Νόρμπερτ Χόφερ: Γιατί η Ευρώπη θα πρέπει να ανησυχεί αν γίνει ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας

Ο Νόρμπερτ Χόφερ είναι ένας 45χρονος μηχανικός αεροσκαφών που πολιτεύθηκε με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας (FPΟ). Είναι πιθανόν ο νέος πρόεδρος της χώρας.

Τι τον κάνει να ξεχωρίζει;

Ο Χόφερ δεν είναι ο παραδοσιακός δημαγωγός της ακροδεξιάς. Έχει ήπιο λόγο, "αθώο βλέμμα" όπως έγραψε μια γερμανική εφημερίδα, και περπατά με ένα μπαστούνι μετά από ένα ατύχημα στον αιωροπτερισμό…. Και του αρέσει να μεταφέρει ένα πιστόλι Glock 9 χιλιοστών μαζί του στην προεκλογική εκστρατεία.

Έχει

δώσει σεμινάρια ρητορικής και "νευρογλωσσικού προγραμματισμού". Είναι χαλαρός μπροστά στις κάμερες και έχει βοηθήσει το FPO να αποβάλει κάποιες σκληρότερες πτυχές της εικόνας του, μετατρέποντας το κόμμα στο οποίο κάποτε ηγέτης ήταν ο Γιοργκ Χάιντερ σε μία δεξαμενή για την ευρύτερη δυσαρέσκεια για την οικονομία, τη μετανάστευση και την ασφάλεια.

Προς τι ο βαρύς οπλισμός;

Ο Χοφερ υποστηρίζει ότι το να μεταφέρουμε όπλα είναι η "φυσική συνέπεια" της μετανάστευσης και του αρέσει να δημοσιεύει φωτογραφίες του με την οικογένειά του (έχει τέσσερα παιδιά) με σειρές όπλων. Πρόσφατα δήλωσε ότι κατανοεί την άνοδο της οπλοκατοχής στην Αυστρία, "λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες αβεβαιότητες". Με λίγα λόγια, είναι σχεδιασμένο να ανατροφοδοτήσει τον φόβο για τη μετανάστευση και τους μετανάστες, ένα από τα βασικά ζητήματα που οδήγησαν στην απότομη αύξηση του Κόμματος της Ελευθερίας στις δημοσκοπήσεις. Πέρυσι, η μεταναστευτική κρίση πρόσθεσε 90.000 μετανάστες στον πληθυσμό των 8,6 εκ. της Αυστρίας. Αυτό είναι περισσότερο από ένα τοις εκατό.

Είναι όντως ναζί μεταμφιεσμένος;

Εξαρτάται σε ποιον μιλάς. Ο Χόφερ ήταν υπεύθυνος για τη σύνταξη του νέου μανιφέστου του Κόμματος της Ελευθερίας που επέστρεψε το κόμμα στις εθνικιστικές ρίζες του, με έμφαση στην "ταυτότητα" - έναν κώδικα για τους γηγενείς Αυστριακούς, και όχι για τους μετανάστες ή τα παιδιά τους.

Έχει επίσης εντοπιστεί να φορά το μπλε άνθος καλαμποκιού, το οποίο είναι ένα παλιό μυστικό ναζιστικό σύμβολο, που θυμίζει τις ιδέες του παν-Γερμανισμού, την ιδέα του δέκατου ένατου αιώνα για μια "Μεγαλύτερη Γερμανία" που τελικά ενέπνευσε την εξωτερική πολιτική του Χίτλερ και τις εισβολές που προκάλεσαν τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.

Είναι, επίσης, επίτιμο μέλος της αδελφότητας των φοιτητών, Marko-Germania zu Pinkafeld, η οποία έχει ισχυρούς δεσμούς με την εθνικιστική δεξιά πτέρυγα της Αυστρίας. Οι

υπερασπιστές του - οι οποίοι περιλαμβάνουν και άλλους λαϊκιστές ηγέτες όπως τη Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, την Φράουκε Πέτρι του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία τον Γκέερτ Βίλντερς του ολλανδικού Κόμματος για την Ελευθερία - λένε ότι είναι ένας "πατριώτης" που απλώς αναγνωρίζει τις ανησυχίες των απλών ανθρώπων, που έχουν αγνοηθεί από τις πολιτικές ελίτ της Ευρώπης για πάρα πολύ καιρό.

Αν κερδίσει, θα έχει καμία πραγματική εξουσία;

Η αυστριακή Προεδρία είναι σε μεγάλο βαθμό ένας εθιμοτυπικός ρόλος, αλλά ο Χόφερ έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θα χρησιμοποιήσει αυτές τις περιορισμένες εξουσίες στην πλήρη έκτασή τους. Η πιο σημαντική εξουσία του είναι η ικανότητα να διαλύσει το κοινοβούλιο - αν και παραδοσιακά ότι η εξουσία είναι τελετουργική.

Έχει επίσης υποσχεθεί να παρίσταται σε συνεδριάσεις της ΕΕ, ένας ρόλος που συνήθως αναλαμβάνει ο καγκελάριος της Αυστρίας, ενώ θα αρνηθεί να υπογράψει την αμφιλεγόμενη διατλαντική εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ (ΤΤΙΡ), που όπως λέει προσκρούει απαράδεκτα στην αυστριακή κυριαρχία.

Θα πρέπει να ανησυχούμε;

Για πολλά πράγματα από την άποψη των θεματοφυλάκων μιας φιλελεύθερης, κεντρικής Ευρώπης, όπως έχει προειδοποιήσει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τις συνέπειες της προεδρίας Χόφερ στην ΕΕ. Η εκλογή του θα έχει τεράστιο συμβολισμό. Ο Χόφερ θα είναι ο πρώτος ακροδεξιός πρόεδρος που εκλέγεται στην ιστορία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - προειδοποιούν τόσο οι επικριτές όσο και οι υποστηρικτές του- κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί καταλύτης και για άλλα λαϊκιστικά κινήματα που αναπτύσσονται σήμερα ραγδαία σε όλη την Ευρώπη και επιδιώκουν να πάρουν την εξουσία.

Στη Γαλλία, η Μαρίν Λεπέν αναμένεται να φτάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους, ενώ το Ολλανδικό Κόμμα της Ελευθερίας του Γκερτ Βίλντερς βρίσκεται σήμερα στην κορυφή των δημοσκοπήσεων και στη Γερμανία το αντι-ισλαμικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) οδήγησε την Άνγκελα Μέρκελ να προειδοποιήσει για μια επιστροφή στον εθνικισμό.

Πολλοί πολιτικοί των καθιερωμένων κομμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη θα φοβηθούν ιδιαίτερα με τη νίκη Χόφερ.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα