Νταβός 2017: Μια ετήσια συνάντηση, σε ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο

Επιχειρηματίες και πολιτικοί ηγέτες ετοιμάζονται από όλο τον κόσμο για το φετινό φόρουμ του Νταβός, αλλά το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα συναντηθούν είναι εντελώς νέο. Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και το βρετανικό δημοψήφισμα για να αποχωρήσει από την ΕΕ, οι εταιρείες υιοθετούν μια πιο "αμυντική" προσέγγιση. Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Κίνα θα ενισχύσει την επιρροή

της ως παγκόσμια δύναμη, καθώς οι ΗΠΑ στρέφονται στον προστατευτισμό.

"Οι εταιρείες νομίζω ότι πρόκειται να είναι σε θέση άμυνας δυνητικά στο Νταβός, για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό" σχολιάζει ο John Studzinski, αντιπρόεδρος της Blackstone. Όπως λέει, υπήρξε μια "δραστική πολιτική μετατόπιση από το 2008, κατά το οποίο υπήρχε σε μεγάλο βαθμό μια διεθνής οικονομική κρίση, μέχρι σήμερα όπου οι άνθρωποι και οι κυβερνήσεις επικεντρώνονται στην αμφισβήτηση του status quo και στρέφονται από τις μεγάλες διεθνείς ανησυχίες σε καθαρά εγχώρια λαϊκιστικά θέματα".

Μια αύξηση της υποστήριξης σε λαϊκιστικές απόψεις ήταν εμφανής το 2016 και ο λαϊκισμός συνεχίζει να κυριαρχεί στις ανησυχίες της αγοράς για το 2017. Τα αποτελέσματα-έκπληξη στη Βρετανία και στις ΗΠΑ προκάλεσαν κάποια αναταραχή στις αγορές, αλλά κυρίως προκάλεσαν αβεβαιότητα σχετικά με τις επόμενες κατευθύνσεις της πολιτικής τους.

Για παράδειγμα, η πρόθεση του εκλεγμένου Προέδρου Τραμπ να αποχωρήσει από μια εμπορική συμφωνία που υπογράφηκε με τις χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, που δημιουργεί αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις που σκόπευαν να αυξήσουν τις επιχειρήσεις με τις χώρες αυτές.

Στην Ευρώπη, οι επιχειρήσεις του τομέα της λιανικής τραπεζικής αισθάνονται αβεβαιότητα για τις τρέχουσες συνεργασίες τους με τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, και αντίστροφα, αφού η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αρχίζει τις διαπραγματεύσεις εξόδου από την ΕΕ. "Η μεταβλητότητα της αγοράς φέτος καθοδηγείται πολύ περισσότερο από τις αβεβαιότητες των νέων ηγετών που έχουν παρουσιαστεί" δήλωσε ο Studzinski.

Οι επερχόμενες εκλογές σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσαν να αλλάξουν το πολιτικό τοπίο. Η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν προγραμματίσει εκλογές κατά τους επόμενους μήνες, αλλά πιθανόν να γίνουν και άλλες εκλογές στην ΕΕ μέσα στο 2017.

Ο Mark Malloch-Brown, ανώτερος σύμβουλος στο Eurasia, περιέγραψε το τρέχον παγκόσμιο περιβάλλον ως ένα νέο κόσμο "αναταραχής", με νέα πρόσωπα με επιρροή να διαμορφώνουν το παρόν και το μέλλον. "Η ιστορία του 2017 πρόκειται να είναι η αυξανόμενη επιρροή και η ανάληψη της εξουσίας από την Κίνα" σχολιάζει.

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι η κινεζική οικονομία πηγαίνει καλύτερα από τις προσδοκίες. Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν σε υψηλά πέντε ετών το Δεκέμβριο.

"Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Σι ανοίγει το Νταβός είναι μια ισχυρή δήλωση ότι η Κίνα θεωρεί τον εαυτό της στο επίκεντρο της παγκόσμιας σκηνής σήμερα" λέει ο Studzinski. Ο Σι είναι ο πρώτος κινέζος πρόεδρος που παρακολουθεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ο Studzinski σημειώνει επίσης ότι τα πολιτικά κόμματα δεν θα μπορούσαν πλέον να βασίζονται στους ψηφοφόρους που υποστηρίζουν το status quo. "Πρέπει να είμαστε πολύ ειλικρινείς σχετικά με αυτό. Ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη επειδή ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ. Η Μαρίν Λεπέν μπορεί να εκλεγεί επειδή ακριβώς είναι η Μαρίν Λεπέν... Ο Τραμπ δεν εξελέγη εξαιτίας των πολιτικών του, εξελέγη επειδή ήταν μια ενδιαφέρουσα αλλαγή και έγινε αντιληπτός ως ηγέτης" είπε ο Studzinski.

cnbc.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα