Νεοναζί «ψαρεύουν» νέους στο Διαδίκτυο

Για να περάσουν τα πολιτικά μηνύματά και την ιδεολογία τους, οι γερμανοί ακροδεξιοί καταφεύγουν όλο και συχνότερα στην ανωνυμία του διαδικτύου και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπου έχουν εύκολα πρόσβαση σε εκατομμύρια εφήβους και νέους. Στην ετήσια έκθεση για την Προστασία των Νέων στο Διαδίκτυο (jugendschutz.net) που δημοσιεύθηκε χθες στο Βερολίνο, αναφέρεται ότι το 2012 καταγράφηκαν 5.500 δημοσιεύσεις ακροδεξιού περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ παράλληλα διαπιστώνεται αύξηση τέτοιων δημοσιευμάτων κατά 50% σε σχέση με το 2011. Το Twitter

θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία τους –με 200 σχετικούς λογαριασμούς το 2012.

Φαίνονται αθώα με την πρώτη ματιά

Τις περισσότερες φορές τα προφίλ ακροδεξιών οργανώσεων στο Facebook μοιάζουν αθώα, με την πρώτη ματιά. «Οι νεοναζί αποφεύγουν την χοντροκομμένη προπαγάνδα», πιστεύει ο Τόμας Κρίγκερ πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κέντρου Πολιτικής Επιμόρφωσης. Κατά την άποψή του οι ακροδεξιοί είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο διαδίκτυο. «Στην πρώτη τους επαφή επικεντρώνονται σε ζητήματα που ενδιαφέρον πρωτίστως τους νέους, όπως το lifestyle, τη μουσική και τις διάφορες εκδηλώσεις». Συχνά τα ρατσιστικά μηνύματα είναι κρυμμένα και εμφανίζονται έπειτα από πολλά κλικ. Πολλές φορές είναι κρυμμένα πίσω από αστεία black humor, όπως αντισημιτικά ανέκδοτα.

Όπως επισημαίνουν πάντως οι ειδικοί, τα μέσα «αντιδρούν άμεσα και με ευαισθησία στις καταγγελίες για την παρουσία νεοναζιστικού περιεχομένου στις σελίδες τους. Μέσα σε λίγο χρόνο τα εν λόγω περιεχόμενα απομακρύνονται από τις πλατφόρμες». Γι’ αυτόν το λόγο πολλοί ακροδεξιοί προτιμούν τις λιγότερο δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως το ρωσικό VK.com. Αυτό που τονίζεται είναι ότι πρέπει να υπάρχει πολιτική εκπαίδευση που θα «αποκρούει» τους εξτρεμιστές.

http://www.dw.de/neo-nazis-using-social-media-to-attract-young-people/a-16939757

Keywords
Τυχαία Θέματα