Νέα σύγκρουση για τα λεφτά στις ΜΚΟ- Προγεγραμμένες τυχόν αξιόποινες πράξεις υπουργών

Το θέμα των παράνομων χρηματοδοτήσεων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και Ανωνύμων Εταιρειών ανοίγει η κυβέρνηση, καθώς χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής διαβίβασε στη Βουλή δύο δικογραφίες, οι οποίες αφορούν τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις την περίοδο 2001-2003, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Γ. Παπανδρέου, καθώς και το έτος 2005 όταν υφυπουργός Εξωτερικών ήταν ο Ευρ. Στυλιανίδης.

Η πρώτη δικογραφία αναφέρεται στη χρηματοδότηση

πέντε ΜΚΟ και Ανωνύμων Εταιρειών, οι οποίες φέρεται ότι ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο με πάνω από 6,3 εκατ. ευρώ και υπογράφηκαν την περίοδο 2001-2003 όταν επικεφαλής στο υπουργείο

Εξωτερικών ήταν ο Γ. Παπανδρέου και υφυπουργός ο Ανδρ. Λοβέρδος.

Η εν λόγω δικογραφία ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου από την Εισαγγελία κατά της διαφθοράς και διαβιβάστηκε την ίδια ημέρα στον Άρειο Πάγο και χθες ο κ. Κοντονής τη διαβίβασε στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των δύο πολιτικών προσώπων, που φέρονται να συνέργησαν στις χρηματοδοτήσεις αυτές.

Οι αξιόποινες πράξεις που αναφέρονται στη δικογραφία είναι «απιστία στην υπηρεσία κατά μόνας και κατά συναυτουργία, σε συνδυασμό με τις νόμο περί καταχραστών δημοσίου», καθώς και «ηθική αυτουργία στην πράξη κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση», οι οποίες, ωστόσο, με βάση τον ισχύοντα νόμο περί ευθύνης υπουργών θεωρούνται παραγεγραμμένες.

Σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, η υπό διερεύνηση περίοδος εκτείνεται από 2001-2008, καθώς οι καταβολές απλώθηκαν σε βάθος χρόνου και μεταξύ των εμπλεκομένων βρίσκονται οι Αλεξ Ρόντος, πρώην γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), Νικ. Μπάζας, πρώην διευθυντής της διευθύνσεως Αναπτυξιακής Πολιτικής και Γ. Φιλιππέος, υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας.

Για ηθική αυτουργία, τέλος, διώκονται οι εκπρόσωποι πέντε ΜΚΟ και ΑΕ και πιο συγκεκριμένα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας/ΜΚΟ «Ακαδημία Τηλεπικοινωνιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης», του «Ινστιτούτου Μελετών, Ερευνών, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής χωρών ΝΑ Ευρώπης ΑΕ», του Διαβαλκανικού και Παρευξείνιου Επιχειρηματικού Κέντρου ΑΕ, του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης ΑΕ και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Επιχειρηματικό γραφείο Οικονομικής Συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη».

Η δεύτερη δικογραφία που διαβιβάστηκε από τον Στ. Κοντονή στη Βουλή, αφορά την παράνομη χρηματοδότηση μίας ΜΚΟ και μίας ΑΕ από το υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίες υπεγράφησαν το έτος 2005, από τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών που ήταν ο Ευρ. Στυλιανίδης.

Και η δικογραφία αυτή ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου 2017, την ημέρα της παραίτησης της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελ. Ράικου και διαβιβάστηκε στον Άρειο Πάγο αυθημερόν. Η διαβίβασή της στη Βουλή έγινε προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις του κ. Στυλιανίδη, οι οποίες, ωστόσο, ακόμη κι αν έχουν διαπραχθεί, έχουν ήδη παραγραφεί με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ο κ. Στυλιανίδης φέρεται να έχει διαπράξει τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία κατά μόνας και κατά συναυτουργία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου και της ηθικής αυτουργίας στην πράξη αυτή κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση.

Σύμφωνα δε με τη δικογραφία η μη νόμιμη χρηματοδότηση αφορά την ΜΚΟ «Ευαισθητοποίηση του Κοινού για τις Κακοποιημένες Γυναίκες και τα Κακοκοποιημένα Παιδιά της Αφρικής» και την «Εταιρεία για την Ανεξιθρησκεία, την Ευημερία και την Ανάπτυξη Λαών».

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα