Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μιλάει με τον Τσαβούσογλου αλλά υποβαθμίζει τον Δένδια «ρίχνοντάς» τον στην υφυπουργό του

23:45 5/1/2022 - Πηγή: Antinews

Το πρόβλημα δεν είναι σημερινό. Παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες εξωραϊσμού της εικόνας των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, ούτε ο πρωθυπουργός έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για να συναντηθεί με τον Τζο Μπάϊντεν, ούτε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δείχνει ιδιαίτερη διάθεση για συναντήσεις με τον Έλληνα ομόλογό του.

Ως γνωστόν, οι Νίκος Δένδιας και Α. Μπλίνκεν συναντήθηκαν στο μέσον Οκτωβρίου του 2021, όταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «μετέφερε πεσκέσι» στην Ουάσιγκτον τη νέα

συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα (τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας - MDCA).

Ούτε πριν, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2021 οπότε ανέλαβε η κυβέρνηση Μπάϊντεν, ούτε και μετά, υπήρξαν κάποιες -αξιοσημείωτες- συναντήσεις τους ακόμα και στο περιθώριο διοργανώσεων Συνόδων, όπως στο ΝΑΤΟ, κ.λ.π. Και οι όποιες επαφές υπήρξαν, μάλλον περιορίστηκαν σε χειραψίες στους διαδρόμους κάποιων φόρουμ.

Αντίθετα, ο Α. Μπλίνκεν επανειλημμένως έχει συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως επίσης συχνή είναι και η τηλεφωνική επικοινωνία τους.

Υποβάθμιση

Τελευταίο «κρούσμα» αποτελεί η χτεσινή «υποβάθμιση» του Ν. Δένδια να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντυ Σέρμαν (Wendy Sherman). Κι' αυτό, ενώ μια ημέρα πριν, στις 3 Ιανουαρίου 2022, ήταν ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του.

Όλα δείχνουν ότι η αμερικανική πρακτική υπαγορεύεται από τη «λογική» των δύο μέτρων και δύο σταθμών, και κυρίως ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί την Αθήνα «δεδομένη». Κάτι που μόνο τιμή στην ελληνική εξωτερική πολιτική δεν περιποιούν.

Τη στιγμή που οι ΗΠΑ διακηρύττουν τις ... τέλειες σχέσεις τους με την Ελλάδα, η Ουάσιγκτον φροντίζει να διατηρεί τις γέφυρες επικοινωνίας με την Άγκυρα, να την προσεγγίζει προσεκτικά, και, βέβαια, να συμφωνεί μαζί της τα όποια ανταλλάγματα στο πλαίσιο της συστράτευσής της στην προκειμένη στο «ουκρανικό ζήτημα».

Η στάση της Ουάσιγκτον έναντι της Αθήνας και της Άγκυρας δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη στην Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό πως η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα, Akşam, αναφέρεται με ειρωνικό τρόπο στην επικοινωνία Δένδια - Σέρμαν γράφοντας ότι «συνομιλητής του ήταν η αναπληρώτρια υπουργός» και χαρακτηρίζοντας την επικοινωνία ως «διπλωματία χαμηλού επιπέδου». Παρατηρεί, δε, ότι «την προηγούμενη μέρα ο Μ. Τσαβούσογλου είχε επικοινωνία με τον Μπλίνκεν».

Ουάσιγκτον - Άγκυρα - Αθήνα

Όπως ανέφερε χτες, σε ανάρτησή του στο twitter ο Ν.Δένδιας, «σε τηλεφωνική επικοινωνία με την ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ, W.Sherman, συζητήσαμε σχετικά με την κατάσταση σε Ουκρανία και Δυτικά Βαλκάνια και την ενημέρωσα για την πρόσφατη προκλητική ρητορική της Τουρκίας».

https://twitter.com/NikosDendias/status/1478416426151071748

Βέβαια, στην ανακοίνωση του State Department δεν υπάρχει πουθενά κάποια αναφορά στην Τουρκία.

Αντίθετα, η ανακοίνωση εστιάζει αποκλειστικά στο Ουκρανικό και τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη σημασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας αλλά και του συντονισμού μεταξύ των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων για την αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας πρωτοφανών (unprecedented) οικονομικών μέτρων για την αποτροπή της Ρωσίας από περαιτέρω στρατιωτική δράση και επιθετικότητα».

Ο Ν. Δένδιας ενημέρωσε την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την πρόσφατη προκλητική ρητορική της Τουρκίας

Σε ανάρτησή της στο twitter, η Γ. Σέρμαν, αν και απέφυγε να κάνει την παραμικρή αναφορά στα ελληνο-τουρκικά, έκανε λόγο «για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη». Πρόσθεσε, επίσης ότι οι ΗΠΑ «δεσμευόμαστε να υποστηρίζουμε τους συμμάχους μας στο NATO και τους εταίρους μας και να επιλύουμε τις διαφορές με διπλωματικό τρόπο».

https://twitter.com/DeputySecState/status/1478428020478287878

Την προηγούμενη ημέρα, ο Α. Μπλίνκεν, σε ανάρτησή του στο twitter, ανέφερε ότι είχε μια «καλή συνομιλία με τον Μ. Τσαβούσογλου. Οι ΗΠΑ και η Τουρκία συνεχίζουν τον στενό συντονισμό μας σχετικά με τη ρωσική απειλή στην Ουκρανία και εμβαθύνουν τη συνεργασία διμερώς και ως σύμμαχοι στο NATO».

https://twitter.com/SecBlinken/status/1478085082514694146

Δυσαρέσκεια Αθήνας για Κίεβο

Χθες, μια ημέρα μετά την επικοινωνία Δένδια - Σέρμαν, ελληνικές διπλωματικές πηγές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι «κατά την χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού Εξωτερικών με την υφυπουργό Εξωτερικών, ο Ν.Δένδιας, αναφερόμενος στην Ουκρανία επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας περί της στήριξης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Παράλληλα, όμως, επεσήμανε ότι η Ουκρανία συνεχίζει να μην ευθυγραμμίζεται με αποφάσεις της ΕΕ που αφορούν την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας Κρατών Μελών της Ένωσης».

Ουσιαστικά, δηλαδή, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για μια ακόμη φορά αφήνει αιχμές κατά του Κιέβου για τα πολλά πάρε - δώσε με την Άγκυρα, μεταξύ των άλλων, και στον στρατιωτικό τομέα και την απόκτηση τουρκικών οπλικών συστημάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αμερικανός, Εξωτερικών, Τσαβούσογλου, Δένδια,amerikanos, exoterikon, tsavousoglou, dendia