Ντάισελμπλουμ: Ιδιος λαϊκισμός από Φάρατζ και Τσίπρα

Η πιστή εφαρμογή του προγράμματος εκ μέρους της Ελλάδας θα ανοίξει το δρόμο για την επανεξέταση των δημοσιονομικών στόχων αλλά και την τελική λύση για το χρέος.

Αυτό δήλωσε χθες από τη Χάγη ο πρόεδρος του, Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Τώρα η Ελλάδα πρέπει

να εφαρμόσει αυτά που συμφωνήσαμε πρόσφατα. Αν γίνει αυτό, τότε μπορούμε το δεύτερο εξάμηνο του 2018 να συζητήσουμε ξανά τους στόχους», τόνισε ο κ Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι όλα θα κριθούν από το πόσο αξιόπιστη θα εμφανιστεί η Ελλάδα στις δεσμεύσεις της.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση για επιτάχυνση εφαρμογής των μέτρων. «Πολιτικά το 2018 θα είμαστε πολύ καλύτερα για να βρούμε λύση», είπε. Σχετικά με τη διαφωνία που έχει εκφράσει το ΔΝΤ με τα δημοσιονομικά μέτρα αλλά και τη μη λύση για το χρέος, όπως ανέφερε πρόσφατα η επικεφαλής του Ταμείου κ. Λαγκάρντ, ήταν ξεκάθαρος: «Το ΔΝΤ όχι μόνο ήταν παρών στη διαπραγμάτευση αλλά συμμετείχε ενεργά και μάλιστα συμφώνησε σε όλα όσα ανακοινώθηκαν στις 24 Μαΐου. Ξαφνιάστηκα όταν άκουσα την κ. Λαγκάρντ να λέει αυτά που είπε», τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Σημείωσε επίσης ότι στο μεσοδιάστημα θα υπάρχει ο χρόνος και για την Ε.Ε. και για το ΔΝΤ να έχουν μια πιο καθαρή εικόνα για τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού χρέους, ώστε να δώσουν και την κατάλληλη λύση.
«Στην παρούσα φάση όλοι έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας. Η Ε.Ε., το ΔΝΤ, η Ελλάδα. Με βάση τα τωρινά στοιχεία, προκύπτει ότι κάτι θα πρέπει να κάνουμε για το χρέος της Ελλάδας», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Τόνισε επίσης ότι η συνέχεια της υλοποίησης του προγράμματος θα πρέπει να είναι ομαλή, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να μπει σταδιακά στο δρόμο της ανάκαμψης της οικονομίας. Σε ερώτηση σχετικά με τα εργασιακά που θα είναι ένα μέρος της δεύτερης αξιολόγησης, τόνισε με νόημα: «Οπως έχετε διαπιστώσει στο Μνημόνιο έχουμε μια πολύ γενική διατύπωση για τα εργασιακά. Το ξέρουμε ότι είναι ένα δύσκολο θέμα, έχουμε αφήσει περιθώρια για διάλογο, αλλά και αυτό το θέμα πρέπει να κλείσει», είπε.

ΤΑΥΤΙΣΕ ΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ-ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στο πρώτο μισό του 2015, το οποίο όπως

είπε κατέστρεψε την εμπιστοσύνη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα και έκανε κακό στους Ελληνες πολίτες.
Κάνοντας ένα σχόλιο για τον Βρετανό πολιτικό Νάιτζελ Φάρατζ και το ρόλο του στην υποκίνηση του βρετανικού δημοψηφίσματος, που είχε τελικά ως αποτέλεσμα το Brexit, είπε: «Θλίβομαι όταν βλέπω πολιτικούς που υπόσχονται τα πάντα, ενώ ξέρουν ότι δεν μπορούν να τα εφαρμόσουν. Οταν λένε ότι θα αυξήσουν τις συντάξεις, ενώ είναι σίγουροι ότι δεν έχουν περιθώρια να το κάνουν, τελικά εξαπατούν τους ψηφοφόρους τους». Σε ερώτηση αν το βρετανικό δημοψήφισμα έχει κοινά σημεία με το ελληνικό δημοψήφισμα πέρσι τον Ιούλιο και αν ο λαϊκισμός ήταν ο ίδιος, είπε ότι και οι δύο περιπτώσεις εντάσσονται στην ίδια κατηγορία.

Τόνισε όμως ότι η διαφορά των δύο δημοψηφισμάτων είναι ότι οι Βρετανοί γνώριζαν για το τι ψήφιζαν. Αντίθετα, οι Ελληνες ήξεραν ότι ψήφιζαν για την πρόταση Γιούνκερ η οποία βαφτίστηκε συμφωνία, ενώ το θέμα της Ελλάδας δεν είχε σε καμία περίπτωση κλείσει και όλα ακόμη βρίσκονταν σε διαπραγμάτευση.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι ένας άνθρωπος που μπορείς να συζητήσεις μαζί του.

«Μπορεί κάποιες φορές να έχει αντιρρήσεις υπέρ της χώρας του, αλλά μπορείς να συζητήσεις μαζί του», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν ήταν όμως τόσο επιεικής και για τον πρώην ομόλογό του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος όπως είπε είχε φέρει τις σχέσεις της Αθήνας με τα μέλη του Eurogroup σε τέτοια κακή σχέση που είχε αποκλείσει κάθε δυνατότητα διαλόγου για κάποια λύση.

Σε ερώτηση για το χρόνο κατά τον οποίο αναμένει την άρση των capital controls, που μπήκαν σε εφαρμογή πριν από ακριβώς ένα χρόνο, είπε ότι αυτό εξαρτάται από το χρόνο που θα πάρει να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες και να ανακτήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Πάντως, αναφερόμενος στο Brexit και τις επιπτώσεις που θα έχει στην ευρωπαϊκή οικονομία και ειδικότερα στις οικονομίες της ευρωζώνης, απέφυγε να είναι απολύτως ξεκάθαρος. Τόνισε ότι η επίπτωση θα είναι αρνητική, αλλά κανείς δεν μπορεί σήμερα με ακρίβεια να δώσει κάποιο νούμερο. Πάντως, εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις θα φανούν από φέτος και η ζημιά θα φανεί και στη δική του χώρα, αφού ήταν από τους πιο βασικούς εμπορικούς εταίρους της Μεγάλης Βρετανίας.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τόνισε ότι η επίπτωση θα είναι σχετικά μικρή, με δεδομένο ότι πλέον υπάρχει ένα πρόγραμμα και οι εμπορικές τράπεζες δεν εκτίθενται απευθείας για δανεισμό από τις αγορές.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα