Ντράγκι: Πρώτα η δική μας ανάλυση χρέους και μετά οι αποφάσεις για waiver και QE

20:28 9/7/2018 - Πηγή: Antinews

Τη διαδικασία που πρέπει να προηγηθεί προκειμένου να εξεταστεί αν η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιέγραψε ο επικεφαλής της EKT Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών Γιώργου Κύρτσου και Νότη Μαριά, ο κ. Ντράγκι, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα

μπορεί να ενταχθεί στο QE μετά το τέλος του προγράμματος μόνο αν έχει "waiver". Ωστόσο όπως συμπλήρωσε "η τρέχουσα μετα-μνημονιακή ενισχυμένη εποπτεία δεν εγγυάται την ύπαρξη waiver". Ακόμη πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα εκπονήσει τη δική της ανεξάρτητη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θα κάνει τη δική της αξιολόγηση για την διαχείριση του κινδύνου.

Επομένως, η ΕΚΤ θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει να αποδέχεται κατ' εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα (waiver), μετά την αξιολόγηση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εκπονήσει και εφόσον αυτή είναι θετική.

"Επί του παρόντος η Ελλάδα έχει waiver έτσι το λογικό ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: μετά από αυτά που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup με τα διάφορα μέτρα (για το χρέος), δεν μπορεί να ενταχθεί τώρα η Ελλάδα στο QE, ενώ το πρόγραμμα είναι ακόμη σε ισχύ; Το θέμα είναι ότι πριν κάνουμε την δική μας DSA αναφορικά με αυτό το ερώτημα, πρέπει να περιμένουμε τις απαντήσεις από τα διάφορα κοινοβούλια τα οποία πρέπει να εγκρίνουν τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup και μετά πρέπει να περιμένουμε για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του EFSF".

Σημειώνεται ότι το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, προ εβδομάδων είχε διευκρινίσει σε συνέντευξή του ότι για να διατηρηθεί το waiver για την Ελλάδα πρέπει να υπάρχει ενισχυμένη προληπτική πιστοληπτική γραμμή (ECCL), ξεκαθαρίζοντας έτσι τη στάση της ΕΚΤ για το ζήτημα.

Ωστόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας στην τελευταία του έκθεση, διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή της ΕΚΤ, ζητώντας να παραμείνει το waiver και η δυνατότητα πρόσβασης στο QE, στη βάση της ενισχυμένης εποπτείας που τίθεται σε εφαρμογή από την 21η Αυγούστου και σύμφωνα με την άποψη του κεντρικού τραπεζίτη, επαρκεί νομικά ούτως ώστε να υπάρχουν οι αναγκαίες διασφαλίσεις.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Γ. Στουρνάρας στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2017 – 2018 που κατέθεσε την προηγούμενη Δευτέρα στη Βουλή:

βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, πέραν των μεσοπρόθεσμων θετικών επιδράσεων, θα μπορούσε να έχει και άμεσα οφέλη, καθώς παρέχει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη διακριτική ευχέρεια να εξετάσει τη διατήρηση της "παρέκκλισης” (waiver) για την αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εξασφαλίσεων στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος. Επίσης, να αποδεχθεί τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων (στην κανονική περίοδο και στην περίοδο επανεπένδυσης) με βάση το επιχείρημα ότι, στην ουσία, οι προϋποθέσεις για τη διατήρηση της "παρέκκλισης” (waiver), δηλαδή ενισχυμένη εποπτεία και αιρεσιμότητα, έχουν συμπεριληφθεί στην απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Αν συμβεί αυτό, θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν ορισμένα από τα θετικά αποτελέσματα που εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος ότι θα μπορούσαν να προκύψουν από τη θέσπιση προληπτικής γραμμής στήριξης, κυρίως σε όρους χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης της οικονομίας".

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα