Νεκρός ο ένοπλος που κρατούσε ομήρους στη Γαλλία - Ανέλαβε την ευθύνη το ISIS

Την ευθύνη για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στην πόληΤρεμπτης νοτιοδυτικής Γαλλίας, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων,ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε πως ένας "στρατιώτης του χαλιφάτου" πραγματοποίησε την επίθεση.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδειτοReuters, επικαλούμενο πηγέςπου πρόσκεινται στην έρευνα, ηγαλλική αστυνομία εξουδετέρωσε τον ένοπλο που είχε ταμπουρωθεί σε σούπερ μάρκετ στην πόλη Τρεμπ της νότιας Γαλλίας,

κρατώντας ομήρους.

Όσον αφορά στον μέχρι στιγμής "τραγικό" απολογισμό της επίθεσης, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με πηγές, "ο ύποπτος έκλεψε αρχικά ένα αυτοκίνητο στην Καρκασόν σκοτώνοντας έναν επιβάτη και τραυματίζοντας τον οδηγό, πριν τραυματίσει στον ώμο έναν αστυνομικό των CRS κοντά στο στρατόπεδό του όχι μακριά από το σημείο. Στη συνέχεια, σκότωσε άλλους δύο ανθρώπους κατά τη σύλληψη ομήρων σε σουπερμάρκετ στην Τρεμπ".

Το τηλεοπτικό δίκτυοBFMTV ανέφερε ότι ο δράστης έχει δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ σύμφωνα με τον σταθμόLCI, ο δήμαρχος τουΤρεμπείπε πως ο άνδρας εισήλθε στο κατάστημα φωνάζοντας "ΑλαχούΆκμπαρ(Ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος), θα σας σκοτώσω όλους".

Ο τηλεοπτικός σταθμόςBFMμετέδωσε επίσης, επικαλούμενος ανώνυμη πηγή, πως ο δράστης της σύλληψης ομήρων στη νότια Γαλλία ζήτησε την απελευθέρωση του ΣαλάχΑμπντεσλάμ, δράστη των επιθέσεων του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι.

Γνωστός στις Αρχές ο δράστης

Ο άνδρας που σκότωσε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους σε επιθέσεις στη νότια Γαλλία ήταν ένας 26χρονος που ήταν γνωστός στις Αρχές για μικροαδικήματα και κατοχή ναρκωτικών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ, ο οποίος πρόσθεσε πως ενήργησε μόνος.

Ο Κολόμπ είπε πως ο επιτιθέμενος λεγόταν Ρεντουάν Λακντίμ και πως ήταν από τη γειτονική Καρκασόν, απ΄όπου ξεκίνησαν οι επιθέσεις.

"Ήταν γνωστός [στις Αρχές] για μικροαδικήματα. Τον είχαμε παρακολουθήσει και πιστεύαμε ότι δεν είχε ριζοσπαστικοποιηθεί", είπε ο Κολόμπ.

Πώς εξελίχθηκε η επίθεση στο σουπερμάρκετ

Ο υπουργός Εσωτερικών με σύντομη συνέντευξη Τύπου, έδωσε κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς εξελίχθηκε η τρομοκρατική επίθεση στο σουπερμάρκετ της πόλης.

O τρομοκράτης 26 ετών, γεννήθηκε το 1992 στο Μαρόκο, ήταν γνωστός στην αστυνομία για μικροπαραβάσεις και διακίνηση ναρκωτικών.

"Τίποτε δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε να περάσει σε τρομοκρατική ενέργεια" δήλωσε ο υπουργός. "Η αλλαγή ήταν ραγδαία και ενόσω ήταν υπό παρακολούθηση" πρόσθεσε.

Στο σουπερμάρκετ, όπου ο τρομοκράτης κρατούσε τους ομήρους, ένας υψηλόβαθμος από την χωροφυλακή της Καρκασόν δέχθηκε να πάρει τη θέση ενός ομήρου, πράγμα που αποδέχτηκε ο δράστης. Ο χωροφύλακας άφησε στο τραπέζι ανοικτό το τηλέφωνό του, ώστε οι συνάδελφοί του να μπορούν να ακούν το τι γινόταν στο εσωτερικό του σουπερμάρκετ. Έτσι στο άκουσμα ενός πυροβολισμού εφόρμησαν και σκότωσαν τον δράστη, παρότι η αρχική θέληση ήταν να τον συλλάβουν ζωντανό.

Ο χωροφύλακας που πήρε τη θέση του ομήρου τραυματίσθηκε σοβαρά από τον πυροβολισμό, η δε πράξη του χαρακτηρίστηκε "ηρωική" από τον υπουργό.

Η τρελή πορεία του δολοφόνου ξεκίνησε νωρίς το πρωί στην πόλη Καρκασόν πυροβολώντας τέσσερις αστυνομικούς των γαλλικών ΜΑΤ που επέστρεφαν από το γυμναστήριο. Από τους πρώτους αυτούς πυροβολισμούς τραυματίσθηκε ένας αστυνομικός, προφανώς σοβαρά αφού η σφαίρα πέρασε τον πνεύμονα όχι μακριά από την καρδιά, θρυμματίζοντας τα πλευρά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της αστυνομίας.

Ο δράστης τράπηκε στη συνέχεια σε φυγή με ένα αυτοκίνητο, αφού σκότωσε τον οδηγό και τραυμάτισε τον συνοδηγό, εξήγησε ο υπουργός.

Φθάνοντας στη γειτονική Τρεμπ μπήκε στο σουπερμάρκετ πυροβολώντας τους ανύποπτους υπαλλήλους και κρατώντας στη συνέχεια ομήρους τα υπόλοιπα άτομα.

Η παρέμβαση του "ηρωικού" χωροφύλακα συνέβαλε στο να δοθεί η τελική λύση.

Για "ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση" στην Τρεμπ κάνει λόγο ο Μακρόν

Πράξη "ισλαμιστικής τρομοκρατίας" χαρακτήρισε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στην πόλη Τρεμπ, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούν ακόμη αν το Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται πράγματι, όπως ισχυρίζεται.

"Η χώρα μας υπέστη σήμερα μια ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση" από την οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και άλλοι 16 τραυματίστηκαν, είπε ο Γάλλος πρόεδρος αφού ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στην οποία συμμετείχε, στο υπουργείο Εσωτερικών.

Τουλάχιστον δύο από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο Μακρόν εξήρε το θάρρος του αξιωματικού της χωροφυλακής που ζήτησε εθελοντικά να πάρει τη θέση των ομήρων που κρατούσε ο δράστης. Ο αξιωματικός αυτός "έσωσε ζωές και τίμησε το Σώμα και τη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή δίνει μάχη με τον θάνατο και όλες οι σκέψεις μας είναι μαζί του και με την οικογένειά του", τόνισε.

Πολλά ερωτηματικά παραμένουν ακόμη αναπάντητα και οι έρευνες των αρχών επικεντρώνονται σε αυτά, συνέχισε: "Πότε και πώς ριζοσπαστικοποιήθηκε (ο δράστης των επιθέσεων); Πού βρήκε το όπλο;"

Ο Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε επίσης τους Γάλλους στρατιώτες που υπηρετούν στο εξωτερικό για "να περιορίσουν τον τρομοκρατικό κίνδυνο", καθώς και τις δυνάμεις ασφαλείας στη Γαλλία. Εξέφρασε "την απόλυτη αποφασιστικότητα" του ιδίου και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, καθώς και όλης της κυβέρνησης, να δώσουν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

"Καλώ τους συμπατριώτες μας Γάλλους πολίτες να παραμείνουν σε εγρήγορση για την τρομοκρατική απειλή αλλά να αναγνωρίζουν επίσης τη δύναμη και την αντίσταση που επιδεικνύει ο λαός μας κάθε φορά που δέχεται επίθεση", κατέληξε.

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε ένα προάστιο της πόλης Καρκασόν όπου φέρεται να κατοικούσε ο δράστης της επίθεσης, ο Ραντουάν Λακντίμ και διεξάγουν έρευνες. Πολλά μαύρα ημιφορτηγά και άνδρες των δυνάμεων άμεσης επέμβασης RAID και BRI, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, πάνοπλοι και φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα, έχουν αποκλείσει το λαϊκό προάστιο που απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το ιστορικό κέντρο της Καρκασόν.

"Αυξημένη η τρομοκρατική απειλή στη Γαλλία"

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η τρομοκρατική "απειλή" παραμένει "αυξημένη" στη Γαλλία, λόγω ατόμων περισσότερο, παρά επιχειρήσεων, για τις οποίες δόθηκε εντολή από το εξωτερικό, μετά το περιστατικό στη γαλλική πόλη Τρεμπ.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η "τρομοκρατική" απειλή παραμένει στη Γαλλία "αυξημένη, (…) γιατί έχουμε εδώ και πολλούς μήνες μια ενδογενή απειλή".

Οι επιτιθέμενοι "μπορεί να επηρεάζονται, να έχουν δεσμούς με τον Ντάες ή με άλλες εξωτερικές δυνάμεις που σχετίζονται με την ισλαμική τρομοκρατία. Ωστόσο, και παραμένω επιφυλακτικός γιατί η έρευνα (τώρα) ξεκινά, δεν είμαστε πλέον σε μια κατάσταση όπως ήμαστε πριν από δύο ή τρία χρόνια όπου αντιμετωπίζαμε επιθέσεις που διευθύνονταν από την ιρακινο-συριακή περιοχή εναντίον του εδάφους μας", εξήγησε ο αρχηγός του κράτους.

"Υπάρχουν πολλά άτομα που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί από μόνα τους, που έχουν ποικίλα ψυχιατρικά προφίλ, ορισμένοι έχουν μια παθολογία, άλλοι όχι. Δεν ξέρω τι από όλα ισχύει για τον σημερινό τρομοκράτη" πρόσθεσε

Ο Μακρόν είπε πως "στο πλαίσιο της έρευνας, θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που έχουν ληφθεί από την παρακολούθηση" του επιτιθέμενου στην Τρεμπ. Υπάρχουν στη Γαλλία "άτομα που έχουν ταυτοποιηθεί ως επικίνδυνα τα οποία παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς".

Ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν, που αναμένεται επιτόπου, "θα δώσει όταν είναι δυνατόν όλα τα σχετικά στοιχεία στην αρχή της έρευνας αυτής", διευκρίνισε.

"Θέλω να διαβεβαιώσω τις κατοίκους της Τρεμπ για την πλήρη κινητοποίηση των υπηρεσιών του κράτους και ιδιαίτερα των δυνάμεων της τάξης".

Capital.gr - Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα