπεί σε πολυτελείς κατοικίες, παιδικούς σταθμούς, και καταφύγια αστέγων. Οι μόνοι ενθουσιώδεις Χριστιανοί είναι οι Ευαγγελιστές, και οι μετανάστες.

Στην Αμερική, η πιο ζωντανή έκφανση της χριστιανικής πίστης είναι η εκκλησία της Πεντηκοστής.

Οι περισσότεροι Βορειοευρωπαίοι Χριστιανοί παντρεύονται και θάβονται στην εκκλησία, αλλά από κει και πέρα δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με τα της πίστης τους. Είμαστε παιδιά του διαφωτισμού, και ο Χριστιανισμός είναι απλά μια μεταφορική έννοια. Όταν κοινωνούμε, ξέρουμε ότι δεν πίνουμε το αίμα του Χριστού. Μας αρέσει η ποιητικότητα της Βίβλου, και η Θεία Λειτουργία. Αλλά σε γενικές γραμμές απέχουμε εντελώς από την θρησκοληψία.

Ως Χριστιανοί, θέλουμε τη πίστη μας άνοστη και αναιμική. Πολλά σημεία της παράδοσης μας είναι συγκινητικά, αλλά κάποια άλλα παραείναι αλλόκοτα για τα γούστα μας. Θεωρούμε την ιστορία του Ιησού Χριστού, όπως αυτήν του Άη Βασίλη, ως κάτι για τα μικρά παιδιά. Τα Χριστούγεννα έχουν μετατραπεί σε μια χαρούμενη αλλά κοσμική υπόθεση.

Στο Μεξικό όμως, ο Χριστιανισμός παραμένει ολοζώντανος. Όπου και να πας, βλέπεις αίματα και έκσταση, Ο Θεός συμμετέχει στη καθημερινότητα, και τα θαύματα είναι μια συνηθισμένη υπόθεση.

Το 60% των Χριστιανών του κόσμου ζει στο νότιο ημισφαίριο. Έως το 2050, μόλις το 1/5 των Χριστιανών του πλανήτη δεν θα είναι Ισπανόφωνοι. Οι μισοί των σημερινών Χριστιανών είναι συντηρητικοί Καθολικοί, και αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως δύσκολα η Ρώμη θα επιτρέψει την αντισύλληψη, τις γυναίκες ιερείς, ή και τον γάμο των ομοφυλόφιλων.

Στο βιβλίο του The Next Christendom: The Coming of Global Christianity, ο Philip Jenkins γράφει: «Τα είδη του Χριστιανισμού που ευδοκιμούν

Keywords
Τυχαία Θέματα