Να μην πάνε κόντρα στην Ιταλία οι Βρυξέλλες

Η Ιταλία οδηγείται σε νέες εκλογές. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, το εθνικιστικό κόμμα Λέγκα και το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων φάνηκαν να είναι στα πρόθυρα σχηματισμού κυβέρνησης -όταν ο πρόεδρος της Ιταλίας άσκησε το συνταγματικό του δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην επιλογή ενός αμφιλεγόμενου ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγου, Paolo Savona, για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, με την αιτιολογία ότι ο διορισμός του θα μπορούσε να προκαλέσει την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.

Ο πρόεδρος πρότεινε το

διορισμό ενός εξέχοντος και λιγότερο αμφιλεγόμενου υψηλόβαθμου πολιτικού από τη Λέγκα ως υπουργού. Αλλά ο Matteo Salvini, ηγέτης της Λέγκας, αρνήθηκε -εκτιμώντας πως οι νέες εκλογές θα αποτελούσαν ευκαιρία να παγιώσει την ηγεσία του έναντι της δεξιάς και να καταγράψει μεγάλα κέρδη.

Ο Πρόεδρος ενήργησε εντός των συνταγματικών του δικαιωμάτων με το να ασκήσει βέτο στο διορισμό του Savona. Αλλά η κίνησή του απλώς ενίσχυσε αυτούς που υποστηρίζουν ότι η Ιταλία δεν έχει πλήρη κυριαρχία, και ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές και όχι το εκλογικό σώμα, αποφασίζουν τώρα ποιος κυβερνά τη χώρα.

Για να συμπληρωθεί αυτή η εντύπωση, ο πρόεδρος έχει διορίσει έναν πρώην αξιωματούχο του ΔΝΤ, Carlo Cottarelli, ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό, για να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές. Αυτές οι κινήσεις έχουν εξοργίσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που απαίτησε την εκδίωξή του, αν και η Λέγκα ακολουθεί μια πιο ήπια γραμμή.

Οι νέες εκλογές πιθανώς θα λάβουν χώρα το φθινόπωρο. Οι επόμενοι μήνες θα αποκαλύψουν εάν η Λέγκα θα εισέλθει σε συμμαχ΄ία με το Forza Italia του Berlusconi ή εάν θα συμμαχήσει με τα Πέντε Αστέρια. Ωστόσο, είναι ήδη ξεκάθαρο πως η προεκλογική εκστρατεία θα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που έλαβε χώρα στις αρχές του έτους.

Η Λέγκα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την φερόμενη εμπλοκή του προέδρου στην πολιτική διαδικασία. Το ευρώ, το οποίο μετά βίας ανέφεραν τα κόμματα στην προηγούμενη προεκλογική τους εκστρατεία, θα είναι ένα από τα βασικά θέματα. Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ότι η Λέγκα είναι πιθανό να αυξήσει κατά πολύ τα ποσοστά της, αν και το Κίνημα Πέντε αστέρων έχει πιάσει "ταβάνι”. Στο μεταξύ, τα φιλοευρωπαϊκά Δημοκρατικό Κόμμα και Forza Italia, αναμένεται να βρεθούν σε αδύναμη θέση ως προφανείς υπερασπιστές του status quo.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν επίσης αυξήσει το ρίσκο της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ. Φαίνεται απίθανο είτε τα Πέντε Αστέρια ή η Λέγκα να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία για την έξοδο από το ευρώ ευθέως. Αλλά είναι και οι δύο πιθανό να ζητήσουν μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, τις οποίες οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να θεωρήσουν ότι είναι στη σφαίρα της φαντασίας. Πραγματικά, ακόμη και οι προτεινόμενες ρυθμίσεις του Macron για την ευρωζώνη φαίνεται απίθανο να πετύχουν.

Η Γερμανία απλώς δεν θα εμπιστευτεί την Ιταλία για να καθαρίσει τις τράπεζες της -μια απαραίτητη προϋπόθεση για την ενιαία ασφάλεια των καταθέσεων ή για μεγαλύτερη δημοσιονομική ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και αν η Ιταλία ξεπεράσει τη δύσκολη περίοδο στο προσεχές μέλλον, οι κίνδυνοι μιας κρίσης θα αυξηθούν στα επόμενα χρόνια.

Εάν το κίνημα των Πέντε Αστέρων κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση, η Ιταλία θα αποκτήσει μια όλο και πιο διεκδικητική στάση έναντι των Βρυξελλών, σε θέματα όπως η μετανάστευση, αλλά και η οικονομική διακυβέρνηση και η εξωτερική πολιτική. Οι απαιτήσεις τους θα τους βάλουν σε πορεία σύγκρουσης με την ΕΕ. Η Ρώμη είναι πιθανό να γίνεται όλο και πιο συγκρουσιακή εάν αυτό αποτύχει να πάρει το δρόμο του και να προσπαθεί να εφαρμόζει αμφιλεγόμενες ιδέες όπως ένα εγχώριο πιστωτικό σύστημα που να χρησιμοποιείται για την διευθέτηση πληρωμών φόρων. Αυτές οι κινήσεις θα αυξήσουν τον κίνδυνο η Ιταλία να βγει από το ευρώ.

Ασφαλώς, οι νέες εκλογές θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε άλλα αποτελέσματα. Η Λέγκα θα μπορούσε να σχηματίσει συνασπισμό με το Forza Italia του Berlusconi. Και μια συμμαχία μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και των Πέντε Αστέρων είναι επίσης πιθανή: πολλοί στο Κίνημα Πέντε Αστέρων ήταν δυσαρεστημένοι για τη συμμαχία με τη Λέγκα, και το κόμμα είναι ακόμη διχασμένο για τις θέσεις του για το ευρώ και την ΕΕ.

Ό,τι και να συμβεί, η ΕΕ θα βάλει αυτογκόλ εάν αρνηθεί να δώσει στην Ιταλία περισσότερη δημοσιονομική αυτονομία για να αυξήσει την ανάπτυξη και να της παράσχει βοήθεια για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Ενώ οι Ιταλοί δεν είναι ακόμη έτοιμοι να εγκαταλείψουν το ευρώ και οι περισσότεροι θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ, η Ιταλία φαίνεται ότι είναι σε μια ευρωσκεπτικιστική πορεία.

Οι Ιταλοί είναι απογοητευμένοι με τις Βρυξέλλες και θεωρούν ότι δεν έδειξε αλληλεγγύη προς την Ιταλία σε σχέση με τις κρίσεις της ευρωζώνης και του μεταναστευτικού. Η τελευταία έρευνα Ευρωβαρόμετρο δείχνει πως μόνο το 44% θεωρεί τώρα ότι η συμμετοχή στην ΕΕ έχει ωφελήσει την Ιταλία. Εάν η Ρώμη απορριφθεί, οι Ιταλοί θα γίνουν περισσότερο ευρωσκεπτικιστές, και όταν ξεσπάσει η επόμενη οικονομική κρίση, η πιθανότητα η Ιταλία να αποχωρήσει από την ευρωζώνη ή ακόμη και την ΕΕ, θα φαίνεται λιγότερο μακρινή από ό,τι μοιάζει σήμερα.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:http://www.cer.eu/in-the-press/if-brussels-play-hardball-italy-it-will-be-shooting-itself-foot

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα