Ν.Δ. προς Α. Τσίπρα: Ιδού η Ρόδος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Επισημαίνοντας ότι η χώρα χρειάζεται μία γενναία, όπως τη χαρακτηρίζει, Συνταγματική αλλαγή, η οποία θα απαντάει στις προκλήσεις των καιρών, η Νέα Δημοκρατία…πετάει το γάντι στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Με την απάντησή της στην πρωθυπουργική επιστολή, η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τον κ. Τσίπρα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να

αποδειχθεί "έστω και μία φορά πολιτικά ώριμος", ενώ υπενθυμίζει την πάγια πρόταση Μητσοτάκη. Να καταστούν, δηλαδή, αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές.

"Την ώρα που ο κυνικός συνεταιρισμός των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παραπαίει και ο κ. Τσίπρας αναζητεί εναγωνίως ευκαιριακές πλειοψηφίες επιβίωσης για λίγους ακόμη μήνες στην εξουσία, θυμήθηκε ξαφνικά την -ξεχασμένη και από τον ίδιο- Συνταγματική Αναθεώρηση. Ζητεί μάλιστα τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, την ώρα που καθημερινά την υβρίζει, τη συκοφαντεί και την απειλεί ακόμη και με διώξεις. Η θέση της ΝΔ για τη Συνταγματική αναθεώρηση ήταν και παραμένει ξεκάθαρη. Η χώρα χρειάζεται μια ευρεία και τολμηρή αλλαγή του καταστατικού της χάρτη. Γι αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές", επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία. "Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει από καιρό για μια γενναία Συνταγματική αλλαγή. Μακάρι να αποδειχθεί, έστω για μια φορά, πολιτικά ώριμος και ο κ. Τσίπρας", σημειώνει.

Τα σημεία διαφωνίας

Στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνουν πως η διαφωνία με την Κουμουνδούρου δε σχετίζεται μόνο με το άρθρο 16 για την ίδρυση και μη κρατικών πανεπιστημίων. "Είναι πολλά τα άρθρα τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εντάξει καν στη ενδοκομματική του συζήτηση. Όπως το 103, μέσω του οποίου θέλουμε να ενισχύσουμε τις αρμοδιότητες των Δήμων και την οικονομική τους αυτοτέλεια. Το 106, που εμείς θεωρούμε αναγκαίο να περιλάβει κίνητρα για την οικονομική ανάπτυξη και ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον. Και βέβαια το 110, μέσω του οποίου εμείς προτείνουμε την απλοποίηση της ίδιας της αναθεωρητικής διαδικασίας", σχολιάζουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, ανάμεσα στις "γαλάζιες" προτάσεις, που ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται επί του παρόντος να συζητήσει, είναι και το άρθρο 101, το οποίο η ΝΔ εισηγείται να ενταχθεί η αξιολόγηση και η αξιοκρατία στο Δημόσιο.

Η "γαλάζια" παράταξη έχει ήδη διαμορφώσει τον πυρήνα του σχεδίου της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που έχει ως βάση εννέα κύριες κατευθύνσεις:

-Διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής με κατάργηση της δυνατότητας προσχηματικών πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυσή της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, για περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας προτείνεται πενταετής θητεία της Βουλής.

-Αναβάθμιση του Κοινοβουλίου με εκσυγχρονισμό των νομοθετικών και ελεγκτικών διαδικασιών του και ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών.

-Δραστική περιστολή της δικαστικής προστασίας πολιτικών προσώπων με την αφαίρεση δικαστικών αρμοδιοτήτων από τη Βουλή και την κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Επίσης, η βουλευτική ασυλία καλύπτει μόνο πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών.

-Επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής.

-Αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας.

-Ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών.

-Κατάργηση του μονοπωλίου της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Απλούστερη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

-Κατάργηση περιττών και γραφειοκρατικών διατάξεων που δεν συνεισφέρουν στην ανθεκτικότητα και στην ευκρίνεια ενός σύγχρονου Συντάγματος.

Ποτάμι: Δε θα θυσιάσουμε τις αναγκαίες αλλαγές

"Θα προσέλθουμε στη διαδικασία της αναθεώρησης, αλλά αποφασισμένοι να μην θυσιάσουμε τις αναγκαίες αλλαγές στον βωμό μικροκομματικών και ευκαιριακών σκοπιμοτήτων", τονίζει το Ποτάμι. Παράλληλα, κάνει λόγο για επτά αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Η Σεβαστουπόλεως, μεταξύ άλλων, προτείνει:

-Να μην παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών σε χρόνους συντομότερους από εκείνα των πολιτών.

-Για την άρση της ασυλίας των βουλευτών να αποφασίζει δικαστικό συμβούλιο και όχι τα κόμματα στην Βουλή.

-Να μην ορίζεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση χωρίς κριτήρια και χωρίς εγγυήσεις αμεροληψίας.

-Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να μη μπορεί να χρησιμοποιείται για την πτώση της κυβέρνησης

-Οι ιεράρχες να μην καθορίζουν την πολιτική στην Παιδεία και να μη στέκονται εμπόδιο στη διεύρυνση των δικαιωμάτων.

-Οι νέοι να μπορούν να σπουδάζουν και σε μη κρατικά πανεπιστήμια και να μην αναγκάζονται να ξενιτευτούν για να κάνουν τις σπουδές που θέλουν.

-Να γίνει δεσμευτική για την εκάστοτε κυβέρνηση η δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού.

"Αυτές είναι οι επτά σημαντικότερες προτάσεις του Κινήματος μας για το νέο Σύνταγμα. Η πλήρης πρόταση μας έχει από καιρό δημοσιοποιηθεί και απαντά σε όλα τα προβλήματα που έχουν εντοπισθεί τα δέκα τελευταία χρόνια. Θα προσέλθουμε στη διαδικασία της αναθεώρησης, αλλά αποφασισμένοι να μην θυσιάσουμε τις αναγκαίες αλλαγές στον βωμό μικροκομματικών και ευκαιριακών σκοπιμοτήτων. Είναι η ώρα η χώρα να αποκτήσει ένα νέο σύγχρονο Σύνταγμα χωρίς ιδεοληψίες και λαϊκισμούς", τονίζει το Ποτάμι.

Τι ισχύει για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος περιγράφεται στο άρθρο 110. Σύμφωνα με αυτό:

-- ανάγκη της αναθεώρησης του Συντάγματος διαπιστώνεται με απόφαση της Bουλής που λαμβάνεται, ύστερα από πρόταση πενήντα τουλάχιστον βουλευτών, με πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους έναν τουλάχιστον μήνα. Mε την απόφαση αυτή καθορίζονται ειδικά οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν.

-Αφού η αναθεώρηση αποφασιστεί από τη Bουλή, η επόμενη Bουλή, κατά την πρώτη σύνοδό της, αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις.

-Εάν η πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος έλαβε την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, όχι όμως και την πλειοψηφία των τριών πέμπτων, σύμφωνα με την παράγραφο 2, η επόμενη Bουλή κατά την πρώτη σύνοδό της μπορεί να αποφασίσει σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της.

-Δεν επιτρέπεται αναθεώρηση του Συντάγματος πριν περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα