Νέες περικοπές από το 2013 αν δεν επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα

Μεγάλα και ίσως ανυπέρβλητα είναι τα εμπόδια που υπάρχουν για να κλείσει το πακέτο των 11,7 δις ευρώ. Η τρόικα έφυγε έχοντας αφήσει ανοικτές πληγές τόσο στην Αθήνα όσο και στην ίδια καθώς επιβεβαιώνονται τα σενάρια περί σκληρής αντιπαράθεσης του Π. Τόμσεν με τους Μορς και Μαζούχ, δηλαδή της Ευρώπης και του ΔΝΤ.

Τη δυσκολία στις διαπραγματεύσεις

και το κλείσιμο του πακέτου επιβεβαίωσε πριν από λίγο το υπουργείο Οικονομικών το οποίο ανέφερε αφενός ότι δεν εξετάζεται η επιβολή κεφαλικού φόρου και αφετέρου ότι στόχος της είναι να αυξηθεί η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Το υπουργείο αναφέρει ότι έχει κλείσει το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και τρόικας με τη δεύτερη να επιμένει ότι δεν είναι σωστά τα μέτρα που αφορούν σε περικοπές διάφορων υπουργείων. Ζητούν περαιτέρω ανάλυση και λεπτομέρειες για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι. «Είμαστε σε επαφή με τους υπουργούς και ελπίζουμε να συνεισφέρουν περισσότερα για να κλείσει το πακέτο», λένε από το επιτελείο του κ. Στουρνάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλήματα υπάρχουν με τις περικοπές στο υπουργείο Εσωτερικών (δηλαδή στους ΟΤΑ), στο υπουργείο Υγείας όπου η δαπάνη δεν μειώνεται και σε άλλα δύο υπουργεία.

«Εμείς λέμε ότι αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν. Αυτοί τα ονομάζουν soft measures και ότι είναι επίφοβο να αποδώσουν. Σκεφτόμαστε λοιπόν και το σκέφτονται και εκείνοι -είναι ένας από τους λόγους που καθυστερεί η συμφωνία, ώστε να εξειδικευτεί περισσότερο- τι όρους  μπορούμε να βάλουμε την επόμενη χρονιά σε περίπτωση που δεν πιάσουμε το στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος του 2013, τι μπορεί να δοθεί 01/01/2014 για να γίνει το πακέτο περισσότερο πειστικό. Αυτό είναι ένα «μαξιλάρι». Θέλουν όμως τα μέτρα να είναι και αξιόπιστα και όσο πιο επεξεργασμένα γίνεται».

Αυτά είναι τα όσα λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση με την τρόικα. Δηλαδή επιβεβαιώνουν αφενός ότι δεν έχει κλείσει τίποτε και αφετέρου ότι συζητείται το σενάριο να επιβληθούν πρόσθετα μέτρα εφόσον η Ελλάδα δεν πιάσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.

Πρόκειται για επικίνδυνο σχέδιο διότι αν δεν επιτευχθεί ο στόχος τότε θα έρθει το «μαξιλάρι» δηλαδή επιπλέον μέτρα που μπορεί να είναι της τάξης των 2 δις ευρώ.

Η τρόικα θέλει να πει η Αθήνα από τώρα ποια θα είναι αυτά τα μέτρα αλλά η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να το κάνει.

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει επίσης: «Η πρότασή μας είναι – και συμπίπτει με τη δική τους-  ότι αν δεν πιάσουμε το στόχο για το πρωτογενές έλλειμμα το 2013, και είμαστε π..χ μείον 500 εκατ. θα πρέπει από 01/01/2014 να πάρουμε 500 εκ. πρόσθετα μέτρα. Θέλουν διασφάλιση ότι τα μέτρα θα αποδώσουν. Αν δεν πιάσουμε τους στόχους τα πρόσθετα μέτρα μπορεί  να είναι και πάλι από το σκληρό πυρήνα (μισθούς, συντάξεις)».

Αυτό σημαίνει ότι για κάθε ευρώ που πέφτουμε έξω σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να παίρνουν μέτρα ύψους 1 ευρώ που θα κόβεται από μισθούς και συντάξεις.

Σε ότι αφορά το πότε πρέπει να κλείσει το πακέτο, το υπουργείο λέει ότι π

Keywords
Τυχαία Θέματα