Νομοσχέδιο-"σκούπα": Ρυθμίζει ζητήματα αρμοδιότητας πολλών υπουργείων

Παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς έως και το τέλος Απριλίου προβλέπει μεταξύ πολλών άλλων διατάξεων το πολυνομοσχέδιο σκούπα που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. Ουσιαστικά θεσμοθετεί την πρόβλεψη η οποία αποφασίστηκε με τους θεσμούς και περιλαμβάνονταν στην δήλωση του Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά και στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν. Η προστασία κανονικά έληγε στο τέλος του έτους.

Το νομοσχέδιο που προωθείται από το υπουργείο Υγείας ενσωματώνει διατάξεις όλων

σχεδόν των υπουργείων και περιλαμβάνει από παρεμβάσεις στην πτωχευτική διαδικασία του υπουργείου Δικαιοσύνης έως παρατάσεις για ρυθμίσεις οφειλών στα Ταμεία.

Οι διατάξεις του υπ. Υγείας

Πρόσθετη περίοδο αμοιβής με πάγια αντιμισθία για όλους τους οικογενειακούς γιατρούς και τους ασκούντες καθήκοντα οικογενειακού γιατρού, για τη χρονική περίοδο από 1η Αυγούστου 2019 έως 1η Αυγούστου 2020, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας "Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις" που κατατέθηκε στη Βουλή.

Λόγω της μη ολοκληρωμένης ανάπτυξης του δικτύου, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην Περιφέρεια, όπως τονίζεται, αλλά και των τεχνικών δυσχερειών στην καταγραφή του πληθυσμού ευθύνης, δεν είχε καταστεί εφικτή η καταβολή των αμοιβών τους με αναγωγή στα πραγματικά δεδομένα ευθύνης. Η μηνιαία αποζημίωση των οικογενειακών γιατρών με ενεργές συμβάσεις ανέρχονται στα 2.000 ευρώ.

Με τη ρύθμιση αυτή δίνεται λύση τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που παραμένουν απλήρωτοι από τον Αύγουστο και έχουν προειδοποιήσει με επίσχεση εργασίας.

Την ίδια ώρα, προκειμένου να καλυφθούν οι αποζημιώσεις των ασφαλισμένων για οπτικά είδη και υπηρεσίες ειδικής αγωγής από τον ΕΟΠΥΥ, με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα αποζημίωσης έως τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Εκσυγχρονίζεται παράλληλα η επιλογή γιατρών του ΕΣΥ από τα αρμόδια συμβούλια. Στα συμβούλια κρίσης, όπως ορίζεται, για θέσεις νοσοκομείων προβλέπεται κλήρωση μεταξύ των διοικητών για την κάλυψη της θέσης του Προέδρου. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα υποβολής υποψηφιοτήτων για το σύνολο των προκηρυγμένων θέσεων με ανώτατο όριο τους 5 φορείς μιας και μόνης υγειονομικής περιφέρειας, αίροντας το προηγούμενο καθεστώς των απεριόριστων υποψηφιοτήτων.

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα, όσα νοσοκομεία διαθέτουν πλεόνασμα πιστώσεων κατά την εκτέλεση των προϋπολογισμών τους, αυτά να μπορούν να μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία που χρειάζονται ενίσχυση.

Υπ. Προστασίας του Πολίτη

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει θέματα που αφορούν το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Παρατείνει ως τις 31/12/20 την ισχύ του πίνακα για τους εποχικούς πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και παρέχεται η δυνατότητα εκ νέου πρόσληψης το επόμενο έτος. Μάλιστα για τους εποχιακούς πυροσβέστες δίνει τη δυνατότητα επαναπρόσληψης για τα επόμενα έτη έως το 2023. Δημιουργούνται στην ΕΛ.ΑΣ. 800 επί θητεία Συνοριακών Φυλάκων.

Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Όσον αφορά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέπεται παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή αίτησης για την υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών προς Φορείς Κοινωνική Ασφάλισης, κατά πέντε μήνες, δηλαδή έως την 31/5/2020. Σε άλλο σημείο οι οφειλέτες που είχαν ενταχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση του ν. 4611/2019 και την απώλεσαν μπορούν πλέον, υπό προϋποθέσεις, να επανενταχθούν στη ρύθμιση οφειλών προς ΕΦΚΑ. Ακόμη, παρατείνεται ως 31 Δεκεμβρίου 2020 η προθεσμία εντός της οποίας εκκαθαρίζονται και πληρώνονται από τον ΕΦΚΑ όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κλάδου Υγείας των ΦΚΑ που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία και λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Σχετικά με το υπουργείο Ναυτιλίας προβλέπεται η ρύθμιση ζητημάτων που σχετίζονται με τις υποχρεώσεις των προμηθευτών καυσίμων κατά την παράδοση καυσίμου πετρελαίου στα πλοία.

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Διατάξεις του νομοσχεδίου ρυθμίζουν οργανωτικά ζητήματα του υπουργείου που αφορούν σε πλήρωση οργανικών θέσεων, διάρθρωση της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας κ.ά..

Υπ. Εξωτερικών

Συμπληρώνονται διατάξεις του Οργανισμού του ΥΠΕΞ σχετικά με το καθεστώς του προσωπικού Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας.

Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων

Σύμφωνα με τις διατάξεις προβλέπεται η η συνέχιση της λειτουργίας των Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησής. Επίσης αναφέρεται η δυνατότητα επανασύναψης συμβάσεων προσωπικού του Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Υπ. Υποδομών και Μεταφορών

Στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται μεταξύ άλλων ζητημάτων, θέματα σχετικά με το ενιαίο Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων.

Υπ. Εσωτερικών

Προβλέπεται τροποποίηση διατάξεων του νόμου για το Σύστημα Κινητικότητας, ρύθμιση ζητημάτων οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ α' βαθμού, αλλά και αλλαγή διατάξεων για την οργάνωση και λειτουργία της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας "Μάτι ξανά" για την αναπλαση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2018.

Υπ. ΔικαιοσύνηςΕισάγονται διατάξεις που αφορούν θέματα διαδικασίας ειδικής διαχείρισης φυσικών ή νομικών προσώπων με πτωχευτική ικανότητα.Υπ. Περιβάλλοντος

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην διαδικασία είσπραξης και απόδοσης στο Πράσινο Ταμείο του ενιαίου ειδικού προστίμου είσπραξης για την υπαγωγή στον νόμο 4495/17 αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων γης.

Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ο χρόνος έναρξης ισχύος της διάταξης που αφορά και ρυθμίζει θέματα ηλεκτρονικού εισιτηρίου και κάρτας φιλάθλου μετατίθεται για έναν χρόνο, δηλαδή έως την 31/12/2020.

Τι άλλο περιλαμβάνειΤο νομοσχέδιο επίσης περιλαμβάνει και άλλα θέματα όπως των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενώ ξεχωριστό κεφάλαιο υπάρχει και για τη λειτουργία της Επιτροπής "Ελλάδα 2021". Η εν λόγω Επιτροπή δικαιούται έκπτωσης ΦΠΑ στις δαπάνες της, ενώ δωρεές, επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, χορηγίες προς την Επιτροπή απαλλάσσονται από κάθε άμεσο ή έμμεσο φόρο.
Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα