Ν. Δένδιας - Ντι Μάιο υπογράφουν συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ

12:42 9/6/2020 - Πηγή: Antinews

Συνάντηση με τον επισκεπτόμενο την Αθήνα Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο για διμερή και περιφερειακά θέματα πραγματοποιεί την ώρα αυτή ο υπουργός Εξωτερικός Νίκος Δένδιας, σε μία συγκυρία που σημαδεύεται από τις κινήσεις της Τουρκίας στην Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο, αλλά και από την πανδημία του κορονοϊού.

Οι δύο υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις στις 13:20 αμέσως μετά την

συνυπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία επιτεύχθηκε έπειτα από πολύχρονες διαβουλεύσεις μεταξύ τεχνικών επιτροπών των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία αποτελεί τη μόνη χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα ήδη από το 1977 – η τωρινή οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών ρυθμίζει τα σχετικά με την εκμετάλλευση των υπερκείμενων υδάτων και προσέκρουε μέχρι πρότινος σε διαφωνίες ως προς τα δικαιώματα αλιείας.

Για την επίτευξη συμφωνίας προβαλλόταν ως προϋπόθεση πολιτική δήλωση που να καλύπτει την Ρώμη, ότι δηλαδή κάποιες πάγιες πρακτικές αλιείας των Ιταλών ψαράδων μπορούν να συνεχιστούν στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Η ελληνο-ιταλική συμφωνία για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών θα σηματοδοτήσει και την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ενώ ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο και για επίλυση των σχετικών προβλημάτων που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια από την πλευρά της Αλβανίας.

Η απεμπλοκή στο ζήτημα των θαλασσίων δικαιοδοσιών Ελλάδας και Ιταλίας αποτελεί ασφαλώς και ένα έμμεσο μήνυμα προς την Άγκυρα, ενώ οι πολιτικές διαβουλεύσεις των δύο υπουργών ασφαλώς θα περιλάβουν και τις εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς η Αθήνα αναζητά διαύλους προς την κυβέρνηση Σαράτζ, η οποία τελούσε υπό ιταλική "προστασία”, προτού η παρεμβολή της Άγκυρας, με την συνυπογραφή και των τουρκολιβυκών μνημονίων περί θαλάσσιων δικαιοδοσιών και στρατιωτικής συνεργασίας ανατρέψει τα δεδομένα, με εμφανείς το τελευταίο διάστημα συνέπειες και στο πεδίο της ένοπλης αντιπαράθεσης με τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό του στρατάρχη Χάφταρ.

Όμως σε πρώτο πλάνο βρίσκεται αυτή τη στιγμή ένα άλλο αγκάθι στις ελληνο-ιταλικές σχέσεις, που ακούει στο όνομα "τουρισμός”.

Η Ιταλία, ως κατεξοχήν προσβεβλημένη από τον κορονοϊό χώρα, δεν ανήκει στις 29 χώρες οι κάτοικοι των οποίων θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς καραντίνα στην Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες ιταλικές αντιδράσεις.

Χαρακτηριστικά, ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, ανέλαβε πρόσφατα να ανεβάσει τους τόνους, δηλώνοντας ότι έστω και αν γνωρίζει πως ισχύει το "ούνα φάτσα, ούνα ράτσᨔ, πολλοί συντοπίτες του δεν θα πάνε πια στην Ελλάδα.

"Πιστεύουμε στην συνεργασία αλλά και στην αμοιβαιότητα (...) Όταν πάω στην Αθήνα θα έχω μαζί μου όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία για να δείξω ποια είναι η κατάσταση σε όλες τις ιταλικές περιφέρειες” είχε επισημάνει από πλευράς του ο Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος ήδη την Παρασκευή πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι μετά την πανδημία στο Βερολίνο.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα