Νίμιτς σε Σκοπιανούς: Τώρα είναι η ευκαιρία να ψηφίσετε την συμφωνία των Πρεσπών

21:13 5/9/2018 - Πηγή: Antinews

Την εκτίμηση ότι αν η πΓΔΜ απορρίψει τη συμφωνία των Πρεσπών, είτε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, είτε στη Βουλή, ίσως μεσολαβήσουν άλλα 25 χρόνια έως ότου να δοθεί νέα

ευκαιρία για την επίλυση του ονοματολογικού, εξέφρασε ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

«Ελπίζω ότι η συμφωνία θα πάρει το ‘πράσινο φως’ και από τις δύο χώρες. Πρόκειται για μία δίκαιη και αξιότιμη λύση, που ικανοποιεί τα κύρια συμφέροντα και των δύο πλευρών. Εάν δεν εγκριθεί, δεν βλέπω άλλη λύση βραχυπρόθεσμα. Χρειάστηκαν 25 χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία και μπορεί να χρειαστούν άλλα 25. Δεν ξέρετε πού θα βρίσκεται τότε η ΕΕ, αν θέλουν να εντάξουν ένα νέο μέλος, δεν ξέρετε τις θα συμβεί στο ΝΑΤΟ, δεν ξέρετε τι θα γίνει στην Ελλάδα με τις αλλαγές κυβέρνησης» ανέφερε ο κ. Νίμιτς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βαλκανικό πρακτορείο Balkan Insight και πρόσθεσε:

«Αν απορρίψετε τη συμφωνία, φοβάμαι ότι θα περάσετε στον κόσμο το μήνυμα ότι δεν ενδιαφέρεστε για μία συμβιβαστική λύση, ότι δεν σας ενδιαφέρει η ένταξή σας στην ΕΕ και ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρει να λύσουμε το ζήτημα αλλά και γενικότερα η επίλυση των προβλημάτων».

Στην Αθήνα την Πέμπτη ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ

Επίσκεψη στην Αθήνα, για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, θα πραγματοποιήσει αύριο, Πέμπτη, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στα Σκόπια με την ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Αυτό ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καλά ενημερωμένες πηγές του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γενς Στόλτενμπεργκ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να τον ενημερώσει για την υπό εξέλιξη ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ, η οποία ξεκίνησε μετά την πρόσκληση που της απηύθυνε το ΝΑΤΟ στις 12 Ιουλίου 2018.

Η ενημέρωση από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ θα έχει τη μορφή δείπνου εργασίας.

Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, ο Γενς Στόλτενμπεργκ θα αναχωρήσει από την Ελλάδα.

Πηγή:eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα