Νεπάλ: Στους 10.000 αναμένεται να φτάσουν οι νεκροί από το σεισμό

Τραγική είναι η κατάσταση στο Νεπάλ, ενώ άνθρωποι σε απομακρυσμένα χωριά και πόλεις εξακολουθούν να περιμένουν βοήθεια, τέσσερις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 4.600 ανθρώπους.

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα αξιολογήσει την πλήρη έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό 7,9 Ρίχτερ του Σαββάτου και αδυνατεί να φτάσει σε πολλές ορεινές περιοχές, παρά τη διεθνή κινητοποίηση. Ο πρωθυπουργός Σουσίλ Κοϊράλα δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να φθάσει τους 10.000,

καθώς δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες από απομακρυσμένες περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι κατά πολύ περισσότεροι από τους 8.500 που σκοτώθηκαν στον ένα σεισμό του 1934, την τελευταία καταστροφή αυτής της κλίμακας που έπληξε το έθνος των Ιμαλαΐων.

«Η κυβέρνηση κάνει ό, τι μπορεί για τη διάσωση των ανθρώπων και βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση. Αντιμετωπίζουμε μία πρόκληση και μία πολύ δύσκολη στιγμή για το Νεπάλ» δήλωσε ο Κοϊράλα. Πολλοί σκάβουν με τα ίδια τους τα χέρια για να ανακαλύψουν τα πτώματα των συγγενών τους…

Εκατοντάδες νεκροί από κατολισθήσεις

Στην Μπαρπάκ, βορειότερα, τα ελικόπτερα διάσωσης δεν ήταν σε θέση να βρουν ένα μέρος για να προσγειωθούν. Την Τρίτη, οι στρατιώτες κατευθύνθηκαν στο σημείο με τα πόδια. Ελικόπτερα του στρατού ψάχνουν για επιζώντες και στην Λαπράκ, άλλο ένα χωριό που ισοπεδώθηκε. Ένας τοπικός αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών εκτιμά ότι 1.600 από τα 1.700 σπίτια γκρεμίστηκαν. Ελικόπτερα πετούν τρόφιμα με την ελπίδα ότι οι επιζώντες θα μπορούν να τα μαζέψουν.

Στην Sindhupalchowk, περίπου 3,5 ώρες οδικώς βορειοανατολικά του Κατμαντού, έγιναν κατολισθήσεις, σκοτώνοντας 1.182 ανθρώπους και τραυματίζοντας σοβαρά 376. Ένας τοπικός αξιωματούχος είπε ότι φοβόταν πως πολλοί ακόμη έχουν παγιδευτεί και χρειαζόταν περισσότερη βοήθεια.

Η διεθνής βοήθεια έχει αρχίσει να φθάνει στο Νεπάλ, αλλά οι εργασίες γίνονται με αργούς ρυθμούς, εν μέρει επειδή οι μετασεισμοί σποραδικά κλείνουν το αεροδρόμιο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 4.682, με περισσότερους από 9.240 τραυματίες. Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν πως 8 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από τον σεισμό και ότι 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν ανάγκη από τρόφιμα.

Ο πιο θανατηφόρος σεισμός του Νεπάλ εδώ και 81 χρόνια προκάλεσε επίσης μια τεράστια χιονοστιβάδα στο όρος Έβερεστ που σκότωσε τουλάχιστον 18 ορειβάτες και οδηγούς, μεταξύ των οποίων τέσσερις αλλοδαποί. Όλοι οι ορειβάτες που είχαν εγκλωβιστεί στο Έβερεστ μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα σε ασφαλή μέρη. Περίπου 250 άτομα αγνοούνται όταν μια χιονοστιβάδα έπληξε ένα χωριό την Τρίτη στην περιοχή Rasuwa.

Τραγική η κατάσταση

Μια σειρά μετασεισμών, οι σοβαρές ζημιές από το σεισμό, οι σαθρές υποδομές και η έλλειψη κονδυλίων έχουν περιπλέξει τις προσπάθειες διάσωσης στη φτωχή χώρα των 28 εκατομμυρίων κατοίκων. Στο Κατμαντού, νέοι και συγγενείς των θυμάτων έσκαβαν στα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων. «Η αναμονή για βοήθεια είναι πιο βασανιστική» δήλωσε ένας εξ αυτών, ο οποίος έψαχνε στα συντρίμμια του ιστορικού πύργου Dharahara. Ο πύργος του 19ου αιώνα κατέρρευσε το Σάββατο ενώ πολλοί περιηγητές ανέβαιναν τα σπειροειδή σκαλοπάτια του.

Στην αρχαία πλατεία Durbar της πρωτεύουσας, ομάδες νεαρών καθαρίζουν τα συντρίμμια γύρω από έναν αρχαίο ναό, χρησιμοποιώντας αξίνες, φτυάρια και τα χέρια τους. Αρκετοί αστυνομικοί στέκονταν δίπλα, παρακολουθώντας τους. Μία δυνατή βροχή αργά την Τρίτη επιβράδυνε το έργο της διάσωσης. Στην πρωτεύουσα, όπως και αλλού, χιλιάδες κοιμούνται σε πεζοδρόμια, δρόμους και στα πάρκα. Σε πολλά σημεία γίνονται ομαδικές αποτεφρώσεις των σορών των θυμάτων.

Τα νοσοκομεία είναι ασφυκτικά γεμάτα, ενώ το νερό και τα τρόφιμα σπανίζουν.

Υπήρχαν κάποιες ενδείξεις ομαλότητας την Τρίτη, με τους πωλητές φρούτων να στήνουν ξανά τους υπαίθριους πάγκους και τις μεγάλες οδικές αρτηρίες και τα δημόσια λεωφορεία να λειτουργούν και πάλι. Αξιωματούχοι παραδέχονται ότι είναι συγκλονισμένοι από το μέγεθος της καταστροφής. Η Ινδία και η Κίνα, που επί χρόνια προσεγγίζουν το Κατμαντού με επενδύσεις, ήταν από τους πρώτους χρηματοδότες της διεθνούς προσπάθειας για την οικονομική ενίσχυση του Νεπάλ.

http://www.reuters.com/article/2015/04/28/us-quake-nepal-collapse-idUSKBN0NI12120150428

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα