Μητσοτάκης στο Άουσβιτς: Ποτέ η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει μια τέτοια ανείπωτη τραγωδία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την απελευθέρωση του 'Αουσβιτς, επισκέφτηκε σήμερα τους χώρους του στρατοπέδου στην Πολωνία.

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση προσέρχομαι σε αυτόν τον χώρο, ο οποίος έχει ταυτιστεί όσο κανένας άλλος με την ανθρώπινη βαρβαρότητα. Πράγματι, αν υπάρχει κάπου σε αυτόν τον κόσμο κόλαση, είναι εδώ. Έρχομαι για να τιμήσω τη μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων οι οποίοι εξολοθρεύτηκαν από το ναζιστικό καθεστώς. Ανάμεσα σε

αυτούς και 65.000 Έλληνες Εβραίοι, οι οποίοι δεν επέστρεψαν ποτέ στην πατρίδα τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός μέσα από τον χώρο του 'Αουσβιτς.

Και πρόσθεσε: «Ο μεγάλος ιστορικός -του ναζισμού- Ian Keyshaw έγραψε ότι "ο δρόμος προς το Άουσβιτς χτίστηκε από το μίσος, αλλά είναι στρωμένος από την αδιαφορία". Και 75 χρόνια μετά την απελευθέρωση από τον ερυθρό στρατό, αυτού του χώρου, θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε αυτή την ιερή δέσμευση να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτό το οποίο συνέβη εδώ. Και να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι το μίσος, οι διακρίσεις, η μισαλλοδοξία δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία μας. Και η Δημοκρατία μας θα πρέπει να είναι ισχυρή και να πολεμά με αποφασιστικότητα όλα αυτά τα φαινόμενα».

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Κάποιοι από τους Έλληνες Εβραίους οι οποίοι βρέθηκαν εδώ και εξεγέρθηκαν την 7η Οκτωβρίου του 1944 στη μεγάλη εξέγερση η οποία έλαβε χώρα στο κρεματόριο 4, πέθαναν τραγουδώντας τα λόγια του Εθνικού Ύμνου. Κάποιοι ακόμα στις προσωπικές τους μαρτυρίες οι οποίες διασώθηκαν έγραψαν ότι: πεθαίνουν ευχαριστημένοι διότι γνωρίζουν ότι η πατρίδα τους είναι ήδη ελεύθερη. Την μνήμη αυτών των Ελλήνων Εβραίων τιμούμε σήμερα. Μαζί με την υπόσχεση -την οποία δίνουμε όλοι- ποτέ ξανά η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει μια τέτοια ανείπωτη τραγωδία».

Ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του ξεναγήθηκαν στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους του στρατοπέδου, μπήκαν στα κτίρια και στα κελιά όπου διέμεναν οι κρατούμενοι, καθώς και στους θαλάμους όπου θανατώθηκαν συνολικά πάνω από 1.100.000 άνθρωποι.

Επίσης είδαν αντικείμενα κρατουμένων και άκουσαν ιστορίες Ελλήνων Εβραίων και πολιτικών κρατουμένων που βρήκαν φρικτό θάνατο στο 'Αουσβιτς, αλλά και εκείνων που κατάφεραν να επιζήσουν.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που είδε από κοντά ο πρωθυπουργός, ήταν το χειρόγραφο του Έλληνα Εβραίου από τη Θεσσαλονίκη Μαρσέλ Νατζαρή, το οποίο είχε τοποθετήσει μέσα σε μια φιάλη που βρέθηκε πολλά χρόνια αργότερα.

Ο πρωθυπουργός στο χειρόγραφο μήνυμα του στο βιβλίο των επισκεπτών έγραψε τα εξής:

«Στη μνήμη όλων αυτών που έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το φριχτό μέρος. Η ανάμνησή τους να ζει για πάντα ώστε να μας θυμίζει πού μπορούν να οδηγήσουν το μίσος και οι διακρίσεις.

Ένας ξεχωριστός φόρος τιμής στους 55.000 Έλληνες Εβραίους που πέθαναν εδώ. Η ιστορία τους δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Κυριάκος Μητσοτάκης».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός παρέστη στην τελετή για την 75η επέτειο απελευθέρωσης του στρατοπέδου. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας της Πολωνίας, Αndrzej Duda, ενώ ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν με τις ομιλίες Επιζώντων. Την εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του ο διευθυντής του Μουσείου του Άουσβιτς, δρ Piotr Cywinski.

Επίσης, μαζί με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και με αντιπροσωπείες, ο Κυρ. Μητσοτάκης συμμετείχε στις Οικουμενικές προσευχές και στην «Πορεία Μνήμης» από την Κεντρική Πύλη του Άουσβιτς στο Μνημείο του Birkenau, αποτίοντας φόρο τιμής στους ανθρώπους εκείνους που υπήρξαν θύματα του μεγαλύτερου εγκλήματος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εκεί, εναπόθεσε ένα κερί στην ενεπίγραφη ελληνική πλάκα, με σεβασμό στη μνήμη όλων όσοι άδικα εξοντώθηκαν.

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν η σύζυγός του Μαρέβα Grabowski- Μητσοτάκη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Πολωνία, Μιχαήλ Δαρατζίκης, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, Δαυίδ Σαλτιέλ και ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), Ευστάθιος Λιανός- Λιάντης.

Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ: Το Άουσβιτς είναι τόπος φρίκης και γερμανικής ενοχής

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αναζωπύρωση του υπερβολικού εθνικισμού και των εθνικιστικών ιδεολογιών και το χαρακτήρισε προειδοποίηση για να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να μην ξανασυμβεί.

«Το Άουσβιτς είναι το άθροισμα της λαϊκιστικής εθνικιστικής σκέψης, του φυλετικού μίσους και του εθνικού παροξυσμού. Όταν κοιτάζει κανείς γύρω του σήμερα, έχει μερικές φορές την εντύπωση ότι το κακό είναι ακόμα υπαρκτό. Και γι 'αυτό μιλάμε εδώ στο Άουσβιτς όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά αντιλαμβανόμαστε ως πρώτιστη ευθύνη την καταπολέμησή του και στη χώρα μας. Το Άουσβιτς είναι τόπος φρίκης και γερμανικής ενοχής. Βρίσκουμε με δυσκολία τα λόγια όταν θέλουμε να περιγράψουμε την έκταση της φρίκης. Το Άουσβιτς είναι μια προειδοποίηση για να θυμόμαστε, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι εδώ και τώρα», δήλωσε ο Στάινμάιερ με την ευκαιρία της 75ης επετείου της απελευθέρωσης του στρατοπέδου, ενώ στο βιβλίο επισκεπτών έγραψε: «Ξέρουμε τι συνέβη και πρέπει να ξέρουμε ότι μπορεί να ξανασυμβεί».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα