Νέο πλήγμα λόγω πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ - Προς δεύτερη αναβολή η "δόση" για το χρέος

11:56 3/7/2019 - Πηγή: Antinews

Η τρίτη αξιολόγηση παραπαίει εδώ και μήνες, αλλά δεν συνδέεται με "πακέτο" παρεμβάσεων στο χρέος (σ.σ. διατήρηση χαμηλού επιτοκίου και επιστροφή κερδών ομολόγων). Έτσι, σχεδιάζεται να κλείσει όπως-όπως την προσεχή Δευτέρα -την επομένη των εκλογών- στο πλαίσιο του Eurogroup με την παρουσίαση της σχετικής έκθεσης και κάνοντας έναν πλήρη απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης Τσίπρα.

Το Σεπτέμβριο προγραμματίζεται η τέταρτη αξιολόγηση η οποία συνδέεται

με παρεμβάσεις στο χρέος. Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο της ολλανδικής κυβέρνησης στο οποίο παρουσιάζεται η ατζέντα του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Το Σεπτέμβριο τα πράγματα τελείως διαφορετικά. Επισημαίνεται ότι τότε θα κριθεί το δεύτερο πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος (σ.σ. κανονικά δικαιούμεθα ένα ανά εξάμηνο αλλά ήδη υπήρξε μία υστέρηση αφού αυτό του Δεκεμβρίου αποφασίσθηκε τον Απρίλιο με την δεύτερη αξιολόγηση που τότε τελείωσε).

Στο ίδιο έγγραφο η εκτίμηση είναι σαφής και αρνητική. Αναφέρεται ότι δεδομένων των μεγάλων καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής στα προαπαιτούμενα του Ιουνίου που συνδέονται με το εν λόγω "πακέτο", το πιο πιθανό είναι να αναβληθεί η απόφαση για μία ακόμη φορά…

Ο λόγος για μία ακόμα παρενέργεια των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις και της παροχολογίας των προηγούμενων εβδομάδων. Δημιουργεί τον κίνδυνο να έρθουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά και προκάλεσε ήδη άλλες σοβαρές επιπλοκές: αναβολή της εξόδου της Ελλάδος στις αγορές και της πρόωρης αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ, δύο κινήσεις για τις οποίες έκανε λόγο και η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της.

Αναλυτικά, στην ατζέντα του Eurogroup, όπως την περιγράφει η ολλανδική κυβέρνηση, αναφέρεται ότι οι παρεμβάσεις στο χρέος μπορούν να ενεργοποιούνται "ανά εξάμηνο, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις". Η προηγούμενη (πρώτη δόση) αποφασίσθηκε στο Eurogroup της 5ης Απριλίου. Η έκθεση για την τρίτη αξιολόγηση ανακοινώθηκε στις 5 Ιουνίου. Η εν λόγω έκθεση "θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί στο προσεχές Eurogroup”.

"Αυτή τη φορά, η συζήτηση θα αφορά μόνο στην έκθεση και δεν θα ληφθεί απόφαση σχετικά με πιθανή ενεργοποίηση των μέτρων χρέους", διευκρινίζεται. Αναφέρεται μάλιστα ότι "με βάση την τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία προβλέπεται για τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, το Eurogroup θα συζητήσει και πάλι την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος”.

Για τα ορόσημα του Ιουνίου αναφέρεται ότι οι καθυστερήσεις που σημειώνονται μπορεί να οδηγήσουν "όπως και στα τέλη του 2018, στο να μην επιτευχθούν οι καθορισμένοι στόχοι". Έτσι, "όπως και στα τέλη του 2018, η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος ίσως χρειαστεί να αναβληθεί για άλλη μια φορά μέχρις ότου το Eurogroup θεωρήσει ότι η Ελλάδα έχει φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο” αναφέρεται.

Επισημαίνεται μάλιστα, δείχνοντας και το κλίμα που επικράτησε στο EWG αλλά και που θα διαμορφωθεί την προσεχή Δευτέρα, ότι "η Ολλανδία θα τονίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί".

Αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, ότι θα εξεταστούν μακροπρόθεσμα οι συνέπειες της επίπτωσης της αύξησης του κατώτατου στην απασχόληση, αλλά και το ζήτημα της υποεκτέλεσης των δαπανών. Επίσης θα συζητηθεί η διαφορετική εκτίμηση για τα πλεονάσματα και το δημοσιονομικό κενό λόγω των παροχών του Μαΐου- Ιουνίου.

"Τα θεσμικά όργανα έχουν ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο αυτών των μέτρων. Πρώτον, το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και για τα επόμενα έτη φαίνεται να διακυβεύεται. Επιπλέον, τα μέτρα δεν φαίνονται να συμβάλλουν σε στόχους όπως είναι η αύξηση των δημόσιων δαπανών και η διασφάλιση μεγαλύτερου μεριδίου των κοινωνικών δαπανών που θα οδεύσει προς τα πιο φτωχά τμήματα του πληθυσμού" αναφέρεται για την έκθεση της Επιτροπής. Επισημαίνονται επίσης οι διαφωνίες για το μέτρο της ρύθμισης οφειλών, της μείωση του ΦΠΑ και της αύξησης των συντάξεων. Αναφέρεται ωστόσο ότι η μελλοντική πορεία των μέτρων "θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών".

Για την επαναδιαπραγμάτευση του πρωτογενούς πλεονάσματος που ζήτησε και η ΤτΕ την Δευτέρα, αναφέρεται ότι "αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο κατόπιν διαβουλεύσεων και κατόπιν έγκρισης από το Eurogroup”.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα