Να τελειώνουμε με τους «Βαρουφάκηδες»

Την πολιτική ευθύνη για την πορεία μιας χώρας την έχει αναμφίβολα ο Πρωθυπουργός. Όπως και την ευθύνη για την επιλογή των στελεχών του. Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης ήταν μια δική του προσωπική επιλογή για τη θέση του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών, του ανθρώπου που είχε την διαπραγμάτευση της Ελλάδος στα χέρια του, τα αποτελέσματα της οποίας τα ζούμε τώρα. Η Ελλάδα έχει φτάσει στο χείλος της απόλυτης χρεοκοπίας.

Ο Γιάνης ήταν “μεταγραφή” του αδερφού του Γιώργου Παπανδρέου,

Νίκου, ως σύμβουλος σε θέματα χάραξης οικονομικής πολιτικής, στις αρχές του 2000

Απέκτησε σταδιακά μεγάλη δημοφιλία μέσα από τα κείμενα που κατά καιρούς δημοσίευε στο site protagon.gr . Εκεί προσέφερε απλόχερα την δική του απόλυτη αλήθεια, τη δική του άμεση λύση για το πρόβλημα της Ελλάδος, με απλές κινήσεις, ως ένας άλλος “Αρτεμάκης Σώρρας. Υπήρξε συχνός ομιλητής σε μια σειρά από εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν την περίοδο των αγανακτισμένων.

Ακόμα τον θυμάμαι να βρίσκεται στην “κάτω πλατεία” του Συντάγματος και -πολλές φορές μαζί με τον Αλέκο Αλαβάνο- να εξηγεί την μετάβαση στη δραχμή -ως αναγκαία λύση , την επιθετική στάση που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα προς τους Ευρωπαίους ή το μαγικό τρόπο που θα σώσει την οικονομία της χώρας.

Μιλούσε κατανοητά στον λαό, με δόσεις επιστημονισμού, φτιάχνοντας ένα λόγο γεμάτο από έναν ιδιότυπο “ακαδημαϊκό λαϊκισμό”.

Τα χρόνια περνούσαν, ο Βαρουφάκης πουλούσε βιβλία με το καφάσι και βρέθηκε να κρατά την τύχη της χώρας, στα χέρια του. Αν και επιλογή του Τσίπρα, σταδιακά ο εμπνευστής της ΄δημιουργικής ασάφειας’ αυτονομήθηκε. Και άρχισε ένα εντελώς προσωπικό παιχνίδι.

Ήδη από την πρώτη μέρα άρχισε να πουλάει το προσωπικό του προφίλ. Δήθεν αντικομφορμιστής και αντισυμβατικός, με τα πουκάμισα απέξω στις επίσημες για τη χώρα συναντήσεις, με τη μηχανή ως βασικό του μέσο μετακίνησης, και τα μακό t-shirt, οικοδόμησε ένα νέου τύπου χυδαίο πολιτικό life-style.

Ανάμεσα στις εκατοντάδες συνεντεύξεις του, τις οικογενειακές φωτογραφίσεις του και τα πολλά αφιερώματα που προκαλούσε στα κάθε λογής περιοδικά, ο Γιάννης, έβρισκε χρόνο να “πουλάει πνεύμα” στους εταίρους μας, να κάνει επίδειξη γνώσεων της θεωρίας των παιγνίων. Εν τέλει η χώρα μετατράπηκε σε παίγνιο.

Εγωπαθής και νάρκισσος, απολιτίκ φιγούρα , με ζωή βγαλμένη από αμερικάνικη ταινία από την αρχή μέχρι το τέλος, με ύφος μπλαζέ που υποδηλώνει την απόσταση του από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

Και όμως. Ο κόσμος μαζεύτηκε “αυθόρμητα” ως χειροκροτητής αυτής της δημιουργικής ασάφειας να βροντοφωνάξει “έκανες τη Μέρκελ να σπάσει σα ξυλάκι Βαρουφάκη-Βαρουφάκη.” Το αν έσπασε ή όχι η Μέρκελ το ζούμε όλοι τώρα.

Και στην πιο κρίσιμη στιγμή της μεταπολίτευσης ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, ο άνθρωπος που μας έφερε ως εδώ, επέλεξε να λείπει στην Αίγινα για να…δει την κόρη του που φεύγει για Αυστραλία. Καμία, μα καμία αίσθηση της αγωνίας που βιώνει ο κόσμος. Συνεχίζει να είναι ένας πολιτικός τυχοδιώκτης που κάνει business με την προσωπικότητά του. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ακριβώς την ίδια μέρα κατά την οποία παραιτήθηκε, ο εκδοτικός του οίκος ανακοίνωσε πως σύντομα θα εκδώσει το νέο του βιβλίο.

Να τελειώνουμε και γρήγορα με τους απανταχού Βαρουφάκηδες. Η χθεσινή του απουσία από τη βουλή, ξεπέρασε κάθε όριο.

Και επειδή ο Γιάνης αγαπά τα quotes του FDR ας του χαρίσουμε κι εμείς ένα: "Confidence thrives on honesty, on honor, on the sacredness of obligations, on faithful protection and on unselfish performance.".

Vanzetti

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα