Νέοι μύδροι Ερντογάν για Λωζάνη και νησιά του Αιγαίου

Συνεχίζεται στην Τουρκία ο φραστικός πόλεμος κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με ζητούμενο το ποιος θα πλειοδοτήσει σε εθνικιστική ρητορική για τα ζητήματα του Αιγαίου.

Έτσι, στους επαναλαμβανόμενους το τελευταίο διάστημα ισχυρισμούς του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ότι επί των ημερών του κυβερνώντος κόμματος AKP η Ελλάδα αφέθηκε να "καταλάβει” 18 διαφιλονικούμενες νησίδες του Αιγαίου,

ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε σήμερα Σάββατο αποδίδοντας την "απώλεια" αυτή στην Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία ως γνωστόν διαπραγματεύτηκαν οι θεμελιωτές του κεμαλισμού και ο ίδιος αρέσκεται από καιρού εις καιρόν να θέτει υπό αμφισβήτηση.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο συνεδρίου της νεολαίας του ΑΚΡ στο Kocaeli, πλησίον της Κωνσταντινούπολης, ο ΤαγίπΕρντογάνδήλωσε χαρακτηριστικά: "Έτσι δεν έγινε στηνΛωζάνη; Έτσι έγινε. Τώρα, αν ρωτήσεις τονΚιλιτσντάρογλου, θα πει ότι νικήσαμε στηνΛωζάνη. Μετά απ’ αυτό, προσπαθεί να χρεώσει το λογαριασμό των νησιών στοΑΚΡ. Εσείς δώσατε τα νησιά, εσείς. Αυτοί που ήταν στο κόμμα σας τα έδωσαν και τώρα ετοιμάζω τα ιστορικά αρχεία. Θα πούμε σε αυτούς και στο έθνος μας για αυτά τα αρχεία, συμπεριλαμβανομένης και τηςΛωζάνης. Θα δουν ποιος έδωσε τι σε ποιόν”.

Οι δηλώσεις αυτές έτυχαν έντονης αναπαραγωγής από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ενώ η απειλή Ερντογάν για άνοιγμα των αρχείων, προοιωνίζεται και συνέχεια.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα