Ο ακροδεξιός χάρτης της Ευρώπης

Τον Μάιο του 2012 ένα τηλεγράφημα του Associated Press αποκαλούσε τη Χρυσή Αυγή «το ακροδεξιότερο από τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης». Ο όρος «ακροδεξιά» σηκώνει πολλή συζήτηση, καθώς το εννοιολογικό του φορτίο περικλείει από αντιευρωπαϊκά, ξενοφοβικά και αντιμεταναστευτικά κόμματα, που σέβονται όμως το δημοκρατικό πολίτευμα και δεν επιζητούν την ανατροπή του, μέχρι εξτρεμιστικές νεοναζιστικές

οργανώσεις με απροκάλυπτη ατζέντα βίας και κατάλυσης των θεσμών.

Σε αυτή την κλίμακα υπάρχουν πολλές αποχρώσεις, με κοινή όμως συνισταμένη τον εθνικισμό και την αδιαφορία ή το μίσος για τον «άλλο». Δεν είναι τυχαίο που η Μαρίν Λεπέν ζήτησε την Πέμπτη από τα ΜΜΕ να πάψουν να συγκαταλέγουν το κόμμα της στην Ακροδεξιά και να το βάζουν «στο ίδιο τσουβάλι με τον Μπρέιβικ και τη Χρυσή Αυγή», απειλώντας ακόμη και με λήψη νομικών μέτρων. Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση τον Ιούνιο, μετά τη δολοφονία του 18χρονου αντιφασίστα Κλεμάν Μερίκ από μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης «Εθνικιστικές Επαναστατικές Νεολαίες» (JNR). Κάποια στελέχη της είχαν περάσει στο παρελθόν από το κόμμα της Λεπέν, το οποίο άλλωστε ο πατέρας της, Ζαν Μαρί Λεπέν ίδρυσε το 1972 συγχωνεύοντας –απροκάλυπτα- νεοφασιστικές ομάδες, όπως η Ordre Nouveau (Νέα Τάξη). Μετά τη δολοφονία

του Μερίκ, ο πρωθυπουργός Ερό ζήτησε να τεθεί εκτός νόμου το JNR. Τότε ο «φύρερ» της οργάνωσης, Σερζ Αγιούμπ τον πρόλαβε αναστέλλοντας τη λειτουργία του, όπως και της θυγατρικής οργάνωσης «Τρίτος Δρόμος».

Η Λεπέν φλερτάρει πλέον την «καρδιά» του μεσαίου χώρου και θεωρείται πολιτική προσωπικότητα πρώτης γραμμής, σύμφωνα με το τελευταίο βαρόμετρο της Φιγκαρό. Γι’ αυτό σπεύδει να αποστασιοποιηθεί από δολοφονικές ομάδες, με τις οποίες ενδεχομένως μοιράζεται κάποιες κοινές θέσεις, όπως π.χ. τον αντισημιτισμό. Το άκρως ανησυχητικό για τη Γαλλία είναι πως η σοσιαλιστική κυβέρνηση αθέτησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις και εφαρμόζει επακριβώς το πρόγραμμα της Λεπέν κατά των Ρομά, που είχε φέρει την κυβέρνηση Σαρκοζί σε αντιπαράθεση με την Ε.Ε.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Τo… δίδυμο αδελφάκι της Χρυσής Αυγής

Σχεδόν δίδυμο αδελφάκι της Χρυσής Αυγής είναι το ουγγρικό Jobbik, με το οποίο το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν συμμετέχει στη Συμμαχία Ευρωπαϊκών Εθνικών Κινημάτων, που ιδρύθηκε στη Βουδαπέστη το 2009. Στο ίδιο «μαύρο φόρουμ» ανήκουν η ιταλική «Τρίχρωμη Φλόγα», οι Σουηδοί Εθνικοί Δημοκράτες και το Εθνικό Μέτωπο του Βελγίου.

Σταθερά τρίτο κόμμα στην Ουγγαρία από το 2009 (14,8% στις ευρωεκλογές εκείνης της χρονιάς και 16,7% στις βουλευτικές του 2010) το Jobbik αυτοχαρακτηρίζεται «ριζοσπαστικό, χριστιανικό και πατριωτικό κόμμα». Όμως διατηρεί τάγματα εφόδου με την ονομασία Ουγγρική Φρουρά, τρομοκρατεί τα χωριά των Ρομά και κάποια στελέχη του κατηγορούνται για δολοφονίες. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η προτροπή ανώτερου στελέχους του να καταγραφούν σε ειδική λίστα όλοι οι Εβραίοι της ουγγρικής Βουλής, επειδή «απειλούν την εθνική ασφάλεια».

ΑΥΣΤΡΙΑ

Τρίτο στις εκλογές το κόμμα του Στράχε

Ένα αντισημιτικό σκίτσο που ανάρτησε πέρυσι στο facebook ο αρχηγός του αυστριακού Κόμματος Ελευθερίας, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε προκάλεσε επίσης άσχημη εντύπωση. Κάποιοι οπαδοί του τον χαιρέτισαν ναζιστικά σε προεκλογική συγκέντρωση στο Γκρατς, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να αυξήσει κατά 5% τα ποσοστά του και να πάρει την τρίτη θέση με 22% στις τελευταίες εκλογές. Ίσως να έπαιρνε και περισσότερο αν δεν υπήρχε το κόμμα του Καναδο-αυστριακού επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ, που έλαβε 5,9%. Ο Στρόναχ είναι αντιευρωπαϊστής και νεοφιλελεύθερος, αλλά όχι ρατσιστής.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Έχει πάρει κεφάλι στα γκάλοπ ο Βίλντερς

Ο Ολλανδός Χέερτ Βίλντερς βρίσκεται πολύ κοντά στις θέσεις της Λεπέν και του Στράχε κατά των μεταναστών και του Ισλάμ, αλλά δεν προτρέπει σε πράξεις βίας. Το κόμμα του (επίσης Κόμμα Ελευθερίας) προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις και δεν αποκλείεται να κάνει μια τεράστια έκπληξη αν ως τις επόμενες εκλογές η Ολλανδία δεν έχει βγει από την κρίση. Δεδομένου ότι ο ίδιος ο βασιλιάς προανήγγειλε δύσκολες μέρες, ο Βίλντερς έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Οι Ναζί ξανάρχονται…

Στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές πέρασε απαρατήρητο μέσα στα «λοιπά» το 1,3% του νεοναζιστικού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP). Φυσικά δεν εκπροσωπείται στην Μπούντεσταγκ, αλλά διαθέτει βουλευτές σε 2 από τα 16 κρατίδια. Οι ίδιες οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας το θεωρούν απειλή για τη συνταγματική τάξη και οι υπουργοί Εσωτερικών των 16 κρατιδίων ζήτησαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο να το θέσει εκτός νόμου. Το τελευταίο όμως επιφυλάχθηκε, καθώς η Μέρκελ δήλωσε τον Μάρτιο ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη. Οι Γερμανοί νεοναζί αμφισβητούν τα σημερινά σύνορα της χώρας (!), προσπαθούν να εκφοβίσουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γιόαχιμ Γκάουκ, τρομοκρατούν τους πολίτες ξένης καταγωγής και -όπως η Χρυσή Αυγή- φαίνεται πως έχουν δεσμούς στοργής με την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες, που κατηγορούνται για ολιγωρία στην αντιμετώπισή τους.

ΙΤΑΛΙΑ

Με ευθείες αναφορές στον… Χίτλερ, το NSAB

Το μικρόβιο του νεοναζισμού μόλυνε και τη βόρεια Ιταλία, όπου εμφανίστηκε προσφάτως ένα κόμμα με ευθεία παραπομπή στον Χίτλερ! Το NSAB (Εθνικοσοσιαλιστικό Κίνημα Εργασίας) θυμίζει έντονα το κόμμα των Ναζί NSDAP (Eθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Κόμμα Εργασίας) και κατέκτησε έδρες σε δύο δημοτικά συμβούλια. Αρνείται κάθε απονομή ιθαγένειας σε ξένους, ζητά να κλείσει η Ευρώπη τα σύνορά της σε μετανάστες άλλων ηπείρων, προτείνει να αντικατασταθούν οι επαγγελματίες δικαστές από άμισθους κληρωτούς πολίτες και ορκίζεται πως δεν έχει κανέναν χρηματοδότη πέρα από τα μέλη του.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Το αβγό του φιδιού βγήκε από την αφάνεια το 2008

Έντονες ομοιότητες με τη Χρυσή Αυγή παρουσιάζει το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (ΒΝΡ) μεταξύ άλλων και λόγω της τραμπούκικης συμπεριφοράς ηγετικών στελεχών του. Βγήκε από την αφάνεια στις δημοτικές εκλογές του Λονδίνου το 2008, όταν συγκέντρωσε 5,2% κι εξέλεξε τον πρώτο του σύμβουλο. Την επόμενη χρονιά απέκτησε περιφερειακούς συμβούλους, ενώ θριάμβευσε στις ευρωεκλογές με 6,26% και δύο έδρες. Ευτυχώς στις βουλευτικές εκλογές του 2010 πήρε 1,9% και του έπεσαν τα φτερά, αφού όμως μπόλιασε με αρκετές δόσεις αντιμεταναστευτικής πολιτικής τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Το ΒΝΡ ζητά την απέλαση όλων των μεταναστών και την επαναφορά της θανατικής ποινής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει συμμαχήσει εκλογικά με την Αγγλική Αμυντική Λίγκα, ένα αντιμουσουλμανικό συνονθύλευμα «χουλιγκάνων, ακροδεξιών ακτιβιστών και ρατσιστών της παμπ», όπως τους έχει αποκαλέσει ο βουλευτής Τζον Κρούντας. Φέτος τον Ιανουάριο ο αρχηγός της Λίγκας Τόμι Ρόμπινσον φυλακίστηκε γιατί προσπάθησε να μπει στις ΗΠΑ με πλαστό διαβατήριο.

ΔΑΝΙΑ, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Στη Σκανδιναβία απομονώνουν τα ακραία φασιστικά στοιχεία

Σε κάθε χώρα της Σκανδιναβίας υπάρχει ένα μεγάλο αντιευρωπαϊκό-αντιμεταναστευτικό κόμμα. Κόμμα Ελευθερίας στη Δανία, Αληθινοί Φινλανδοί, Σουηδοί Δημοκράτες και Κόμμα Προόδου στη Νορβηγία, που μπήκε μάλιστα στην κυβέρνηση. Αργά ή γρήγορα πήραν αποστάσεις από τα ακραία, φιλοφασιστικά στοιχεία τους, οδηγώντας τα σταδιακά στην έξοδο και στη δημιουργία νέων ομάδων. Για παράδειγμα οι Σουηδοί Εθνικοί Δημοκράτες που προαναφέραμε ως συμμάχους του Jobbik, προήλθαν από διάσπαση των Σουηδών Δημοκρατών.

Το τελευταίο δείγμα μια τέτοιας «αυτοκάθαρσης» ήλθε από τη Φινλανδία, όπου ο αρχηγός των Αληθινών Φινλανδών, Τίμο Σόινιμ ανακοίνωσε ότι θα διαγράψει πρωτοκλασάτο βουλευτή, επειδή ο τελευταίος ανάρτησε στο facebook φωτογραφία φίλου του να προβαίνει σε ναζιστικό χαιρετισμό μέσα στην αίθουσα της Βουλής.

Γιάννης Παπαδάτος, στον “Τύπο της Κυριακής”

Keywords
associated press, χρυση αυγη, press, μμε, νέα, φύρερ, γαλλια, σαρκοζι, ουγγαρια, βουλη, εκλογες, facebook, γκαλοπ, δημοσκοπηση, υπουργοι, μερκελ, βνρ, ηπα, δανια, φινλανδια, σουηδια, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, δημοτικες εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, εκλογικα αποτελεσματα, σταση εργασιας, www.facebook.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, εκλογες 2010 δημοτικες, βνρ, κομματα, βουλευτες, διαβατηριο, αστυνομια, αυγη, βουδαπεστη, δανια, εβραιοι, εθνικη, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, ιταλια, μμε, ολλανδια, προγραμμα, σουηδια, φωτογραφια, χιτλερ, αδιαφορια, ανησυχητικο, ατζεντα, βορεια, βρισκεται, δολοφονιες, δειγμα, διδυμο, αιθουσα, υπαρχει, εξελιξη, εσωτερικων, ευρωπη, ζητα, ιδιο, υπηρεσιες, θυμιζει, ισλαμ, κυβερνηση, κλιμακα, κομμα, λειτουργια, ληψη, λογο, μισος, ναζι, νορβηγια, ολλανδος, ορος, πεμπτη, βαρομετρο, ρομα, συζητηση, συγκεντρωση, τριτη, φυσικα, φινλανδια, φτερα, χρυση, associated press, ασχημη, δημοτικα, ευθεια, εθνικο, χωρα, ομαδες, press, θεσεις
Τυχαία Θέματα