Ντράγκι: Δεν έχουμε ξεμείνει από πυρομαχικά

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μείωσε τα επιτόκια περαιτέρω, αλλά δεν είναι πιθανό, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι μετά την αποκάλυψη του ερεθίσματος την Πέμπτη που έφερε το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, να επεκταθεί σε αγορές περιουσιακών στοιχείων και να προσφέρει επιδότηση δανεισμού στους δανειστές.

"Είναι ένας αρκετά μακρύς κατάλογος μέτρων, και κάθε ένα από αυτά είναι πολύ σημαντικά και επινοήθηκαν για να έχουν τον μέγιστο αντίκτυπο στην τόνωση της οικονομίας και την επάνοδο

της σταθερότητας των τιμών - έχουμε αποδείξει ότι δεν έχουμε ξεμείνει από πυρομαχικά" δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ στους δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη, μετά από μια διήμερη συνεδρίαση του διοικητικού Συμβουλίου. "Από τη σημερινή σκοπιά, δεν αναμένουμε ότι θα είναι απαραίτητη η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων".

Τα βήματα σηματοδοτούν μια δραματική επέκταση του προγράμματος τόνωσης της κεντρικής τράπεζας, μετά από τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε από τους επενδυτές μία απογοητευτική αναδιαμόρφωση το Δεκέμβριο. Η εντατικοποίηση του αγώνα για να προλάβει την άτονη οικονομία της ευρωζώνης των 19 χωρών από το να ολισθήσει σε ένα αποπληθωριστικό σπιράλ ήρθε λίγες μόλις μέρες αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι τα ποσοστά πληθωρισμού είναι και πάλι κάτω από το μηδέν, παρά τον έναν ολόκληρο χρόνο της ποσοτικής χαλάρωσης.

Το ευρώ δεχόταν απότομες μεταβολές ενώ ο Ντράγκι μιλούσε, πέφτοντας τη στιγμή που επανέλαβε την καθοδήγηση ότι οι τιμές μπορεί να πέσουν πιο κάτω, ενώ στη συνέχεια ενισχύθηκε, όταν εξήγησε ότι δεν μπορεί να μην χρειαστούν περισσότερες περικοπές, δεδομένου του εύρους των μέτρων της ΕΚΤ. Η δέσμη αυτή περιελάμβανε μια περικοπή επιτοκίου καταθέσεων 10 μονάδων βάσης στο μείον 0,4 τοις εκατό, μια πτώση-έκπληξη του δείκτη στο μηδέν, μια υπόσχεση να αγοράσει το εταιρικό χρέος ως μέρος των μηνιαίων QE αγορών των 80 δις ευρώ - 20 δισεκατομμύρια περισσότερα από ό,τι αυτή τη στιγμή - και τέσσερις ακόμη δανειοδοτικές πράξεις πολλών ετών.

Το ενιαίο νόμισμα ήταν 1,2 τοις εκατό ισχυρότερο στα 1,1126 δολ. στις 16:10 στη Φρανκφούρτη, μετά την υποχώρησή του περίπου 1,6 τοις εκατό νωρίτερα. Ακόμη και αν η κεντρική τράπεζα αυξάνει το ποσό που οι δανειστές πληρώνουν όταν "παρκάρουν" κεφάλαια για μια νύχτα, ο Ντράγκι δήλωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά της εισαγωγής ενός κλιμακωτού επιτοκίου καταθέσεων που θα μπορούσε να προστατεύσει τις τράπεζες από τις πλήρεις συνέπειες.

"Η τελική απόφαση για να μην έχουμε ένα σύστημα που εμφανίζει διαβάθμιση, δεν ήταν μόνο η επιθυμία να μην επισημάνουμε ότι μπορούμε να πάμε τόσο χαμηλά όσο θέλουμε, αλλά και η πολυπλοκότητα του συστήματος", δήλωσε ο Ντράγκι. "Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει όλο και μεγαλύτερη επίγνωση της πολυπλοκότητας που συνεπάγεται αυτό το μέτρο".

Στελέχη της τράπεζας έχουν καταφερθεί ενάντια στην περιχαράκωση των πολιτικών αρνητικών επιτοκίων στην ΕΚΤ και αλλού, υποστηρίζοντας ότι συμπιέζουν τα κέρδη και θα μπορούσαν να καταλήξουν να είναι αντιπαραγωγικά. "Τα αρνητικά επιτόκια σκοτώνουν τις τράπεζες, αλλά μπορεί να πιστεύουν ότι αξίζει τον κόπο, αν μπορούν να βοηθήσουν την ανάπτυξη", δήλωσε ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit Bank στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι είναι "καλά νέα" το ότι η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να αγοράσει εταιρικό χρέος. "Για να είναι το QE αποτελεσματικό, θα πρέπει να βγούνε έξω την καμπύλη κινδύνου".

Χαμηλότερες προβλέψεις

Η ενθαρρυντική υποστήριξη του Ντράγκι στην οικονομία βρίσκεται ενάντια στην πτώση των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη - 0,2 τοις εκατό πτώση το Φεβρουάριο, πολύ κάτω του στόχου του πληθωρισμού της ΕΚΤ για ακριβώς κάτω από το 2 τοις εκατό - και σε μια παγκόσμια προοπτική, όπου η αβεβαιότητα είναι ένας κυρίαρχος παράγοντας. Η μακροπρόθεσμη οικονομική μετάβαση της Κίνας σε ένα καθοδηγούμενο από την κατανάλωση μοντέλο συνοδεύεται από βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης που γίνονται αισθητές στον υπόλοιπο κόσμο, την ίδια στιγμή που μεγάλες αναδυόμενες αγορές όπως η Ρωσία και η Βραζιλία παραμένουν σε ύφεση.

Το πακέτο "είναι μια κατάλληλη αντίδραση στην αποδυνάμωση της ανάπτυξης και στις προοπτικές σταθερότητας των τιμών", δήλωσε ο Ντράγκι. " Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που πήραμε σήμερα είναι επαρκή για την αντιμετώπιση της αλλαγής των οικονομικών συνθηκών που συνέβησαν μετά την τελευταία συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική μας". Ο Ντράγκι είπε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει αρνητικός κατά τους επόμενους μήνες και "να ανέβει αργότερα μέσα στο 2016". Η κεντρική τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό για το τρέχον έτος στο 0,1 τοις εκατό από το 1 τοις εκατό που προέβλεψε τον Δεκέμβριο. Τα επιτόκια στη συνέχεια θα αυξηθούν σταδιακά στο 1,3 τοις εκατό το 2017 και 1,6 τοις εκατό το 2018, δήλωσε ο Ντράγκι.

Παγκόσμια αδράνεια

Οι προοπτικές ανάπτυξης επίσης έχουν μειωθεί, αντανακλώντας τις ασθενέστερες διεθνείς προοπτικές. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα επεκταθεί 1,4 τοις εκατό αυτό το έτος, χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη του 1,7 τοις εκατό. Για το 2017, έχει προβλεφθεί μια επέκταση του 1,7 τοις εκατό.

Τα ομόλογα επενδυτικού βαθμού σε ευρώ που εκδίδονται από μη τραπεζικές εταιρείες που έχουν ιδρυθεί στη ζώνη του ευρώ θα πρέπει να περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επιλέξιμων περιουσιακών στοιχείων για τακτικές αγορές υπό το QE. Ο Ντράγκι είπε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει ακόμη αποφασίσει τις τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος. Ο νέος γύρος εργασιών για στοχευμένες αναχρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ θα ξεκινήσει τον Ιούνιο. Η κεντρική τράπεζα είπε ότι το επιτόκιο "μπορεί να είναι τόσο χαμηλά όσο το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων", που σημαίνει ότι το ίδρυμα θα μπορούσε να καταλήξει να πληρώνει τις τράπεζες για να λάβουν δάνεια από αυτό.

Νέα εποχή

Ο Ντράγκι υπερασπίστηκε την τολμηρή δράση της κεντρικής τράπεζας, λέγοντας ότι έχουμε κινηθεί πέρα από την "zu allem nein - όχι σε όλα" νοοτροπία που εκφράζεται από ορισμένα μέλη της ευρωζώνης. "Για να φτάσουμε στο στόχο μας χρειαζόμαστε μία σταθερή και στερεή ανάκαμψη στην ευρωζώνη - θα δείτε το παραγωγικό κενό να κλείνει και στη συνέχεια θα δούμε την κίνηση στους μισθούς και τις τιμές", είπε. "Το αντίστροφο θα ήταν ο καταστροφικός αποπληθωρισμός".

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα