Ο αμερικανικός Τύπος για τη συνάντηση Ομπάμα – Σαμαρά

13:08 9/8/2013 - Πηγή: Antinews

Στην προσπάθεια πολιτικής ενότητας εστιάζει το άρθρο της Wall Street Journal για τη χθεσινή συνάντηση Μπαράκ Ομπάμα –Αντώνη Σαμαρά. Όπως τονίζει, ο Ομπάμα εύχεται να κατορθώσει ο Σαμαράς να κρατήσει ενωμένη την κυβέρνησή του ώστε να υλοποιήσει το οικονομικό πρόγραμμα αναμόρφωσης που απαιτείται, προκειμένου να λάβει βοήθεια ύψους εκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ και τις χώρες της ευρωζώνης.

«Ο πρωθυπουργός έχει λάβει κάποια πολύ τολμηρά και δύσκολα μέτρα που θα βοηθήσουν στην μείωση του χρέους» δήλωσε ο Ομπάμα.

Η εφημερίδα σημειώνει μάλιστα πως αν καταρρεύσει η ελληνική κυβέρνηση, θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν οι μελλοντικές πληρωμές των δόσεων για το δάνειο ύψους 328 εκατομμυρίων δολαρίων και να προκαλέσει οικονομικό τυφώνα στην ευρωζώνη. Το γεγονός αυτό θα έβλαπτε την αμερικανική οικονομική ανάπτυξη, αφού η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ.

Σε σχετικό άρθρο τους οι New York Times εστιάζουν στην παρότρυνση του Ομπάμα για ανάπτυξη. Όπως επισημαίνουν, ο αμερικανός πρόεδρος «πιέζει την Ελλάδα να βρει τρόπους να αναπτύξει την οικονομία της, ακόμη και εάν συνεχίζεται η περικοπή δαπανών, για να ξεπεράσει η χώρα την οικονομική της κρίση». Όπως εξάλλου είπε, «οι πολιτικές, οι οποίες επικεντρώνονται μόνο στην περικοπή δαπανών, δεν θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει σε μια οικονομική ακμή».

«Δεν μπορούμε απλά να βασιζόμαστε στην λιτότητα για να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών. «Ο κ. Σαμαράς συμμερίστηκε τις ανησυχίες του κ. Ομπάμα», υπογραμμίζουν οι New York Times και αναφέρονται στις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού για την αυξημένη ανεργία, καθώς και στην πεποίθησή του πως «οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πάνε χαμένες».

http://www.nytimes.com/2013/08/09/world/europe/obama-urges-greece-to-grow-economy.html?_r=0

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323977304579000640672309598.html

Keywords
Τυχαία Θέματα