Μητσοτάκης σε ΕΕ: Διάλογος με Τουρκία μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες- Όχι χωρίς αποκλιμάκωση

Τους ηγέτες των "27" για την τουρκική προκλητικότητα ενημέρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως αναμενόταν κατά την έκτακτη τηλεσύνοδο για την Λευκορωσία.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά την ελληνική θέση απέναντι στην Τουρκία και επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. "Όχι, όμως", όπως τόνισε, "όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών".

Στη συζήτηση που ακολούθησε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια "απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία", όπως είπε. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Τουρκία "αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου", ενώ παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορα την Λευκορωσία, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις "θλιβερές εικόνες βίαιης καταστολής" που κάνουν τον γύρο του κόσμου και τόνισε την ανάγκη να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης στους πολίτες της Λευκορωσίας.

Συμφωνώντας με την τοποθέτηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί "δύο μέτρα και δύο σταθμά" για τη Λευκορωσία και για την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι η προσέγγιση της Ε.Ε. σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου δεν μπορεί να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία.

Ενόψει του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 27 Αυγούστου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις με την Τουρκία στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, επαναβεβαιώθηκε ότι όλες οι επιλογές – συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων – για την Τουρκία βρίσκονται στο τραπέζι.

Μήνυμα Μητσοτάκη προς Τουρκία: Σταματήστε τις προκλήσεις κι ας ξεκινήσουμε τον διάλογο

"Σταματήστε τις προκλήσεις και ας αρχίσουμε το διάλογο σαν πολιτισμένοι γείτονες", είναι το μήνυμα που έστειλε στην Τουρκία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, o πρωθυπουργός είπε πως υπάρχει περιθώριο διαλόγου με την Τουρκία αρκεί να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες στην ελληνική ΑΟΖ. "Δεν θα ανεχθούμε τετελεσμένα", ως αποτέλεσμα των τουρκικών προκλήσεων, ξεκαθάρισε.

Η Τουρκία συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως εκτός από ερευνητικά σκάφη, η Τουρκία αποστέλλει και στρατιωτικά σκάφη στην ελληνική ΑΟΖ. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο πρόσφατο περιστατικό με τη φρεγάτα "Λήμνος" και τη σύγκρουσή της με μια τουρκική φρεγάτα.

Για τη διαφωνία με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, είπε πως η Ελλάδα έχει καλέσει ανοιχτά την Τουρκία για να συζητήσουν σαν πολιτισμένοι γείτονες και αν το ζήτημα δεν επιλυθεί, "μπορούμε πάντα να αποταθούμε στο Διεθνές Δικαστήριο".

Ξεχωριστά σημείωσε πως οι ενέργειες της Τουρκίας απειλούν γενικά τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. "Αυτή δεν είναι μια διαφωνία ανάμεσα σε δυο κράτη. Είναι μια πρόκληση για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο. Για αυτό είδατε τις γαλλικές ναυτικές δυνάμεις στη θάλασσα, την ΕΕ να στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο και να καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας αλλά και τις ΗΠΑ να στέλνουν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο μόνος τρόπος να επιλυθούν αυτές οι διαφορές είναι μέσω της συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο", είπε. Η Ελλάδα έχει θέσει και θα ξαναθέσει το θέμα και στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι αν η Τουρκία συνεχίζει στο ίδιο μονοπάτι δεν θα μπορέσει να αποφύγει τις κυρώσεις της ΕΕ. "Τέτοιου είδους προκλήσεις δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες", τόνισε.

Υπό έλεγχο τα κρούσματα

Αναφερόμενος στα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως "είναι φυσικό να αυξάνονται τα κρούσματα καθώς ανοίγεις την οικονομία σου και ο κόσμος χαλαρώνει". Και πρόσθεσε:

"Αν τα κρούσματα μείνουν στα επίπεδα που είναι τώρα, δεν είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος ότι το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει την πίεση", είπε επισημαίνοντας πως η χώρα δεν κατευθύνεται σε lockdown. Ωστόσο, η πρόκληση είναι να παραμείνει η οικονομία όσο πιο ανοιχτή γίνεται.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα