Να αδειάσει το Ραδιομέγαρο ζητεί ο Κεδίκογλου – “Non passaran” από τμήμα εργαζομένων στην ΕΡΤ

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της ΕΡΤ μετά την παρ’ ολίγον κυβερνητική πτώση που έμελλε να κλονίσει την εθνική σταθερότητα. Μετά την πρόταση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος για την άμεση λειτουργία της ΕΡΤ,

σε όλη τη χώρα με 1.000 απολύσεις και τη διατήρηση των υπολοίπων 2.000 υπαλλήλων και με ειδική ρύθμιση για τους ανθρώπους των Μουσικών Συνόλων, ακολούθησε το μήνυμα (στον Real FM και στον Ν.Χατζηνικολάου) του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Σίμο Κεδίκογλου που ζητεί εκκένωση των εγκαταστάσεων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να περάσει η ΕΡΤ στον μεταβατικό φορέα.

Επίσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών, η κυβέρνηση καλεί τους εργαζομένους να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΡΤ, ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα και άμεσα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Την ίδια ώρα,η κυβέρνηση, προχωρά στον προσδιορισμό των 2.000 αναγκαίων θέσεων για την λειτουργία του μεταβατικού φορέα,.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έχει ήδη δώσει εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδος να καταβληθούν 2 μηνιαίοι μισθοί στους εργαζόμενους αορίστου χρόνου της πρώην ΕΡΤ, ως πρώτη δόση έναντι της συνολικής αποζημίωσης. Στους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου θα καταβληθεί ένας μισθός μέχρι να υπάρξει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής και υπολογισμός τυχόν υπολοίπων, ενώ οι εργαζόμενοι κατηγοριών ΠΕΘ, Ειδικών Συμβούλων και Μετακλητών Υπαλλήλων δεν θα λάβουν αποζημίωση. Τα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς μισθοδοσίας των εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ στην ALPHA ΕΜΠΟΡΙΚΗ Τράπεζα.

Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι (Γενική Συνέλευση, ΠΟΣΠΕΡΤ, Διασωματειακό Ενώσεων Τύπου) συνεδριάζουν για να αποφασίσουν τι στάση θα τηρήσουν.

Ένα τμήμα των εργαζομένων χειροκρότησαν χθες τις δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη με την αδιάλλακτη στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να μην “σπάσει” το ιερό ταμπού της απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων τη στιγμή που καταρρέει η χώρα και κινδυνεύει να μην λάβει την επόμενη δόση από το ΔΝΤ. Η τάση είναι πάντως να παραμείνουν στο Ραδιομέγαρο οι περισσότερες δυνάμεις της Αριστεράς αλλά και απλοί εργαζόμενοι οι οποίοι φοβούνται ενδεχομένως με το μεταβατικό σχέδιο που προβλέπει την ανάληψη της ευθύνης της ΕΡΤ από «Επιτροπή Σοφών» η οποία και θα εγγυάται την ανεξαρτησία της και ταυτόχρονα το διορισμό υφυπουργό αρμόδιου για την ΕΡΤ, με πρόσωπο διαφορετικό από εκείνο του Σίμου Κεδίκογλου (το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει μάλλον τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα του συγγραφέα Θανάση Χειμωνά).

Εν τω μεταξύ στο κλίμα της προσωρινής διαταγής που εξέδωσε ο πρόεδρος του ΣτΕ Κ.Μενουδάκος κινείται η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ΣτΕ αναστέλλει την κοινή υπουργική απόφαση μόνο επί του σκέλους εκείνου που παύει τη μετάδοση εκπομπών και θεωρεί ότι η ΕΡΤ ΑΕ έχει καταργηθεί.

Οι εργαζόμενοι πάντως θα προσφύγουν στον Άρειο Πάγο ενώ θα προχωρήσουν και στην υποβολή μηνύσεων εναντίον όσων κρατούν κλειστούς τους πομπούς.

Το σίγουρο είναι ότι – όπως τονίζουν – ο «νομικός τους αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο οπότε εκδικάζεται η κύρια υπόθεση της προσφυγής του στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Τέλος, οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές (ΠΟΕΣΥ) αντιδρούν καθώς ενώ συνεχίζονται οι δραματικές εξελίξεις στην ΕΡΤ, “φορείς ιδιωτικών συμφερόντων, εκμεταλλευόμενοι το κενό αλλά και την αναταραχή που έχει δημιουργηθεί, προσπάθησαν να οικειοποιηθούν την περιουσία της ΕΡΤ ΑΕ, κυκλοφορώντας στην αγορά πειρατική έκδοση εντύπου με τίτλο ‘Ο Κόσμος στη Ραδιοτηλεόραση’”.

Keywords
Τυχαία Θέματα