ΝΔ για Κουφοντίνα: Ευνοϊκή μεταχείριση ενός αμετανόητου τρομοκράτη

13:45 4/8/2018 - Πηγή: Antinews

Στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας έχει μπει η κυβέρνηση εξαιτίας της μεταγωγής του καταδικασμένου μέλους της τρομοκρατικής ομάδας "17 Νοέμβρη", Δημήτρη Κουφοντίνα, από τις φυλακές Κορυδαλλού στις αγροτικές φυλακές του Βόλου.

Με σημερινή του ανακοίνωση, ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Καβάλας, κ.Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, κατηγορεί την κυβέρνηση για ευνοϊκή μεταχείριση ενός αμετανόητου για τα εγκλήματά του τρομοκράτη.

Αναλυτικά η παρέμβαση του κ. Παναγιωτόπουλου:

"Η μεταγωγή

του καταδικασμένου τρομοκράτη Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου αποτελεί άλλη μια βάναυση πρόκληση στο κοινό περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού.

Όχι γιατί η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών του Υπουργείου Δικαιοσύνης λήφθηκε με τη προβλεπόμενη κατά το νόμο διαδικασία, όπως ισχυρίζεται με υπερηφάνεια ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης. Ούτε γιατί στο ανοικτού τύπου κατάστημα κράτησης ο Κουφοντίνας θα έχει τη δυνατότητα να απασχοληθεί σε αγροτικές εργασίες, ώστε να μειωθεί ο συνολικός χρόνος έκτισης της ποινής του.

Αλλά γιατί η απόφαση αυτή συνιστά ευμενή διακριτική μεταχείριση της Πολιτείας προς έναν αμετανόητο για τα εγκλήματά του τρομοκράτη.

Αυτόν που προσπάθησε να την καταλύσει κατ' επανάληψη διά της ένοπλης βίας και της δολοφονικής του δραστηριότητας, για να προστρέχει σήμερα ικέτης στην επιείκεια των θεσμών της.

Στην καρδιά του καλοκαιριού η Κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει το αίτημα του καταδικασμένου τρομοκράτη. Στην κρίση του ελληνικού λαού, όμως, η καταδίκη του είναι οριστική και αμετάκλητη".

Οργισμένη αντίδραση από Στέιτ Ντιπάρτμεντ - ενόχληση από Άγκυρα

Τα νέα της μεταγωγής του τρομοκράτη Κουφοντίνα προκάλεσαν την αντίδραση και των διεθνών παραγόντων.

Συγκεκριμένα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντκαταδίκασε, χθες, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη μεταγωγή του μέλους της "17 Νοέμβρη", σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση:

"Ο καταδικασμένος Έλληνας τρομοκράτης Δημήτρης Κουφοντίνας μεταφέρθηκε σε μια αγροτική φυλακή με πιο χαλαρούς περιορισμούς. Δολοφόνησε 11 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων προσωπικό των ΗΠΑ και εμπνέει την επόμενη γενιά τρομοκρατών. Καταδικάζουμε με τον πιο σαφή τρόπο κάθε άδεια ή χαλάρωση των συνθηκών κράτησής του".

Δυσφορία για την απόφαση μεταγωγής του Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές του Βόλου είχε εκφράσει εμμέσως και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Συγκεκριμένα, αναδημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter ειδήσεις από ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη μεταγωγή, ενώ αναδημοσίευσε και παλιότερο σχόλιό του για τις διήμερες άδειες που είχαν δοθεί στον Κουφοντίνα.

Την ενόχλησή της όμως εξέφρασε και η Άγκυρα, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να "καταδικάζει έντονα" το γεγονός της μεταφοράς του στις αγροτικές φυλακές, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να σχολιάσει πως "ενισχύονται για άλλη μία φορά οι αμφιβολίες μας για τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος στην Ελλάδα".

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, αυτό το πρόσωπο είναι ο αυτουργός της δολοφονίας του Τούρκου διπλωμάτη Γιοργκού Τσετίν, αποπειράθηκε να δολοφονήσει άλλον έναν Τούρκο αξιωματούχο το 1991, ενώ είναι μεταξύ των αυτουργών της δολοφονίας του Τούρκου διπλωμάτη Ομέρ Σιπαχίογλου το 1994.

"Η επίδειξη ανοχής σε έναν τρομοκράτη συνιστά έλλειψη σεβασμού για τη μνήμη των διπλωματών μας που έγιναν μάρτυρες και τις οικογένειες τους. Είναι απαράδεκτο ένας τρομοκράτης που έχει πάρει τις ζωές διπλωματών μας να επωφελείται από τέτοιες ρυθμίσεις" αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου και καταλήγει:

"Καλούμε τις ελληνικές αρχές να αποφύγουν να προβούν σε βήματα τα οποία θα δημιουργούσαν περαιτέρω προβλήματα στην αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας και επίσης τις καλούμε να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όπως υπαγορεύονται από ότι τις διεθνείς συνεργασίες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

Μητσοτάκης: Στα μουλωχτά η μεταγωγή

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση μεταγωγής του τρομοκράτη Κουφοντίνα έγινε γνωστή από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει για τη μεταγωγή που έγινε "στα μουλωχτά".

Kyriakos Mitsotakis✔@kmitsotakis

Το πρωί έγινε στα μουλωχτά η μεταγωγή του τρομοκράτη Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου.Κ. @atsipras ,την ώρα που η Ελλάδα θρηνεί & οι πολίτες σας επιρρίπτουν προσωπικές ευθύνες για ανικανότητα,κυνισμό & συγκάλυψη, είναι προτεραιότητα η εξυπηρέτηση του κατά συρροή δολοφόνου;

11:39 π.μ. - 3 Αυγ 2018

1.761781 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

"Το πρωί έγινε στα μουλωχτά η μεταγωγή του τρομοκράτη Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου. Κ. Τσίπρα, την ώρα που η Ελλάδα θρηνεί και οι πολίτες σας επιρρίπτουν προσωπικές ευθύνες για ανικανότητα, κυνισμό και συγκάλυψη, είναι προτεραιότητα η εξυπηρέτηση του κατά συρροή δολοφόνου;" έγραψε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Από τα υπόγεια του Κορυδαλλού... στις αγροτικές φυλακές

Σημειώνεται ότι,όπως μετέδιδε νωρίτερα το Capital.gr, η μεταγωγή του Κουφοντίνα, ο οποίος κρατούνταν (εκτός του 5μηνου που είχε μεταφερθεί στις φυλακές Τύπου Γ του Δομοκού, τις οποίες κατάργησε Νικ. Παρασκευόπουλος) επί 16 χρόνια στον Κορυδαλλό, βελτιώνει ριζικά τις συνθήκες κράτησής του. Κι αυτό γιατί κρατούνταν στα υπόγεια κελιά των γυναικείων φυλακών και μπορούσε να επικοινωνήσει μόνο με τρία άτομα- κρατούμενους, ενώ τώρα θα βρίσκεται σε μια φυλακή όπου θα εργάζεται σε ανοιχτούς χώρους μεγάλης έκτασης και θα έχει επαφές με πολύ περισσότερους κρατούμενους.

Αντίθετα, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, δεν αλλάζει ριζικά το πλαίσιο έκτισης της ποινής του παρότι στις αγροτικές φυλακές η μια μέρα μετράει διπλή. Κι αυτό γιατί ο Κουφοντίνας έχει ήδη σχεδόν καλύψει το όριο που προβλέπει ο νόμος για τον ευεργετικό υπολογισμό των ημερών που δικαιούται κάθε κρατούμενος με βάση ή μεροκάματα ή συμμετοχή σε άλλες δραστηριότητες της φυλακής (καθαρισμούς κλπ). Τις συγκεκριμένες δραστηριότητες οι οποίες προσμετρώνται ως πλασματική έκτιση ποινής είναι υποχρεωμένη να χορηγεί η φυλακή σε κάθε κρατούμενο ανεξαρτήτως ποινής, εγκλήματος κλπ.

Με βάση αυτά λοιπόν, και σύμφωνα με νομικές πηγές, ο Κουφοντίνας έχει σχεδόν εξαντλήσει τον χρόνο ευεργετικού υπολογισμού ώστε να θεμελιώσει το δικαίωμά του να υποβάλλει αίτημα για αποφυλάκιση με όρους.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κουφοντίνα, Ευνοϊκή,koufontina, evnoiki