«Νέο αίμα» στο στρατό υπόσχεται ο Ερντογάν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την ανησυχία της για την απόφαση της Τουρκίας να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης τριών μηνών, ενώ ο πρόεδρος της χώρας αποκάλυψε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα αναδιαρθρωθούν άμεσα για να έρθει "νέο αίμα" στο στρατό. "Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που η Τουρκία έχει κηρύξει μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, το οποίο καταδίκασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ στενά και με ανησυχία" ανέφεραν σε δήλωσή τους η επίτροπος εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. "Η δήλωση αυτή έρχεται στον απόηχο

των πρόσφατων απαράδεκτων αποφάσεων για το εκπαιδευτικό σύστημα, το δικαστικό σώμα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ...Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος όλων των ατόμων σε δίκαιη δίκη" προσθέτει η έντονα διατυπωμένη δήλωση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ότι υπήρχαν σημαντικές αδυναμίες στις μυστικές υπηρεσίες πριν από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της περασμένης Παρασκευής και ότι οι ένοπλες δυνάμεις γρήγορα θα αναδιαρθρωθούν και θα δεχθούν "νέο αίμα".

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ο Ερντογάν ανέφερε ότι μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος ήταν πιθανή, αλλά δεν θα είναι εύκολο να γίνει, λέγοντας ότι "είμαστε πιο προσεκτικοί". "Είναι πολύ σαφές ότι υπήρχαν σημαντικά κενά και ελλείψεις στις υπηρεσίες πληροφοριών μας, και δεν υπάρχει λόγος να προσπαθούμε να το κρύψουμε ή να το αρνηθούμε. Το είπα στον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών", δήλωσε ο Ερντογάν από το παλάτι του στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, ότι σχεδίασε το πραξικόπημα. Συνολικά, πάνω από 60.000 στρατιώτες, αστυνομικοί, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί έχουν απολυθεί, κρατούνται ή έχουν τεθεί υπό έρευνα. Ο Ερντογάν ανέφερε ότι η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για την 1η Αυγούστου μπορεί να επισπευσθεί κατά μία εβδομάδα για να επιβλέψει την αναδιάρθρωση. Πρόεδρος του συμβουλίου είναι ο πρωθυπουργός και περιλαμβάνει τον υπουργό Άμυνας και τον επικεφαλής του προσωπικού.

Ο Ερντογάν, η πιο κυρίαρχη μορφή στην τουρκική σκηνή μετά τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της σύγχρονης δημοκρατίας, ο οποίος είχε ένα νικηφόρο σερί άνω των 10 εκλογικών νικών, βρίσκεται σε πόλεμο με τον πρώην σύμμαχό του εδώ και πολλά χρόνια. Κατά τη συνέντευξη, φαινόταν ήρεμος, αλλά η ασφάλεια ήταν αυξημένη στο εσωτερικό και γύρω από τεράστιο ανάκτορό του.

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο στην επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης πέραν των αρχικών τριών μηνών, εάν είναι απαραίτητο. Η κατάσταση θα επιτρέψει στην κυβέρνησή του να λάβει γρήγορα μέτρα κατά των υποστηρικτών του πραξικοπήματος και θα επιτρέψει στον πρόεδρο και στο υπουργικό συμβούλιο να παρακάμψουν το Κοινοβούλιο κατά τη θέσπιση νέων νόμων και να περιορίσει ή να αναστείλει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που κρίνει αναγκαίο.

Το "διπρόσωπο" κίνημα του Γκιουλέν

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι το κίνημα του Γκιουλέν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως "άλλη μία αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση", παραλληλίζοντας την κατάσταση με τον αγώνα της πολιτείας εναντίον των Κούρδων μαχητών κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών. "Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ...σε όλα τα μέτωπα. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν διεισδύσει στον κρατικό οργανισμό και επαναστάτησαν εναντίον του κράτους", είπε, καλώντας τις δράσεις τους την Παρασκευή το βράδυ "απάνθρωπες" και "ανήθικες". Παρομοίασε μάλιστα το κίνημα του Γκιουλέν με κακοήθη καρκίνο στο σώμα που θα μπορούσε να εξαπλωθεί και να επιστρέψει αν δεν εξαλειφθεί. "Είναι προδότες ... Είναι πάντα διπρόσωποι και τώρα βλέπουμε το πραγματικό τους πρόσωπο πολύ καθαρά".

Ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε και την υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από την Standard & Poor 's, λέγοντας ότι ήταν μια πολιτική απόφαση και απέδειξε ότι ο οίκος αξιολόγησης "ήταν στο πλευρό των πραξικοπηματιών και όχι της δημοκρατίας". Πρόσθεσε ότι αν οίκος αξιολόγησης Moody’s ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, δεν θα είναι μια αντικειμενική απόφαση. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στον ισχυρό χρηματοπιστωτικό τομέα της Τουρκίας.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα