Νέα επεισόδια - Τραυματίες πολίτες και αστυνομικοί σε Λέσβο και Χίο

Συνεχίστηκαν τα επεισόδια στη Μυτιλήνη και τη Χίο μεταξύ κατοίκων που εναντιώνονται στην δημιουργία κλειστών δομών και αστυνομικών δυνάμεων. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, σήμερα, στις συγκρούσεις στην περιοχή Διαβολόρεμα και στις επιταγμένες εκτάσεις, Καβακλή και Καράβα, έχουν τραυματιστεί 43 αστυνομικοί και δέκα πολίτες. Στη Χίο τραυματίστηκαν 8 αστυνομικοί όταν τους επιτέθηκαν, μέσα στο ξενοδοχείο που διέμεναν, διαμαρτυρόμενοι πολίτες.

Επίθεση διαδηλωτών

σε δυνάμεις της αστυνομίας που κατευθύνονταν στην πόλη

Αποχώρησαν από την περιοχή Διαβολόρεμα οι δυνάμεις της Αστυνομίας, ενώ αυτή τη στιγμή αποχωρούν και οι δυνάμεις από την περιοχή της Καράβας. Νωρίς το μεσημέρι μεγάλος αριθμός διαμαρτυρόμενων μέσα από δασικές οδούς, έφτασε στην περιοχή του Καβακλή, όπου βρίσκεται η υπό επίταξη περιοχή για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

Αστυνομικοί που αποχωρούν από τα μέτωπα, κατευθυνόμενοι στην πόλη της Μυτιλήνης, δέχθηκαν επίθεση διαδηλωτών οι οποίοι τους υποχρέωσαν να μπουν σε στρατόπεδο της περιοχής Παγανή, όπου και παραμένουν αποκλεισμένοι.

Νέες συγκρούσεις πολιτών με την αστυνομία, έξω από το στρατόπεδο Κυριαζή

Συγκρούσεις σημειώθηκαν έξω από το στρατόπεδο Κυριαζή στην περιοχή Παγανής, στην έξοδο της Μυτιλήνης προς το κεντρικό νησί. Στο στρατόπεδο αυτό λειτουργούν πολλές εν ενεργεία στρατιωτικές μονάδες και, όπως φαίνεται, χρησιμοποιήθηκε για την ασφαλή διαμονή διμοιριών ΜΑΤ, που επέστρεφαν από τις θέσεις όπου διαδραματίστηκαν επεισόδια στην περιοχή του Διαβολορέματος.

Όταν πολίτες που επέστρεφαν από τις διαδηλώσεις αντιλήφθηκαν το γεγονός αυτό, πολιόρκησαν το στρατόπεδο. Ο αριθμός των διαδηλωτών μεγάλωνε όσο περνούσε η ώρα, και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έφτασε τις 2000 περί τις 8 το απόγευμα. Τότε, και από την πίεση των συγκεντρωμένων που είχαν ανάψει και φωτιές, υποχώρησε η πόρτα της πύλης και επιχειρήθηκε είσοδος των διαδηλωτών μέσα στο στρατόπεδο. Τότε επενέβησαν οι διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν μέσα στο στρατόπεδο, και με τη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, αλλά και ρίψεις νερού με το όχημα τύπου «Άτλας», απομάκρυναν τους διαδηλωτές.

Κατά τις συγκρούσεις, προκλήθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση έξω από το στρατόπεδο του στρατιωτικού σχηματισμού που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Αυτή τη στιγμή, μεγάλος όγκος των διαδηλωτών έχει αποχωρήσει, ενώ σε απόσταση περί τα 1500 μέτρα από την είσοδο του στρατοπέδου, διμοιρίες των ΜΑΤ συγκρούονται με μικρές ομάδες νεαρών που επιχειρούν να προσεγγίσουν ξανά το στρατόπεδο.

Μία σύλληψη, ένας αναζητούμενος και 11 προσαγωγές για την εισβολή στο ξενοδοχείο των ΜΑΤ στη Χίο

Μία σύλληψη και 11 προσαγωγές έχουν γίνει μέχρι στιγμής από την Αστυνομία στη Χίο, μετά την εισβολή στο ξενοδοχείο που μένουν αστυνομικοί των ΜΑΤ κατοίκων που διαμαρτύρονται για την κατασκευή κλειστών δομών για μετανάστες/πρόσφυγες.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ συλληφθείς είναι ένας 27χρονος, που φέρεται ότι είχε ενεργή συμμετοχή στην επίθεση εναντίον των αστυνομικών, ενώ έχει ταυτοποιηθεί ένα ακόμα άτομο και αναζητείται.

Κατά τη διάρκεια της εισβολής, σύμφωνα με την αστυνομία, τραυματίστηκαν εννέα αστυνομικοί.

Εισβολή σε ξενοδοχείο όπου έμεναν αστυνομικοί των ΜΑΤ στη Γέρα της Λέσβου

Εισβολή σε ξενοδοχείο όπου έμεναν αστυνομικοί των ΜΑΤ και στην Λέσβο έγινε στις 6:30 το απόγευμα, σύμφωνα με την αστυνομία

Όπως έγινε γνωστό ομάδα ατόμων εισέβαλε σε ξενοδοχείο στη Γέρα την ώρα που οι αστυνομικοί έλειπαν καθώς βρίσκονταν σε υπηρεσία, άνοιξαν τα δωμάτια και έβγαλαν τα προσωπικά τους είδη έξω στο δρόμο όπου τους έβαλαν φωτιά.

Μυτιλήνη: Συνεχίζεται και την Πέμπτη η γενική απεργία

Με αποφάσεις που έλαβαν πριν λίγο οι διοικήσεις του Επιμελητηρίου Λέσβου, του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης. του Παλλεσβιακού Εργατουπαλληλικοού Κέντρου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ συνεχίζεται και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου η γενική απεργία.

Το πρωί, στις 10.30, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης συγκέντρωση διαμαρτυρίας «ενάντια στην κρατική βία και καταστολή», σύμφωνα με τους διαδηλωτές.

Μεγάλη συγκέντρωση με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου και την αποχώρηση των ΜΑΤ

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης από το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου και την αποχώρηση των ΜΑΤ. Η πορεία κατέληξε στην Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγο, ξεκίνησε από τη Μυτιλήνη μεγάλη πορεία προς το Διαβολόρεμα και την Καράβα, σημεία εισόδου προς την επιταγμένη έκταση του Καβακλή, όπου βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, στα συγκεκριμένα σημεία κάτοικοι των περιοχών συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις, ιδιαίτερα στην περιοχή της Καράβας από τη μεριά του Μανταμάδου.

Γενική απεργία στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου

Η Περιφέρεια και οι δήμοι Βορείου Αιγαίου κήρυξαν για σήμερα, Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, γενική απεργία σε όλα τα νησιά. Στο σύνολό τους κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς με ανακοινώσεις τους στηρίζουν την απεργία και συμμετέχουν σε αυτήν.

Για τις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Ανάλογη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί να γίνει την ίδια ώρα στην πλατεία Βουνακίου στη Χίο. Στη Σάμο, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 στην πλατεία Πυθαγόρα.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τους διοργανωτές, γίνονται για να καταδικαστεί «η βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ στα δύο νησιά Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας την βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών». Επίσης, καταγγέλλονται «οι επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής σε ανυπεράσπιστους νησιώτες και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμό των οδών».

Στο μεταξύ, αψιμαχίες σημειώθηκαν χθες το βράδυ τόσο στο Διαβολόρεμα όσο και στην Καράβα, τα δυο άκρα του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη ζώνη στου Καβακλή ανάμεσα σε αστυνομία και συγκεντρωμένους πολίτες που παραμένουν εκεί.

Επεισόδια υπήρξαν χθες και στη Χίο, στην περιοχή Φλώρι, δύο χιλιόμετρα από το «17», το σημείο που έχει επιταχθεί. Επίσης, μια μεγάλη συγκέντρωση κατέληξε με πορεία στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας και υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Αποκλεισμένη, τέλος, παραμένει η είσοδος που οδηγεί στις εγκαταστάσεις του, υπό κατασκευή, νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη θέση «Ζερβού» της Σάμου.

Με απόφασή του, χθες το βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου ανατολικής Σάμου αποφάσισε ότι: «δεν αποδέχονται και απορρίπτουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί μιας υπερδομής φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων. Απαιτούν την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τις επιτάξεις στη περιοχή Ζερβού του Δήμου Ανατολικής Σάμου. Βασικός στόχος και αίτημα, ο άμεσος απεγκλωβισμός του νησιού από πρόσφυγες και μετανάστες με μεταφορά τους, στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις Ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν.

Αποδέχονται μόνο μικρή δομή πρώτης υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης στο νησί της Σάμου με οριστική διακοπή λειτουργίας και κλείσιμο του υφιστάμενου ΚΥΤ της πόλεως Σάμου. Να δοθούν από το Υπουργείο άμεσα γραπτές εγγυήσεις για το κλείσιμο και για την παραχώρηση κατά κυριότητα του γηπέδου στο Δήμο ανατολικής Σάμου. Την απομάκρυνση όλων των δυνάμεων καταστολής από τα νησιά Χίο και Λέσβο που αφίχθησαν κατά τη χθεσινή νύχτα».

Τέλος, ο δήμος ανατολικής Σάμου αποκλείει με οχήματα του δήμου το σημείο πρόσβασης στο υπό κατασκευή ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού και καλεί τους πολίτες να ενισχύσουν δυναμικά το σημείο της κινητοποίησης.

Τέλος, ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό «να σταματήσουν οι αναίτιες ενέργειες καταστολής. Ο Ταξιάρχης Βέρρος στην έκκληση του στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρει: «Από χθες τα ξημερώματα, μέχρι και αυτή τη στιγμή, οι κάτοικοι της Λέσβου ζουν καταστάσεις πρωτόγνωρης για τα μέρη μας βίας και είναι αντιμέτωποι με δακρυγόνα και πάσης φύσης χημικά. Είμαστε μάρτυρες πρωτοφανών καταστάσεων, αναίτιας βίας και απρόκλητων επιθέσεων κατά πολιτών στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα! Κύριοι, η κόπωση μετά από μια ολόκληρη ημέρα 'επιχειρήσεων' είναι κακός σύμβουλος. Σας καλώ έστω και τώρα να ξανασκεφτείτε τί κάνετε στον τόπο που σώζει την αξιοπρέπεια όλης της Ελλάδας και της Ευρώπης εδώ και πέντε χρόνια»

Μητσοτάκης: Να ρίξουν τους τόνους όσοι αντιδρούν στις νέες δομές στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία των νέων δομών για τους πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση σε όσους αντιδρούν, να ρίξουν τους τόνους, γιατί, όπως είπε, πρόκειται για μια "άγονη αντίδραση", που δεν οδηγεί πουθενά, ενώ απευθύνθηκε και προς όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και παρά ταύτα επιλέγουν να έρθουν στην Ελλάδα, μα μην έρθουν στη χώρα μας.

"Θέλω να κάνω ακόμα μια έκκληση, να πέσουν οι τόνοι, να μετριαστεί αυτή η άγονη αντίδραση η οποία δεν οδηγεί ουσιαστικά πουθενά κι είναι προς όφελος τελικά των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν σύγχρονες φυλασσόμενες δομές για να κλείσουν οι προβληματικές δομές που υποδέχονται σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες", είπε ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόϊκο Μπορίσοφ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας-Βουλγαρίας στην Αλεξανδρούπολη.

Ταυτόχρονα σημείωσε πως "ήδη από χθες στα νησιά του Β.Α Αιγαίου άρχισαν να κατασκευάζονται νέες σύγχρονες δομές για να κλείσουν οι παλιές προβληματικές εγκαταστάσεις" και συνέχισε: "Αυτές οι νέες δομές βρίσκονται πολύ μακριά από αστικούς ιστούς, είναι απολύτως ελεγχόμενες και εκεί θα εξετάζονται ταχύτατα αιτήσεις ασύλου και από εκεί όσοι δεν το δικαιούνται θα επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης".

Επισήμανε ότι η πολιτική της Ελλάδας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό άλλαξε και είπε χαρακτηριστικά: "Θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι η πολιτική της χώρας μας στο ζήτημα αυτό άλλαξε. Τα σύνορα στον Έβρο φυλάσσονται πια πολύ καλύτερα. Φυλάσσονται, όμως, καλύτερα και τα θαλάσσια σύνορα. Το νομικό πλαίσιο το οποίο έχουμε στη διάθεση μας έγινε και αυστηρότερο και πιο ευέλικτο. Και ύστερα από εξαντλητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά οι αποφάσεις επιτέλους υλοποιούνται".

"Μην έρχεστε στην Ελλάδα", ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού προς όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και όμως επιλέγουν να έρθουν στην πατρίδα μας.

"Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και παρά ταύτα επιλέγουν να έρθουν στην πατρίδα μας. Μην έρχεστε γιατί ο δρόμος στον οποίο σας οδηγούν οι διακινητές, τους οποίους και πληρώνετε αδρά, δεν οδηγεί στην ενδοχώρα της Ελλάδας και τελικά στην Ευρώπη. Σταματά στα νησιά και από εκεί θα ξεκινά ο δρόμος της επιστροφής", υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μηταράκης: Δικαιολογημένη η δυσπιστία των νησιωτών, σεβαστές οι αντιδράσεις τους, όμως η ένταση πρέπει να περιοριστεί

Εθνική αλληλεγγύη από όλη την Αυτοδιοίκηση στο μεταναστευτικό - προσφυγικό, ζήτησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που είναι σε εξέλιξη.

Ο κ. Μηταράκης κάλεσε τα μέλη της ΚΕΔΕ να δείξουν την εθνική τους αλληλεγγύη, δεχόμενα εκείνα να φιλοξενήσουν από 1000 πρόσφυγες που έχουν λάβει προσωρινό άσυλο στους δικούς τους Δήμους.

Επίσης ζήτησε όλοι οι Δήμοι να καταθέσουν προτάσεις για αντίστοιχες δομές και η κυβέρνηση με συγκεκριμένα κριτήρια να επιλέξει που θα γίνουν οι δομές για τις 20.000 θέσεις φιλοξενίας που έχει ανακοινώσει για την ηπειρωτική χώρα. «Ως χώρα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και θωρακισμένοι», τόνισε ο Μηταράκης, προσθέτοντας ότι «η στρατηγική της κυβέρνησης είναι η καλύτερη» και η κατάσταση σ΄αυτά θα βελτιωθεί σύντομα.

Ο κ. Μηταράκης έκανε αναδρομή στην προσφυγική -μεταναστευτική κρίση, άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ επισήμανε ότι η Τουρκία συνεργάζεται στον τομέα των επιστροφών, αναφέροντας ότι μόνο από την αρχή του 2020 έχουν ήδη γίνει έντεκα και στόχος είναι 200 άτομα να επιστρέφουν ανά βδομάδα.

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, χαρακτήρισε «δικαιολογημένη σε μεγάλο βαθμό τη δυσπιστία των νησιωτών», τις ειρηνικές αντιδράσεις απολύτως σεβαστές και «εξέφρασε την ευχή τις επόμενες ώρες να επικρατήσει η ηρεμία και η σύνεση .

«Δυστυχώς», όμως, πρόσθεσε, «υπάρχουν μεμονωμένα γεγονότα, τα οποία αμαυρώνουν και την εικόνα των νησιών και δημιουργούν μια αυξητική ένταση, που πρέπει άμεσα, εντός των επόμενων ωρών, να αντιμετωπισθεί». Δήλωσε ακόμη ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση «για να επέλθει ηρεμία στα νησιά».

Ανακοίνωσε, δε, ότι τις επόμενες βδομάδες «θα κινηθούμε να υπάρξει αποσυμφόρηση σε περιπτώσεις που υπάρχουν μεγάλες παραμονές». Στόχος, είπε, κανείς νεοαφιχθείς να μην παραμένει στα νησιά πάνω από 6 μήνες, από 14 που είναι τώρα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «έρχεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με αποφασιστικότητα. Στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλλαγής πολιτικής. Δεν θέλουμε» τόνισε «η Ελλάδα να είναι η διαδρομή όσων επιδιώκουν να μπουν στην Ευρώπη»

Ο κ. Μηταράκης ανάφερε ότι δυο είναι οι προτεραιότητες του υπουργείου του: Να συμβάλλει στην αποφασιστική μείωση των ροών και στη μείωση των επιπτώσεων αυτών των ροών στις τοπικές κοινωνίες.

Ο υπουργός ανακοίνωσε τέσσερις «βασικές γραμμές άμυνας απέναντι στις ροές»: Καλύτερη φύλαξη των συνόρων , ταχύτερες επιστροφές, διεθνοποίηση της κρίσης και τα κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά. Επίσης κατήγγειλε τη διακίνηση fake news, αναφέροντας και κάποια συγκεκριμένα, τα οποία και διέψευσε κατηγορηματικά. Όπως ότι τάχα τα κλειστά κέντρα θα φιλοξενήσουν πολλαπλάσιο αριθμό απ΄ότι έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Επίσης ότι δήθεν «δεν θα κλείσουν οι τωρινές δομές στα νησιά», ότι «θα υπάρχει μόνιμη παραμονή τους στην ακριτική Ελλάδα» ή ότι «επιλογή της κυβέρνησης είναι το βάρος να το σηκώσουν τα νησιά για να μην υπάρχει Εθνική Αλληλεγγύη».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι «τείνει να γίνει εθνικό θέμα» το προσφυγικό - μεταναστευτικό, υπενθυμίζοντας τον καίριο ρόλο που διαδραμάτισε και εξακολουθεί να διαδραματίζει η Αυτοδιοίκηση από το 2015 όταν ξέσπασε η κρίση.Επίσης δήλωσε ότι η ΚΕΔΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος. Αλλά, όπως ανέφερε, με ενημέρωση και διάλογο με την Αυτοδιοίκηση. Όπως είπε πρέπει να πραγματοποιηθούν συσκέψεις σε κάθε περιφέρεια, με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους για να καθορίσουν ισοδύναμα το ποσοστό που τους αναλογεί. Πολλά από τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ που τοποθετήθηκαν άσκησαν κριτική στον υπουργό για τις επιθέσεις που δέχθηκαν δήμαρχοι στα νησιά του Β. Αιγαίου, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, έλλειψη ενημέρωσης, για τη λειτουργία υπαρχουσών δομών στην ηπειρωτική χώρα, τη δράση των ΜΚΟ κ.α

Τσίπρας: Δε μπορείς να ζητάς αλληλεγγύη από την ΕΕ και να μη δείχνεις στα νησιά μας

Έκκληση για την "απόσυρση των ΜΑΤ από τα νησιά" και την "αναστολή των εργασιών για τη δημιουργία φυλακών" απευθύνει στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για "αδιέξοδη επιλογή αυταρχισμού και βίας". Στη βάση αυτών των προϋποθέσεων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει "ετοιμότητα" να βάλει "πλάτη για τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης".

"Μετά από επτά μήνες παλινωδιών και αλλεπάλληλων αλλαγών συντονιστών για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η κυβέρνηση συνεχίζει να πορεύεται με χωρίς στρατηγική αλλά με περίσσιο αυταρχισμό", αναφέρει σε σημερινή δήλωσή του, ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι "οι ιδεοληψίες και η διαχειριστική της ανικανότητα έχουν μετατρέψει τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου σε «μόνιμο πάρκινγκ ψυχών»". "Ακριβώς δηλαδή αυτό που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε προεκλογικά και υποσχόταν ότι αν εκλεγεί θα αποτρέψει", είπε, υπενθυμίζοντας ότι "τότε, η Μόρια, παρά τις εξαιρετικά μεγαλύτερες προσφυγικές ροές, είχε 5.000 και όχι 25.000 που έχει σήμερα".

Συνεχίζοντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι "έχει ξεχάσει τις προεκλογικές υποσχέσεις και αρνείται να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών με μετεγκατάσταση ευάλωτων πληθυσμών στην ηπειρωτική Ελλάδα", ενώ "αφήνει τα νησιά μας να βουλιάξουν, μόνο και μόνο για να μη συγκρουστεί με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους της παράταξής του στην επικράτεια, που αρνούνται να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη".

Επιπλέον, καταγγέλλει ότι ο πρωθυπουργός "αποφασίζει μάλιστα να καταφύγει στη χρήση βίας απέναντι στους νησιώτες μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης εδώ και πέντε ολόκληρα χρόνια".

"Τα κέντρα που επιχειρεί να επιβάλει με τη βία των ΜΑΤ, δίπλα στις ήδη υπάρχουσες και υπεράριθμες δομές στα νησιά, δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα. Αντιθέτως θα επιδεινώσουν την δραματική κατάσταση, τόσο για τους νησιώτες όσο και για τους αιτούντες άσυλο", επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τον Κ. Μητσοτάκη "έστω και την ύστατη στιγμή να αλλάξει ρότα" και συγκεκριμένα: "να ανακαλέσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου", "να αποσύρει άμεσα τα ΜΑΤ από τα νησιά" και "να αναστείλει τις εργασίες για τη δημιουργία φυλακών".

Συγχρόνως, υπογραμμίζει ότι "στο βαθμό που ο κ. Μητσοτάκης εγκαταλείψει την αδιέξοδη επιλογή του αυταρχισμού και της βίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, είναι έτοιμος να βάλει πλάτη για τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης", κάνοντας λόγο για ανάγκη "διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες, για την αποσυμφόρηση των νησιών μας".

"Αν όμως επιμείνει στις αδιέξοδες και αυταρχικές επιλογές, δεν μπορούμε παρά να είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση, και δίπλα στους συμπολίτες μας στα νησιά που δικαίως αγωνιούν και αντιστέκονται. Διότι δε μπορείς να ζητάς αλληλεγγύη και στήριξη στις χώρες της ΕΕ και να συμπεριφέρεσαι χωρίς αλληλεγγύη και στήριξη στα νησιά της ελληνικής επικράτειας", καταλήγει ο Αλ. Τσίπρας στη σημερινή του δήλωση.

Γεννηματά: Η «συμφωνία αλήθειας» του κ. Μητσοτάκη με τους νησιώτες αποδείχθηκε ένα μεγάλο ψέμα

Επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

«Η κυβέρνηση πρόθυμη, άφωνη και αδύναμη στην Ευρώπη, κάνει επίδειξη πυγμής με επιτάξεις και ΜΑΤ στα νησιά» σημειώνει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σε δήλωσή της, συμπληρώνοντας ότι: «Η "συμφωνία αλήθειας" του κ. Μητσοτάκη με τους νησιώτες αποδείχθηκε ένα μεγάλο ψέμα και ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό. Μνημείο ανικανότητας και αναποτελεσματικότητας. Δεν πάει άλλο. Αποσυμφόρηση των νησιών τώρα!!»

ΚΚΕ: Αν η κυβέρνηση δε σταματήσει εδώ και τώρα την καταστολή σε σχέση με το προσφυγικό, αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες

«Αν η κυβέρνηση δεν σταματήσει εδώ και τώρα την καταστολή, αν δεν αποσύρει τα ΜΑΤ απ' όλα τα νησιά, αν δεν ακυρώσει το σχέδιο μετατροπής των νησιών του Αιγαίου σε φυλακές της Ε.Ε., αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες» υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για την επίθεση των ΜΑΤ στους κατοίκους των νησιών του Β. Αιγαίου».

Προσθέτει ότι «αυτή η πολιτική είναι που πυροδοτεί τις δίκαιες αντιδράσεις των νησιωτών, που υπερασπίζονται και θα υπερασπιστούν με κάθε τρόπο το δίκιο τους, τη γη τους, την αξιοπρέπειά τους, τους συνανθρώπους τους».

«Οι κυβερνητικές εκκλήσεις για ηρεμία, μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθούν, όταν τα ΜΑΤ συμπεριφέρονται ως δυνάμεις κατοχής, χτυπούν αδιάκοπα, βανδαλίζουν αυτοκίνητα, πυρπολούν τα δάση της περιοχής, όταν μάλιστα υπάρχει εμμονή σε ένα σχέδιο επικίνδυνο, που έχει συναντήσει καθολική αντίδραση» επισημαίνει το ΚΚΕ για να καταλήξει υποστηρίζοντας πως «ο λαός των νησιών έχει κάθε δικαίωμα να αντιπαλεύει μια πολιτική, που στρέφεται εναντίον τόσο του ίδιου όσο και των προσφύγων, όπως επίσης έχει δικαίωμα να αντιστέκεται στον κυβερνητικό αυταρχισμό, που επιδιώκει να επιβάλει αυτή την πολιτική με τα ΜΑΤ και τη βία».

Πέτσας: Μερική αποχώρηση των ΜΑΤ από Μυτιλήνη και Χίο

«Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν λόγο να είναι εκεί. Θα επιστρέψουν στη βάση τους. Κάποιες από τις δυνάμεις της Αστυνομίας που ήταν εκεί για ενίσχυση θα αποσυρθούν. Κάποιες άλλες θα παραμείνουν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον Alpha σημειώνοντας πως η πρώτη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης για την κατασκευή των κλειστών κέντρων ολοκληρώθηκε στη Μυτιλήνη και αύριο ολοκληρώνεται στη Χίο.

«Να συγχαρούμε τις αστυνομικές δυνάμεις, είχαν δύσκολη αποστολή και έδειξαν πρωτοφανή αυτοσυγκράτηση. Είδαμε εικόνες βίας απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις», σημείωσε και πρόσθεσε: «Όλοι όσοι είδαν τις εικόνες δεν θέλουν να τις ξαναδούν. Δεν μπορεί ο πολίτης που θέλει να διαμαρτυρηθεί να παίρνει μαζί του μολότοφ. Συνήθως παίρνει την οργή του, όχι μολότοφ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο έχουν κληθεί για συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 17.00 ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, οι αντιπεριφερειάρχες και οι δήμαρχοι των νησιών σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Είπε επίσης ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα προχωρήσει και πρέπει «να δούμε με ποιο τρόπο θα προχωρήσει καλύτερα». Επισήμανε δε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Πρωτοβουλίες για εκτόνωση της έντασης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Πρωτοβουλίες για εκτόνωση της έντασης μετά και τα σημερινά ακραία επεισόδια στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπου ξεκίνησε η πρώτη φάση κατασκευής των κλειστών δομών, αναλαμβάνει η κυβέρνηση, που είναι ωστόσο αποφασισμένη να προχωρήσει με την εφαρμογή του σχεδίου της.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, αποφασίστηκε να κληθεί αύριο το απόγευμα ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους των τριών νησιών, της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, ώστε να γίνει μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης. Ταυτόχρονα, θα αποσυρθούν από τα νησιά αύριο, οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν φθάσει εκεί ενισχυτικά, αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του σχεδίου και ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής.

Κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως δίνουν μεγάλη σημασία στην αυριανή συνάντηση στο Μαξίμου, πρωτοβουλία η οποία θα αναληφθεί «για να πέσουν οι τόνοι» αλλά και «προκειμένου να κληθεί καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».

ΣΥΡΙΖΑ: Έπρεπε πρώτα να γίνουν τα νησιά μας εμπόλεμη ζώνη για να ανακαλέσει ο κ. Μητσοτάκης τα ΜΑΤ και να καλέσει σε διάλογο;

Κριτική στον πρωθυπουργό ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι τώρα καλεί σε διάλογο αφού πρώτα "μετέτρεψε σε εμπόλεμη ζώνη" τα νησιά. Παράλληλα τον καλεί "να εγκαταλείψει οριστικά την επικίνδυνη επιλογή της βίας και του αυταρχισμού, πριν η εμμονή του οδηγήσει σε θύματα".

Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι "ο κ. Μητσοτάκης, μετά το επτάμηνο μπάχαλο και αφού μετέτρεψε σε εμπόλεμη ζώνη τα νησιά για 48 ώρες, οδηγώντας την κατάσταση σε πρωτοφανείς συνθήκες σύγκρουσης και κοινωνικής αναταραχής, ακόμα και με πυροβολισμούς, ανακαλεί άρον άρον τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Και αύριο, μετά το φιάσκο και εκ των υστέρων, καλεί σε διάλογο τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος".

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι "ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μοναδικός υπεύθυνος αυτού του χάους" και τονίζει πως "η μόνη ρεαλιστική λύση είναι ο διάλογος, η αποσυμφόρηση των νησιών και ο δίκαιος διαμοιρασμός των βαρών της προσφυγικής κρίσης με αλληλεγγύη ανά την επικράτεια, όπως είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ". Συμπληρώνει δε, πως "σε αυτή τη λύση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αρωγός ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, όπως δεσμεύθηκε ο πρόεδρος του κόμματος, για την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης της κρίσης".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
νέα, επεισοδια, αλέξης τσίπρας, μυτιληνη, διαδηλωσεις, επιταξη, ματ, συλληψεις, ελασ, συμμετοχή, απεργια, ΑΔΕΔΥ, ελλαδα, αλεξανδρουπολη, κεδε, συριζα, fake, news, δραση, μκο, αποσυρση, τσιπρας, ΚΚΕ, alpha, απε-μπε, λύση, κινηση στους δρομους, απεργια μμμ, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, αποσυρση αυτοκινητων 2011, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, δακρυγονα, απεργια ταξι, eurobank alpha, alpha eurobank, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, φωτια, απεργια αδεδυ, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, ξανα, αλέξης τσίπρας, αυτοδιοικηση, εμπολεμη ζωνη, χωρες, αστυνομια, αυτοκινητα, αυριανη, εθνικη, εικονες, μκο, μνημειο, νησι, νησια, ογκος, πιεση, πλαισιο, σημερινη, ψεμα, ωρα, alpha, news, αδρα, αιτησεις, αλληλεγγυη, αξιοπρεπεια, απε, απε-μπε, ασυλο, ατομο, αφορμη, βδομαδα, βραδυ, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινονται, δημος, δηλωση, δομη, δρομος, δωματια, εγινε, ειπε, υπαρχει, ελασ, ελλειψη, εμμονη, ενεργεια, ενημερωση, εργα, εξελιξη, επικοινωνια, επρεπε, επτα, ευρωπη, ζωνη, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, ηρεμια, εικονα, κεδε, κυβερνηση, κοπωση, λειτουργια, λύση, λογο, μακρια, μαξιμου, ματ, μεμονωμενα, μηνες, μητσοτακης, μειωση, μολοτοφ, μορια, μπορεις, μπε, ξενοδοχειο, ξημερωματα, ομαδα, ουσιαστικα, οφελος, οχηματα, οχημα, πεμπτη, πηγη, πορτα, πρωι, ριψεις, ροες, ρολο, συγκεκριμενα, συντομα, συγκεντρωση, συλληψη, συμμετοχή, σχεδιο, τμημα, τουρκια, τοπικη αυτοδιοικηση, υλοποιηση, φιασκο, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χημικα, ωρες, δημητρης, δικαιωμα, δικιο, εφαρμογη, ειδη, εννεα, εθνικο, fake, φυλακες, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, εισβολη, κακος, κωστας, μια φορα, ομαδες, οργη, πηγες, ταξιαρχης, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα