Νταβός 2015: Κάθε χρόνο και χειρότερα

Η πολιτική και επιχειρηματική αφρόκρεμα που συμμετέχει στην παγκόσμια συνάντηση του Νταβός βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σκληρή πραγματικότητα: ο κόσμος είναι σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με πέρυσι. Οι εξτρεμιστές κερδίζουν έδαφος στη Μέση Ανατολή, ο Έμπολα έχει σκοτώσει χιλιάδες στη Δυτική Αφρική, οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης είναι οι χειρότερες από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Και η τρομακτική γεωπολιτική πιέζει επιπλέον την παγκόσμια οικονομία, που αντιμετωπίζει ένα αποπληθωριστικό σπιράλ, καθώς οι τιμές του πετρελαίου

πέφτουν κατακόρυφα.

Το ερώτημα από πού θα προέλθει η ανάπτυξη θα είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Οι ΗΠΑ μπορεί να είναι έτοιμη να ξεκινήσουν τον «απογαλακτισμό» από τα φθηνά μετρητά της κεντρικής τράπεζας, όχι όμως και ο υπόλοιπος κόσμος. Η Ιαπωνία γλίστρησε σε ύφεση κατά το τρίτο τρίμηνο και βασίζεται σε δημοσιονομικά και νομισματικά ερεθίσματα για να ξεφύγει. Η Κίνα μόλις ανέφερε την πιο αργή ανάπτυξή της εδώ και 24 χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει τα πιεστήρια καθώς ο αποπληθωρισμός απειλεί και εξασθενίζει την ανάπτυξη. Η μακροχρόνια ανεργία εξοργίζει σε όλη την ήπειρο και η επερχόμενες ελληνικές εκλογές προσθέτουν στους φόβους σχετικά με την ευρωζώνη. Τα προβλήματα δεν περιορίζονται στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου: και οι αναδυόμενες αγορές έχουν απώλειες. Η πτώση κατά 50% στις τιμές του πετρελαίου από το Νταβός του 2014 πλήττει σκληρά τους παραγωγούς. Βασικά μέλη του ΟΠΕΚ αντιστάθηκαν στις προτάσεις για περιορισμό της παραγωγής, αφήνοντας τη Βενεζουέλα, το Ιράν και τη Ρωσία στη δυστυχία τους.

Η οικονομία της Ρωσίας ήταν ήδη επισφαλής μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα και την υποστήριξή της στους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. Η κατάρρευση του πετρελαίου έχει συντρίψει το ρούβλι και ανάγκασε τη Ρωσία να προχωρήσει σε διάσωση τραπεζών και εταιρειών. Τα αποθεματικά του φθίνουν γρήγορα και η λιτότητα είναι σκληρή, όμως ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει προκλητικός και απρόβλεπτος. «Είκοσι πέντε χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο κόσμος αντιμετωπίζει και πάλι τον κίνδυνο σοβαρών συγκρούσεων μεταξύ των κρατών», δήλωσε η οικονομολόγος του WEF Margareta Drzeniek-Hanouz.

Οι εντάσεις μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας έχουν επίσης αυξηθεί, αλλά η πιο άμεση ανησυχία αφορά την ικανότητα του Πεκίνου να ελέγξει την επιβράδυνση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Το εργατικό δυναμικό της Κίνας έχει γεράσει και η φούσκα των ακινήτων έσκασε. Το Πεκίνο προσπαθεί να διαχειριστεί την καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στο άνοιγμα της αγοράς στους ξένους. Ο πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ θα μεταβεί στο Νταβός για πρώτη φορά και, αναμφίβολα, θα παρουσιάσει ένα αισιόδοξο μήνυμα για την πρόοδο.

Ακόμη και τα καλά νέα έρχονται με μια προειδοποίηση. Η ακραία φτώχεια μειώνεται, αλλά η ανισότητα αυξάνεται με ταχύ ρυθμό. Ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο αυξάνεται, το ίδιο όμως και οι κίνδυνοι των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Περισσότερες γυναίκες εργάζονται, αλλά εξακολουθούν να κερδίζουν πολύ λιγότερα από τους άνδρες.

Το θέμα τους φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ είναι «Το νέο παγκόσμιο πλαίσιο». Καθώς η παγκόσμια ελίτ ετοιμάζεται να ανέβει στο ελβετικό βουνό όμως, είναι σαφές ότι το πλαίσιο αυτό είναι ζοφερό.

money.cnn.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα