ΝΑΤΟ: Πυρηνική επίθεση στην Ευρώπη ετοιμάζει το ISIS

Οι τρομοκράτες του ISIS σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν βιολογικές και πυρηνικές επιθέσεις στη Βρετανία και την Ευρώπη, σύμφωνα με τους επικεφαλής ασφάλειας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Υπάρχει μια "δικαιολογημένη ανησυχία", ότι φανατικοί ισλαμιστές στη Συρία και το Ιράκ προσπαθούν να αποκτήσουν ουσίες μαζικής καταστροφής, όπως βιολογικά, χημικά και ραδιολογικά όπλα.

Η τρομοκρατική οργάνωση προσπαθεί επίσης να αναπτύξει νέους τρόπους

αποφυγής των μέτρων ασφαλείας για τη διεξαγωγή επιθέσεων, όπως βόμβες που έχουν εμφυτευθεί στο ανθρώπινο σώμα και το "χακάρισμα" αυτοκινήτων χωρίς οδηγό, όπως αναφέρθηκε σε μια διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια στο Λονδίνο. Μέλη του ISIS πιθανόν να έχουν αποκτήσει ένα απόθεμα από πρώην ιρακινούς πυραύλους μικρής εμβέλειας.

Ο Jorge Silva Berto, αναπληρωτής επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ότι το ISIS είχε δείξει ενδιαφέρον στην απόκτηση χημικών, βιολογικών, ραδιενεργών και πυρηνικών υλικών. Όπως προέκυψε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα, τρομοκράτες παρακολουθούσαν έναν ανώτερο βέλγο πυρηνικό αξιωματούχο έξω από το σπίτι του, τροφοδοτώντας τους φόβους ότι έψαχναν τρόπους για το πώς να λάβουν τέτοιες ουσίες.

Ο Silva δήλωσε στην ετήσια Έκθεση για την Ασφάλεια και την Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας: "Με τα πυρηνικά, υπάρχει μια δικαιολογημένη ανησυχία". Ο δρ Jamie Shea, αναπληρωτής βοηθός γενικός γραμματέας για τις αναδυόμενες απειλές για την ασφάλεια στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε: "Ξέρουμε ότι οι τρομοκράτες προσπαθούν να αποκτήσουν αυτές τις ουσίες". Ο δρ Shea προειδοποίησε επίσης ότι το ISIS μπορεί να έχει διασπαστεί σε δύο μέρη, με το ένα να προσπαθεί να προστατεύσει το λεγόμενο χαλιφάτο στη Συρία και το Ιράκ, το οποίο χάνει συνεχώς έδαφος από τις αεροπορικές επιθέσεις του συνασπισμού, και ένα δεύτερο μέρος με επίκεντρο τη δημιουργία τρομοκρατικών κυττάρων σε όλη την Ευρώπη, για να εξαπολύσουν επιθέσεις στο μέλλον. Είπε ότι η απειλή είναι πιθανό "να χειροτερεύσει προτού αρχίσει να βελτιώνεται".

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα