Μόλις 1,6 δισ. για κρατικά φέσια, άνθρακες ο θησαυρός της δόσης για την αγορά

10:32 2/6/2017 - Πηγή: Antinews

Οι θεσμοί της Ε.Ε. ο ένας μετά τον άλλον, επιχειρούν να κάνουν σαφές ότι η προσοχή στη διαπραγμάτευση θα πρέπει να στραφεί από το χρέος προς στην δεύτερη αξιολόγηση η οποία ακόμη εκκρεμεί με πολλά προαπαιτούμενα να βρίσκονται στον δρόμο και επόμενο σταθμό το EWG της προσεχούς Πέμπτης.

Χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ρεπορτάζ του capital.gr ότι η δόση την οποία σχεδιάζουν να διαθέσουν μέσω του ESM

όταν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα φτάνει κοντά στα 7,4 δισ. ευρώ αντί για 10 δισ. ευρώ που ζητά σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση.

Πώς θα μοιραστεί το πακέτο 7,4 δισ. ευρώ του ESM

Σύμφωνα με το σενάριο το οποίο εδώ και καιρό έχει παρουσιάσει το Capital.gr το πακέτο δόσεων της δεύτερης αξιολόγησης αν διατηρηθεί στα 7,4 δισ. ευρώ περίπου δηλαδή όσο προβλέπει η πρόταση που παραμένει στο τραπέζι θα διατεθεί κατά κύριο λόγο για την αποπληρωμή των μεγάλων λήξεων του Ιουλίου.

Για την αγορά απομένει ένα ποσό της τάξης του 1,5 ή 1,6 δισ. ευρώ το οποίο μάλιστα σχεδιάζεται να δοθεί σε δύο υποδόσεις της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ περίπου στο πρότυπο του 2016. Δηλαδή αν οι φορείς (ταμεία, Νοσοκομεία κλπ) εξοφλήσουν και πληρώσουν το πρώτο πόσο σε ποσοστό 80%, τότε θα διατεθεί και το δεύτερο.

Αυτό σημαίνει ότι στο πιο καλό σενάριο, αν δηλαδή γίνει η επιτάχυνση που "σύστησε" χθες ο ESM και η δόση καταλήξει στην Ελληνική οικονομία μέσα στον Ιούνιο, τότε η αποπληρωμή ιδιωτών (όπως και το 2016) θα ξεκινήσει τον Ιούλιο και η δεύτερη υπο-δόση θα φτάσει το Σεπτέμβριο. Και όπως είναι πλέον δεδομένο, η αποπληρωμή των ιδιωτών θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι όπως είχε σχεδιαστεί κυβέρνηση αλλά θα ολοκληρωθεί το 2018 αν δεν υπάρχουν νέες καθυστερεί καθυστερήσεις στις επόμενες τρίμηνες αξιολογήσεις.

Στα 5 δισ. ευρώ και… ανεβαίνουν τα "φέσια"

Το ποσό των δόσεων αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες είναι λίγο δεδομένου ότι αυξήθηκαν ξανά τους τελευταίους μήνες λόγω της καθυστέρησης στην αξιολόγηση στα 5 δισ. ευρώ περίπου στο τέλος Μαρτίου.

Μάλιστα οι οφειλές του κράτους αυξάνονται ακόμα πιο πολύ, αν στο λογαριασμό προσμετρηθούν και οι "αφανείς" όπως λέγονται οφειλές, δηλαδή οι εκκρεμείς συνταξιοδότησης και εφάπαξ και οι μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων, (το προηγούμενο φθινόπωρο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφταναν στα 3 δισ. ευρώ περίπου).

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου, έχουν ενταθεί και μένει να φανεί πώς θα αποτυπωθούν και στα τελικά κείμενα των μνημονίων οι πιέσεις άμεσης εξόφλησης των "αφανών" οφειλών 3 δισ. ευρώ περίπου από τα κρατικά διαθέσιμα.

Τα φέσια πάνε για το 2018
Πλέον, η ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλών του κράτους μετακινείται χρονικά κατά περίπου ένα έτος. Δηλαδή, ενώ έπρεπε να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2017, πλέον θεωρείται εφικτό να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

Προϋποθέτει ότι θα τηρηθεί εφ εξής το πρόγραμμα για μια αξιολόγηση ανά τρίμηνο, δηλαδή ουσιαστικά για τέσσερις αξιολογήσεις και για μία "υπεραξιολόγηση", αυτή που θα κρίνει την επόμενη ημέρα. Οι αξιολογήσεις ορίζονται για τον Σεπτέμβριο, τον Δεκέμβριο, αλλά και τον Μάρτιο, τον Ιούνιο και τον Αύγουστο του 2018.

Ένας πρώτος προγραμματισμός της κατανομής των δόσεων που συνδέονται με αξιολογήσεις υπάρχει ήδη. Και θα οριστικοποιηθεί ανάλογα με τις τελικές εκτιμήσεις για τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου, με τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ με νέο δάνειο, αλλά και με το αν θα υπάρχουν νέες καθυστερήσεις.

Όπως έγραφε το Capital.gr, το ποσό που συνολικά σχεδιάζεται να διατεθεί από τον ESM είναι περίπου 30 δισ. ευρώ μαζί με το πακέτο του Ιουνίου και θα έχει τρία σκέλη: τα 4,5 δισ. ευρώ περίπου που θα οδεύσουν για αποπληρωμή ιδιωτών, περίπου 10-11 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι χρειάζεται η κυβέρνηση για να καλύψει τις αποπληρωμές δόσεων δανείων έως ότου φτάσει στα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, και ακόμη 14-15 δισ. ευρώ περίπου που αποτελούν ουσιαστικά τις εκταμιεύσεις των τριών αξιολογήσεων του 2018 και θα πρέπει (στο καλό βεβαίως σενάριο που όλα γίνουν όπως πρέπει και στην... ώρα τους) να δημιουργήσουν ένα απόθεμα διαθεσίμων το οποίο θα χρησιμεύσει ως "εγγύηση" για τις αγορές ώστε να γίνει εφικτή η πλήρης επιστροφή της χώρας σε αυτές.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα