Νέα μέτρα προ των πυλών μετά την εκτίναξη των κρουσμάτων της πανδημίας

Στις συνεχείς συσκέψεις που πραγματοποιούνται από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου τίθενται επί τάπητος οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που κρατούν την κυβέρνηση και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων σε…κόκκινο συναγερμό.

Ο συνεχής και δύσβατος ανηφορικός δρόμος των κρουσμάτων στην κοινότητα προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο, με τον πρωθυπουργό να συγκαλεί ήδη την πρώτη τηλεδιάσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους

ειδικούς επιστήμονες. Το "καυτό" μέτωπο του κορονοϊού, στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης των 1.547 νέων μολύνσεων, θα απασχολήσει, όπως είναι αναμενόμενο και τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία θα ξεκινήσει στις έντεκα το πρωί, με το σενάριο της ανακοίνωσης ενός επόμενου και πιο δραστικού κύκλου παρεμβάσεων να θεωρείται πλέον όλο και πιο πιθανό, με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε, εκ νέου, να στείλει μηνύματα στους πολίτες, αναδεικνύοντας την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας, ενώ τα σημάδια της εκθετικής αύξησης στην πορεία της επιδημίας δε βγάζουν από το…κάδρο το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown, παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο βήμα αποτελεί, εκ των πραγμάτων, την ύστατη επιλογή. "Θέλω αυτές τις στιγμές και καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να θυμηθούμε λίγο τα λόγια του Γιώργου Θεοτοκά, ο οποίος πριν από 80 χρόνια, γράφοντας για την 28η Οκτωβρίου, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ενεργοποίηση του Ελληνικού φιλότιμου και από αυτό το πρωτοφανές αίσθημα εθνικής ενότητας. Καθώς αντιμετωπίζουμε άλλες προκλήσεις ας θυμηθούμε ξανά αυτά τα λόγια. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι με αίσθημα ενότητας, υψηλής ατομικής αλλά και κοινωνικής ευθύνης και συλλογικότητας, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτή την κρίση και να βγούμε και πάλι νικητές", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κυβερνητικά στελέχη, την ίδια στιγμή, κάνουν λόγο για μία εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, προσθέτοντας ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. "Πρέπει τώρα, άμεσα να ανακόψουμε την εξάπλωση του ιού, ιδιαίτερα στις περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο. Δηλαδή, στις περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο και στο πορτοκαλί επίπεδο. Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε κατά μέσο όρο 773 νέα κρούσματα την ημέρα έναντι 430 κρουσμάτων την ημέρα μία εβδομάδα νωρίτερα. Την ίδια στιγμή έχει αυξηθεί και ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται καθημερινά, τόσο στοχευμένα όσο και από συνεργεία του ΕΟΔΥ σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους. Να σημειώσουμε ότι χθες μόνο έγιναν πάνω από 25.000 τεστ. Είναι ξεκάθαρο ότι η πανδημία είναι σε έξαρση με βασικό της επίκεντρο την Βόρεια Ελλάδα. Η κατάσταση θα γίνεται πιο δύσκολη, όσο πλησιάζουμε τον χειμώνα, καθώς οι εσωτερικοί χώροι συμβάλλουν στην εξάπλωση του ιού. Για αυτό και χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, ακόμα μεγαλύτερη επαγρύπνηση, ακόμα πιο πιστή εφαρμογή των μέτρων για να κλείσουμε την πόρτα στον ιό. Και αυτό δεν είναι υπόθεση της αστυνομίας, αλλά πρωτίστως ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Της συλλογικής ευθύνης που έχει δείξει μέχρι σήμερα η ελληνική κοινωνία και που πρέπει να συνεχίσουμε να δείχνουμε", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

Πέραν των εσωτερικών συσκέψεων, αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη, μέσω τηλεδιάσκεψης, έκτακτη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ατζέντα την πανδημία.

Ποια είναι τα μέτρα που εξετάζονται

Μετά την εκτίναξη των κρουσμάτων πάνω από τα 1.500, χθες συνεδρίασαν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό, συζητώντας τις επόμενες παρεμβάσεις που θα προτείνουν στην κυβέρνηση. Ανάμεσα στα μέτρα που βρίσκονται στην ατζέντα προς εφαρμογή είναι, σύμφωνα με πληροφορίες:

-Η καθολική χρήση της μάσκας σε ολόκληρη την επικράτεια. Δηλαδή, ακόμα και στις πράσινες και κίτρινες ζώνες.

-Η απαγόρευση των μετακινήσεων εκτός Περιφερειακών Ενοτήτων που είναι στο "πορτοκαλί", προκειμένου να μη διασπείρεται ο ιός σε όμορες και ενδεχομένως σε πολύ χαμηλότερο συναγερμό περιοχές.

-Η απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 00.30, που ισχύει την τελευταία εβδομάδα.

-Η περαιτέρω επέκταση του ποσοστού τηλεργασίας, με στόχο να περιοριστεί ο αριθμός των πολιτών που μετακινείται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και η συνύπαρξη πολλών στους εργασιακούς χώρους.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα