Νέα τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές σήμερα και, ίσως, Euroworking Group

Ακαρπη απέβη η τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών χθες το βράδυ, καθώς δεν ξεπεράστηκαν οι διαφορές των δύο πλευρών στο θέμα των 100 δόσεων και στο ζήτημα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Από ελληνικής πλευράς στην τηλεδιάσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Από την άλλη πλευρά οι επικεφαλής του «κουαρτέτου», δηλαδή ο Ντέκλαν Κοστέλο, η Ντέλια Βελκουλέσκου, ο Ράσμους Ρέφερ και ο Νικολά

Τζιαμαρόλι.

Οι συνομιλίες αναμένεται να επαναληφθούν το απόγευμα της Κυριακής.Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν πως εφόσον η τηλεδιάσκεψη της Κυριακής προχωρήσει θετικά και αμβλυνθούν οι διαφορές, τότε δεν αποκλείεται ακόμα και μέσα στην ημέρα να συνεδριάσει τελικά το Euroworking Group που θα προετοιμάσει το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της Δευτέρας.

Χθες το απόγευμα, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προστατεύσει «την πρώτη κατοικία των αδυνάτων», εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η κυβέρνηση προχωρά υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους εταίρους όσο όμως και απέναντι στον ελληνικό λαό, καθότι η βασική δέσμευση βάσει της οποίας λάβαμε εκ νέου τη λαϊκή εντολή ήταν η προστασία των αδυνάτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».

Πρόσθεσε ότι «όπως τηρήσαμε την υπόσχεσή μας για τη Δραπετσώνα, όπως νομοθετήσαμε κόντρα στα συμφέροντα για τις άδειες στα ΜΜΕ, έτσι θα προστατεύσουμε και την πρώτη κατοικία των αδυνάτων».

Υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και υπέρ της συγκρότησης ενός μεγάλου πανευρωπαϊκού κινήματος υποδοχής και αλληλεγγύης ενός πανευρωπαϊκού, φιλειρηνικού, αντιπολεμικού κινήματος για τους πρόσφυγες, τάσσεται η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την πολύωρη συνεδρίασή της.

Ως προς το πρώτο θέμα, η Πολιτική Γραμματεία τονίζει ότι η υπεράσπιση των ασθενέστερων στρωμάτων αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή, προσθέτει, ήταν και η λαϊκή εντολή του Σεπτεμβρίου την οποία καλούμαστε να υπερασπιστούμε ιδεολογικά, πολιτικά, κινηματικά, σε ένα εξαιρετικά ασφυκτικό, νεοφιλελεύθερο πλαίσιο, στο οποίο βρισκόμαστε απέναντι.

Η Πολιτική Γραμματεία στηρίζει την κυβέρνηση «στη σθεναρή της στάση στο ζήτημα των πλειστηριασμών» και προσθέτει ότι θεωρεί «απαράδεκτες τις επιδιώξεις των θεσμών και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας».

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα