Νταβός: Η αδυναμία της Δύσης και η μετατόπιση ισχύος

Δισεκατομμυριούχοι, παγκόσμιοι ηγέτες και επενδυτές συγκεντρώνονται στο Νταβός της Ελβετίας για την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που εκτείνονται από την παγκόσμια οικονομία και την σεξουαλική παρενόχληση, μέχρι τους κινδύνους και τις ευκαιρίες της τεχνητής νοημοσύνης. Κεντρικό ρόλο στη διοργάνωση κατέχει η ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump την Παρασκευή, ενώ η συνάντηση της

παγκόσμιας ελίτ διακατέχεται από ένα κλίμα αισιοδοξίας αναφορικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Εκτεθειμένη σε κοινή θέα η αδυναμία της Δύσης

Όπως παρατηρεί το Bloomberg, από τις ΗΠΑ έως τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και αλλού, ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ηγετών που καταφθάνει στις ελβετικές Άλπεις για να εκφωνήσει ομιλία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, έχει υποστεί πλήγμα στο πολιτικό του προφίλ, τη δημοτικότητά του και την επιρροή που ασκεί. Η αδυναμία τους φαίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν συγκριθεί με το εκτόπισμα άλλων μεγάλων δυνάμεων, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία.

Αντιστροφή ρόλων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Ο Tom Orlik, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στο Bloomberg Economics, αφηγήθηκε μία συναρπαστική ιστορία. Το 1979, καθώς ξεκινούσε η μεταρρύθμιση και το "άνοιγμα" της Κίνας, ο τότε ηγέτης της χώρας Deng Xiaoping, σχεδίασε ένα ταξίδι στις ΗΠΑ για να σηματοδοτήσει την επιστροφή της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή. Το μοναδικό πρόβλημα ήταν ότι υπήρχε τόσο μικρή προσφορά του σκληρού νομίσματος, που δυσκολεύθηκε να βρει αρκετά χρήματα για τα αεροπορικά εισιτήρια. Όταν συγκεντρώθηκαν τα χρήματα, οι ΗΠΑ - πρωταθλήτριες του παγκόσμιου καπιταλισμού με την ελπίδα να λάβουν τη στήριξη του Deng - έστρωσαν το κόκκινο χαλί.

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά, η κατάσταση φαίνεται μάλλον διαφορετική. Ο Liu He - ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Κινέζου προέδρου Xi Jinping - αναμένεται να γίνει δεκτός στο Νταβόςως ο αρχιτέκτονας της πρόσφατης αναζωογόνησης της κινεζικής ανάπτυξης και η Κίνα θα καλωσοριστεί ως ο πρωταθλητής του καπιταλισμού.

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να ηγηθεί

Η αναβίωση της Ευρώπης, επίσης εγκωμιάζεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Παρά τις προκλήσεις που θέτει η εξάπλωση του λαϊκισμού και το Brexit, η Ε.Ε. έχει την ευκαιρία να γίνει ηγέτης του εμπορίου και να αντιμετωπίσει τις προστατευτικές πολιτικές του Trump. "Η Ε.Ε. έχει μία μεγάλη ευκαιρία αυτή τη στιγμή, που είναι να επιβεβαιώσει το ρόλο της ως η ηγετική περιοχή στον κόσμο που πιστεύει στο ανοικτό εμπόριο", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Manuel Caldeira Cabral.

Η Ινδία προειδοποιεί για τους κινδύνους που απειλούν την ανθρωπότητα

Η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις τρεις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα είπε ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi συμπληρώνοντας πως παρότι ο αντίκτυπος των ακραίων καιρικών φαινομένων μεγεθύνεται, λίγες είναι οι χώρες που υποστηρίζουν με πράξεις τις υποσχέσεις τους για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι άλλοι δύο κίνδυνοι είναι ο προστατευτισμός και η τρομοκρατία, δήλωσε ο Modi, που είναι ο πρώτος Ινδός πρωθυπουργός που λαμβάνει μέρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια. Στο μεταξύ, οι εθνικιστικές πολιτικές είναι σε έξαρση και "η παγκοσμιοποίηση χάνει τη λάμψη της" ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι τομείς της οικονομίας της Ινδίας έχουν ανοίξει σε ξένες επενδύσεις.

"Πρώτα η Αμερική" το μήνυμα που θα απευθύνει (και) στο Davosο Trump

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ την Παρασκευή, κατά την ομιλία τουστο Παγκόσμιο ΟικονομικόΦόρουμ,θα περιγράψει την οικονομική ατζέντα της κυβέρνησής του, όπως δήλωσε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Mike Pence, σε συνέντευξή του. Ο Trump θα εξηγήσει γιατί "η οικονομία των ΗΠΑ απογειώνεται με αιχμή το ρυθμιστικό πλαίσιο, τις φορολογικές περικοπές και τη διεύρυνση της πρόσβασης στην αμερικανική ενέργεια". Η ομιλία του "θα είναι ένα σπουδαίο μήνυμα. Θα είναι, πρώτα η Αμερική".

Το πρόγραμμα

Εντός της ημέρας, το ενδιαφέρον αναμένεται να προσελκύσει η συζήτηση με τίτλο "Προς έναν καλύτερο καπιταλισμό" με τη συμμετοχή του Νομπελίστα οικονομολόγου Joseph Stiglitz (στις 19:00 ώρα Ελλάδας). Στις 19:30 θα ακολουθήσει ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού του Καναδά Justin Trudeau.

Η αυριανή θα είναι μία ευρωπαϊκή ημέρα, με την άφιξη του προέδρου της Γαλλίας Emmanuel Macron και της καγκελαρίου της Γερμανίας Angela Merkel, που κάνει την μεγάλη επιστροφή στη διεθνή σκηνή μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Συναγερμός χθες για το χιόνι

Χθες το βράδυ, η μεγάλη ανησυχία των διοργανωτών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ δεν είχε καμία σχέση με τις γεωπολιτικές, χρηματοπιστωτικές, περιβαλλοντικές προκλήσεις που βρίσκονται στο μενού των εργασιών αυτής της εβδομάδας.

Το κεντρικό θέμα ήταν εάν το χιόνι, που έπεσε σε μεγάλη αφθονία στο σικ χιονοδρομικό θέρετρο της Ελβετίας -159 εκατοστά σε έξι μέρες- θα γίνει εμπόδιο για τα δεκάδες ελικόπτερα και τις λιμουζίνες που θα μεταφέρουν περί τους 70 πολιτικούς ηγέτες και τις εκατοντάδες των επιχειρηματιών και λίγων σταρ που θα παρελάσουν από το Νταβός μέχρι την Παρασκευή.

Σε κλίμα ευφορίας η συνάντηση της παγκόσμιας ελίτ

Πάντως στο Davosεπικρατεί κλίμα αισιοδοξίας για την παγκόσμια ανάπτυξη: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα επάνω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2018 και 2019, υπολογίζοντας τις θετικές επιπτώσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με έρευνα του PwC, μεταξύ 1.300 διευθυντών επιχειρήσεων στον κόσμο, το 57% θεωρεί ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα ενισχυθεί τους προσεχείς 12 μήνες, καταγράφοντας ρεκόρ από το 2012.

Μέχρι την Παρασκευή, η παγκόσμια πολιτική και οικονομική ελίτ, που έχει όλον τον καιρό να στοχαστεί "πώς θα οικοδομηθεί έναν κοινό μέλλον σε έναν κατακερματισμένο κόσμο", που είναι και το φετινό σλόγκαν του Νταβός, έχει και κάθε λόγο να ανοίξει σαμπάνιες στα κοκτέιλ πάρτι και τις δεξιώσεις που θα συνοδεύουν τις εργασίες του Φόρουμ.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα