Νόμπελ Φυσικής για τα μυστήρια της ύλης

Τρεις Βρετανοί επιστήμονες, οι Ντέιβιντ Τάλες, Φ. Ντάνκαν Χόλντεϊν και Τζ. Μάικλ Κόστερλιτς, βραβεύθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής για τις έρευνές τους σχετικά με την ύλη. "Οι ανακαλύψεις τους επέτρεψαν την καταγραφή προόδου στην θεωρητική κατανόηση των μυστηρίων της ύλης και στη δημιουργία νέων προοπτικών για την ανάπτυξη καινοτόμων υλικών", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιδρύματος Νόμπελ.

Και οι τρεις φυσικοί έχουν αξιοποιήσει μαθηματικές μεθόδους για να ερμηνεύσουν φυσικά φαινόμενα σε καταστάσεις της ύλης που απαντώνται σπάνια. Μάλιστα επικεντρώθηκαν στις επίπεδες μορφές

ύλης, προβάλλοντας την πρωτοποριακή άποψη ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως δισδιάστατες, ακόμα και μονοδιάστατες, σε αντίθεση με την τρισδιάστατη μορφή με την οποία αναγνωρίζουμε την ύλη έως σήμερα.

Ο καθηγητής Χόλντεϊν δήλωσε "έκπληκτος και πολύ ευτυχισμένος. Η δουλειά αυτή έγινε πολλά χρόνια πριν, αλλά πρόσφατες ανακαλύψεις βασισμένες στην πρωτότυπη δουλειά μας την ανανέωσαν και παρέτειναν τη διάρκειά της". Ο Ντέιβιντ Τάλες είναι 82 ετών, έχει γεννηθεί στη Σκωτία και είναι επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Washington στο Σιάτλ. Ο Ντάνκαν Χόλντεϊν είναι 65 ετών, γεννημένος στο Λονδίνο, καθηγητής στο Princeton και ο Μάικλ Κόστερλιτς γεννημένος στη Σκωτία το 1942 και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown του Πρόβιντενς.

Οι έρευνές τους αναμένεται να βρουν εφαρμογές στους τομείς της επιστήμης των υλικών και στην ηλεκτρονική.

bbc.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα