ΝΔ: Η ρηματική διακοίνωση επιδεινώνει περισσότερο την ήδη επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών

Στο ζήτημα της ρηματικής διακοίνωσης, που έφερε στο προσκήνιο από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επανέρχονται πηγές της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως επισημαίνουν, όχι μόνον δε μεταβάλει στο παραμικρό την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά φαίνεται να την επιδεινώνει ακόμα περισσότερο. Δίνουν έτσι μία πρώτη γεύση της μάχης που θα εξελιχθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα,

με φόντο την έλευση της συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο.

"Έως τώρα γνωρίζαμε ότι βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών η Ελλάδα είχε δυστυχώς για πρώτη φορά στην Ιστορία της αναγνωρίσει "μακεδονική γλώσσα" και "μακεδονική υπηκοότητα/εθνικότητα". Με το νέο κείμενο επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά και σε "μακεδονικό λαό".

Το αναφέρει ξεκάθαρα και μάλιστα δύο φορές η ρηματική διακοίνωση μέσα στο κείμενο των τροποποιήσεων. Αν η ελληνική πλευρά δεν αντιδράσει άμεσα, θα έχουμε χαρίσει ακόμη μία αποκλειστικότητα χρήσης του όρου μακεδονικός στην άλλη πλευρά", σχολιάζουν πηγές της οδού Πειραιώς.

Στη Νέα Δημοκρατία στέκονται και στο ζήτημα της γλώσσας. Τονίζουν, λοιπόν, ότι όσοι υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως το πρόβλημα δεν είναι εάν η γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών.

"Το πρόβλημα είναι ότι για πρώτη φορά την αναγνωρίσαμε ως "μακεδονική" γλώσσα. Στις νοτιοσλαβικές γλώσσες ανήκει και η Βουλγαρική. Δεν την αποκαλεί ωστόσο κανένας στον κόσμο "νοτιοσλαβική". Την ονομάζουν Βουλγαρική και τη μιλούν οι Βούλγαροι που μένουν στη Βουλγαρία. Ας πάψει λοιπόν η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από αφελείς προφάσεις για την πρωτοφανή υποχώρηση που έκανε, αναγνωρίζοντας Μακεδονική γλώσσα.

Τα ίδια ισχύουν και για τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δήθεν προσφέρεται ικανοποιητική διευκρίνηση πως ο όρος nationality σημαίνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα. Εάν πράγματι nationality στη συμφωνία σημαίνει ιθαγένεια και μόνον, δηλαδή παραπέμπει σε ένα κράτος, τότε αυτονοήτως η ιθαγένεια θα έπρεπε να ακολουθεί την ονομασία του και να ορισθεί αποκλειστικά ως βορειομακεδονική. Και όχι να επιτρέπεται η χρήση του όρου Μακεδονική, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Άλλη μια ακατανόητη υποχώρηση από την ελληνική πλευρά", σημειώνουν κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα