Μόσχα: Πυροβολισμοί κοντά στα γραφεία της FSB - Τουλάχιστον ένας νεκρός

Πανικός στην πλατεία Λουμπιάνκα στην καρδιά της Μόσχας, καθώς άγνωστος άνοιξε πυρ έξω από ένα κτίριο το οποίο στεγάζει την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), και του προκατόχου της, την κομμουνιστική KGB.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγο αφότου ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ολοκλήρωσε την ετήσια συνέντευξη τύπου του και ενώ εκφωνούσε μια ομιλία σε εκδήλωση στο Κρεμλίνο προς τιμή του έργου των υπηρεσιών ασφαλείας. Η FSB υποπτεύεται ότι η επίθεση ενδέχεται να είχε σχεδιαστεί για να συμπέσει

με την ομιλία του Πούτιν, όπως είπε μια πηγή προσκείμενη στο Reuters. Προς το παρόν πάντως δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα κίνητρα του δράστη, ο οποίος εξουδετερώθηκε από τις αρχές, ενώ η FSB, σύμφωνα με το RT, δεν έχει επιβεβαιώσει την τρομοκρατική φύση της επίθεσης.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Reuters άκουσαν πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια του απογεύματος, τους οποίους φέρεται να ακολούθησε κάτι σαν μια έκρηξη, την ώρα που υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς που άφησε πίσω του ο ένοπλος.

"Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν γύρω στις 17.40 τοπική ώρα" είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters. "Είδα έναν τροχονόμο να τρέχει στον δρόμο και να κρύβεται πίσω από τα αυτοκίνητα".

Οι συνθήκες βάσει των οποίων εκτυλίχθηκε το περιστατικό δεν έχουν εξακριβωθεί, όμως σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, που επικαλούνται την FSB, ο δράστης δεν εισήλθε στο κτίριο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο περιέγραψε πως έπεσαν πολλοί πυροβολισμοί νωρίς το βράδυ.

"Δεν μπορούσα να μετρήσω, επρόκειτο πιθανόν για αυτόματο όπλο" αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρέι Μολτσάνοφ.

"Είδα έναν πράκτορα τραυματισμένο, κειτόταν στο έδαφος, έμοιαζε νεκρός", κατόπιν "τον μετέφεραν σε ένα ασθενοφόρο" περιέγραψε.

Δημοσιογράφοι του AFP, που βρίσκονταν στο σημείο, άκουσαν ακόμη έναν πυροβολισμό γύρω στις 19.15 τοπική ώρα και οι δυνάμεις ασφαλείας ζήτησαν από τους δημοσιογράφους και τους πολίτες να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Η FSB επιβεβαιώνει ότι ως αποτέλεσμα της επίθεσης έχει πεθάνει τουλάχιστον ένας άνθρωπος, που ήταν και υπάλληλός της. Η εφημερίδα Izvestia αναφέρει πως δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα στοιχεία για τον συνολικό αριθμό νεκρών ενώ κάνει λόγο για τουλάχιστον 5 τραυματίες, εκ των οποίων ένας πολίτης και τέσσερις υπάλληλοι της FSB.

Να σημειωθεί, πως σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, ο δράστης φέρεται να ήταν οπλισμένος με Καλάσνικοφ.

Σύμφωνα με αναφορές των ρωσικών μέσων τα θύματα περιγράφηκαν ως ομοσπονδιακοί φρουροί ασφαλείας. Μετά την επίθεση, η FSB ανακοίνωσε το σχέδιο "Φρούριο" σε όλα τα κτίρια και εγκαταστάσεις της ενώ μπήκε σε εφαρμογή και το σχέδιο "Σειρήνα" στην πόλη, με τις αρχές να αναζητούν πιθανούς ύποπτους αναφορικά με το συμβάν. Προς ώρας, σύμφωνα με την Izvestia, η FSB έχει επιβεβαιώσει ότι με τα στοιχεία που έχει ως τώρα, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ένα άτομο, και όχι από τρία όπως ανέφεραν μερικά μέσα προηγουμένως.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, το περιστατικό έχει ήδη αναφερθεί στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Izvestia και συμπληρώνει πως η εξεταστική επιτροπή της Ρωσίας έχει ξεκινήσει την ποινική έρευνα για το περιστατικό σύμφωνα με το άρθρο 317 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (απόπειρα κατά της ζωής των υπαλλήλων επιβολής του νόμου).

Γνώμη ειδικών

Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, Αλεξέι Λόμπαρεφ, δήλωσε στην Izvestia, ότι η αντίδραση της FSB στη σκηνή ήταν αξιέπαινη. ''Κατάφεραν γρήγορα να σταματήσουν την κυκλοφορία στην περιοχή και βοήθησαν τους ανθρώπους να καταφύγουν σε κτίρια. Δεν πιστεύω ότι φταίνε οι αρχές για το συμβάν. Το σύστημα ασφαλείας της χώρας είναι πολύ καλά ανεπτυγμένο και ο εγκληματίας εξουδετερώθηκε γρήγορα. Δεν είμαι σίγουρος ότι ήταν δυνατό να αποφευχθεί αυτή η επίθεση'', δήλωσε ο Λόμπαρεφ χωρίς να αποκλείει τη πιθανότητα ο εγκληματίας να ήταν τρομοκράτης.

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Μόσχας Μιχαήλ Πάσκιν θεωρεί ότι ο δράστης περίμενε το τέλος της εργάσιμης ημέρας για να επιτεθεί στους εργαζόμενους που εγκατέλειπαν το κτήριο της FSB, δεδομένου ότι σε άλλη χρονική στιγμή θα ήταν δυσκολότερο να επιτεθεί στους υπαλλήλους καθώς θα χρειαζόταν να εισέλθει μέσα στο κτίριο. "Χάρη στις πολυάριθμες κάμερες και το σύστημα αναγνώρισης προσώπου, είναι πιθανό να αποκαλυφθεί γρήγορα από πού πήρε τα όπλα του, από που ήρθε, και ποιος θα μπορούσε να τον κατευθύνει'', δήλωσε ο Πάσκιν.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα