Μητσοτάκης προς Τσίπρα: "Ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τις μειώσεις των συντάξεων"

Επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, φόρεσε τη μάσκα του δήθεν φιλάνθρωπου και διαλαλεί "με θράσος" ότι η κυβέρνηση δε θα κόψει τις συντάξεις, όταν η ίδια ψήφισε τις μειώσεις, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε το οικοσύστημα ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων και το Μέγαρο Μαξίμου ότι "με κυνισμό" έστησε έναν αντιπερισπασμό πάνω στην εθνική πληγή του Σκοπιανού.

"Ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τις μειώσεις των συντάξεων. Ανταλλάξατε ένα μέτρο που δεν έπρεπε να έχετε ψηφίσει με μία εθνική υποχώρηση. Μόνο που έτσι δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας, αλλά ξένα συμφέροντα. Κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο εύκολος στη διαπραγμάτευση λένε για εσάς στις Βρυξέλλες. Τα δώσατε όλα για την εξουσία", επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από το βήμα της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έσπευσε και πάλι να… πετάξει το γάντι στον πρωθυπουργό, προκειμένου να προκηρύξει όσο το δυνατό πιο γρήγορα εκλογές. "Η συνύπαρξή σας με τον κ. Καμμένο, η επιμονή σας να φέρετε στη Βουλή το Σκοπιανό, η φτώχεια, οι φόροι, ο φόβος, οι προσπάθειες να χειραγωγήσετε τη Δικαιοσύνη, προκαλούν τη δημόσια ζωή και απειλούν το δημοκρατικό κεκτημένο της χώρας. Τελειώσατε. Μη σέρνετε άλλο τη χώρα. Εσείς είστε αυτός κ. Τσίπρα που δεν άφησε τη χώρα να τελειώνει με το 2ο μνημόνιο. Αυτός που έφερε τρίτο μνημόνιο. Που έφερε ένα άτυπο 4ο μνημόνιο. Προκηρύξτε εκλογές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Δώστε στους Έλληνες το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον τους", ανέφερε.

Με το βλέμμα στραμμένο στην οικονομία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας κάνει τον χουβαρντά με τα λεφτά των άλλων. Δηλαδή, των πολιτών, που πληρώνουν τα υπερπλεονάσματα της συγκυβέρνησης. Το τελευταίο παραμύθι σας είναι ότι κυβερνάτε 100 ημέρες. Γιατί για εσάς το ρολόι τρέχει από τότε που δήθεν βγάλατε τη χώρα από το μνημόνιο. 1417 ημέρες στην εξουσία. 1417 σκοτεινές ημέρες. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι βάλατε την οικονομία σε ύφεση και κάνετε πολιτική με την υπερφορολόγηση. Η Ελλάδα παραμένει εκτός αγορών. Ο κ. Τσίπρας συμφώνησε σε δεσμεύσεις και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό είναι το άτυπο 4ο μνημόνιο. Πάτε να στήσετε πελατειακή παράγκα στο Δημόσιο. Εκεί πάει ένα μεγάλο μέρος της υπερφορολόγησης. Έχετε έρθει εδώ να μας πείτε ότι αποτρέψατε τις μειώσεις συντάξεων, ξεχάσατε να πείτε ότι έχετε κάνει 17 παρεμβάσεις που μειώνουν το εισόδημα των συνταξιούχων. Με το νόμο Κατρούγκαλου έχετε δημιουργήσει ένα μεγάλο ρήγμα στην κοινωνία. Είναι νόμος άδικος, γιατί τιμωρεί αυτούς που έχουν εργαστεί περισσότερο και για αυτό θα τον καταργήσουμε, όταν έρθουμε στην κυβέρνηση", είπε.

-Η αφωνία για το Σκοπιανό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει… καταπιεί τη γλώσσα του στο Σκοπιανό, τη στιγμή που ο κ. Ζάεφ πανηγυρίζει. "Έχετε καταπιεί το αμίλητο νερό. Ο κ. Ζάεφ κέρδισε αυτό που δεν του είχε εκχωρήσει καμία κυβέρνηση στο παρελθόν. "Μακεδονική" γλώσσα και εθνότητα. Έξι πρωθυπουργοί έλεγαν "όχι", εσείς είπατε "ναι". Μόνοι σας κάνατε το παζάρι και φέρετε απόλυτη την ευθύνη. Χρησιμοποιήσαμε και χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία, που η Δημοκρατία μας επιτρέπει για να σας αποτρέψουμε. Ακόμα και η Βουλγαρία, που αναγνωρίζει τα Σκόπια με το συνταγματικό της όνομα, δεν αναγνωρίζει "μακεδονική" γλώσσα και εθνότητα. Γιατί εκεί κρύβεται ο αλυτρωτισμός", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που (ακόμα μία φορά) στάθηκε στην ευθύνη των βουλευτών, όταν η συμφωνία έρθει προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

-"Το παίζετε Άγιος Βασίλης"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε ένα επαναλαμβανόμενο "κατηγορώ" κατά του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού συνασπισμού, με αιχμές την οικονομία και τις συντάξεις.

"Λέτε ότι δε θα ισχύσει το μέτρο της προσωπικής διαφοράς που εσείς είχατε νομοθετήσει. Τον Ιούλιο καταθέσαμε τροπολογία για την κατάργηση του μέτρου, την οποία καταψηφίσατε. Η αλήθεια για τις συντάξεις είναι μία και πικρή. Ποια κυβέρνηση κατήργησε το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις χηρείας; Εσείς. Ποια μείωσε επικουρικές συντάξεις και συντάξεις αναπηρίας; Εσείς; Ποια αύξησε όρια ηλικίας και εισφορές, ενώ πετσόκοψε το εφάπαξ; Οι συνταξιούχοι είναι όμηροι της πολιτικής σας. Εάν είχατε λίγη αίσθηση ντροπής δε θα λέγατε ψέματα. Έρχεστε εδώ και το παίζετε Άγιος Βασίλης, όταν έχετε ξετινάξει τους συνταξιούχους. Έχετε στοιχίσει στην οικονομία παραπάνω από 100 δισεκατομμύρια. 29 καινούριοι φόροι ήρθαν επί ΣΥΡΙΖΑ", τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε, μεταξύ άλλων:

-Δεν ξέρω πόσο υπερήφανος αισθάνεστε που είστε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία των μνημονίων. Το 2019 θα είναι έτος εκλογών και ο ελληνικός λαός θα σας στείλει στην αντιπολίτευση.

-Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει να παραπλανά την κοινωνία. Σήμερα θα υποστείτε το μαρτύριο της αλήθειας. Της πραγματικότητας που εσείς δημιουργήσατε για τους πολίτες. Που η κοινωνία την έχει νιώσει στο πετσί της. Το τέλος της διαδρομής σας θα είναι οι κάλπες. Εκτός να πιστέψετε ότι είστε πρωθυπουργός 100 ημερών. Τώρα έχετε καθαρό βλέμμα, ενώ πριν είχατε αυταπάτες. Τώρα όλοι οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι οι πολιτικές σας ήταν όλες αυταπάτες.

-Δε λέτε κουβέντα για τη ΔΕΠΑ. Έχετε καταπιεί τη γλώσσα σας. Το κουβάρι αυτής της σκοτεινής υπόθεσης μόλις έχει αρχίσει και ξετυλίγεται.

Κάντε εκλογές, πριν φέρετε τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή

Στη διάρκεια της δευτερολογίας του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα ενσαρκώνονται όλα όσα έφεραν τη χώρα στη χρεοκοπία και ανέβασε τον τόνο της επίθεσής του κατά του πρωθυπουργού για τη συμφωνία των Πρεσπών.

"Εκεί που οι άλλοι είπαν "όχι”, εσείς είπατε "ναι”. Εκχωρήσατε "μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα. Αυτά υπογράψατε. Και προσέξτε. Αυτά δεν είναι ζητήματα ερμηνείας. Τα λέει η συμφωνία. Δε σας κάνει εντύπωση ότι ο κ. Ζάεφ λέει ότι καταφέραμε και κερδίσαμε αυτό που καμία κυβέρνηση δε μας είχε δώσει; Δε σας προβληματίζει αυτό; Όταν μιλάτε για αντισυγκεντρώσεις να είστε προσεχτικός. Ήρθατε στην εξουσία, καβαλώντας το κύμα της οργής και το υπονομεύσατε με χυδαίο τρόπο. Έχετε φέρει απέναντι σας τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Εμείς καταδικάζουμε τον εθνικισμό. Αλλά για εσάς κάποτε υπήρχε η καλή και η κακή βία. Για εμάς υπάρχει κακός φασισμός και τον καταδικάζουμε. Για αυτό μην ταυτίζεται τη δεξιά με την ακροδεξιά. Κυβερνάτε με τον κ. Καμμένο και θα ζητήσετε τα ρέστα από εμάς. Έχετε βάλει την κοινωνία απέναντι. Κάντε εκλογές πριν φέρετε τη συμφωνία στη Βουλή και εκεί θα πάρετε την απάντηση του ελληνικού λαού", τόνισε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα "αρχιερέα των fake news", εγκάλεσε τον πρωθυπουργό ότι έφερε το 2015 τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. "Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε για 100 δισεκατομμύρια. Πράγματι, οι πολίτες θυμούνται καλά πώς εκλεγήκατε. Όταν υποσχεθήκατε ότι θα σκίζατε τα μνημόνια. Σας θυμούνται στις πλατείες της οργής. Τώρα οι πολίτες που διαμαρτύρονται είναι φασίστες. Το τρίτο μνημόνιο ήταν αχρείαστο. Η δε διαφορά που υπήρχε τότε ήταν της τάξης του 1,5 δις. Αυτή τη διαφορά σας κληρονομήσαμε. Και μετά πήρατε μέτρα έντεκα δις. Οι μετοχές των τραπεζών, μετά την τρίτη κεφαλαιοποίηση, πήγαν περίπου στο μηδέν. Από τα δικά σας καμώματα και του κ. Βαρουφάκη. Αυτή η ζημιά στις τράπεζες είναι διαρκής. Ολοκληρώθηκε μετά το Σεπτέμβριο του 2015. Εσείς είπατε πως είχατε αυταπάτες. Τα ξεχάσατε αυτά που λέγατε; Και είδατε το φως το αληθινό, όταν κάνατε δημοψήφισμα και μετά πήγατε ικέτης στην κ. Μέρκελ, για να σας δώσει τρίτο μνημόνιο…Είπατε ότι αντιπροσωπεύετε το νέο. Και ότι το παλαιό κατέστρεψε τη χώρα. Ήθελα πάντα να σας ρωτήσω. Αυτό είναι το νέο που τελειώνει το παλαιό; Κοτζιάς σύμβουλος Παπανδρέου. Σπίρτζης, γραμματέας οργανωτικού ΠΑΣΟΚ. Κουρουμπλής. Και αυτός νέος; Ξενογιαννακοπούλου. Μπόλαρης. Τζάκρη. Τόσκας. Μιχελογιαννάκης και πολλοί άλλοι. Κάποιοι προέρχονται από εμάς. Πάνος Καμμένος. Κουντουρά. Τσαρουχά. Την επόμενη φορά που θα μιλήσετε κ. Τσίπρα για το παλαιό και το νέο, να κοιτάξετε στα υπουργικά έδρανα και στην κοινοβουλευτική σας ομάδα. Όλα όσα έφεραν τη χώρα στη χρεοκοπία, ενσαρκώνονται στο δικό σας πρόσωπο", σημείωσε.

"Να είστε προσεχτικός, όταν μιλάτε για την πολιτική, προσωπική και οικογενειακή πορεία του καθενός. Η προσωπική και οικογενειακή ιστορία του καθενός είναι γνωστή στην αίθουσα. Εγώ δεν κληρονόμησα την προεδρεία της ΝΔ. Με ψήφισαν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Εσείς πήρατε το δαχτυλίδι από τον κ. Αλαβάνο", συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
τσιπρας, σκοπια, μητσοτακης, αλέξης τσίπρας, το φως, στην κ, βρυξέλλες, βουλη, εκλογες, καμμενος, φοροι, μνημονιο, ελλαδα, συριζα, δεπα, χρεοκοπια, fake, news, δις, τραπεζες, φως, δημοψηφισμα 2015, μερκελ, ρωτήσω, παπανδρεου, ΠΑΣΟΚ, νεα δημοκρατια, capital, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, μετρο, Στην κορυφή του σπιτιού, Παναγιώτης Κουρουμπλής, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, ανεξαρτητοι ελληνες, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, μνημονιο 3, νεος παπας, εκλογες 2015, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αγιος βασιλης, βημα, βουλγαρια, δεπα, δημοκρατια, εθνικη, εργαλεια, οικονομια, το βημα, υφεση, φτωχεια, φως, ψεματα, capital, αφωνια, βλεμμα, βρυξέλλες, γλωσσα, δημοσιο, δις, δωσει, εδρανα, αιθουσα, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εξι, επρεπε, ετος, ευθυνη, ζημια, ζωη, ιδια, κυβερνηση, κυμα, λεφτα, μαξιμου, μηδεν, νερο, ομαδα, παντα, ομηροι, ονομα, ορια, παζαρι, ρολοι, ρωτήσω, το φως, τριτη, φασισμος, φοβος, φορα, χυδαιο, δαχτυλιδι, δικαιωμα, fake, χωρα, κακος, πληγη, ρηγμα, στην κ
Τυχαία Θέματα