Μητσοτάκης: Οι πρώτες μειώσεις φόρων θα ισχύσουν από το 2020

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι πρώτες μειώσεις φόρων θα ισχύσουν από το 2020 έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Εγκαλώντας το ΣΥΡΙΖΑ για "πολωτική και διχαστική" λογική, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ισχυρή εντολή από τους πολίτες, προκειμένου η επόμενη κυβέρνηση να τρέξει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα και προς το εσωτερικό του κόμματός του.

"Η κουβέντα ότι το πρόγραμμά μας μυρίζει "ανθρώπινο αίμα" είναι πρωτοφανής. Δείχνει τον πανικό

τους. Το πρόγραμμά μας είναι αυστηρά κοστολογημένο. Θα ψηφίσουμε μέχρι το Σεπτέμβριο νέο φορολογικό, με τις πρώτες μειώσεις φόρων να ενσωματώνονται από το 2020. Ναι, μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Έχω εμπιστοσύνη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στα δεδομένα που μας δίνουν. Θεωρώ ότι εάν καταφέρουμε και πετύχουμε το στόχο μας, την επόμενη ημέρα θα πάω στην Ευρώπη και θα τους πω ότι στην Ελλάδα ένα κόμμα πίεσε πολύ τα άκρα (ζητάω από τους πολίτες να αφήσουμε έξω από τη Βουλή και το κόμμα Βελόπουλου) και το κάναμε με μετριοπάθεια. Μας δίνει σημαντικά διαπραγματευτικά όπλα. Από το 2016 έχω μιλήσει για την ανάγκη να μην έχουμε υψηλά πλεονάσματα. Το έγκλημα ήταν το υπερπλεόνασμα", τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του "Θέματος". Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου θα αλλάξει.

"Ο νόμος Κατρούγκαλου έχει πολλά προβλήματα. Όσο πιο πολύ δουλεύεις, τόσο λιγότερη πρόσθετη σύνταξη παίρνεις. Εμείς έχουμε αναδείξει την ανάγκη για ένα νέο σύστημα. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ασφαλιστικό τριών πυλώνων. Έχομε μιλήσει για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις να φροντίζουν τους εργαζόμενούς τους", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και επεσήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία επιμένει πολύ στις 120 δόσεις. Και για τις επιχειρήσεις. "Θέλουμε μία πιο εύκολη μεταχείριση για αυτούς που χρωστούν λίγα, Κι ένα δεύτερο σκαλοπάτι μέχρι τις 20.000 ευρώ", είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι στη Νέα Δημοκρατία δε χωρούν προσβλητικές συμπεριφορές. "Είμαστε εδώ, για να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Επιμένω στα ζητήματα συμπεριφοράς και στον αξιακό κώδικα της πολιτικής. Δε με ενοχλεί τίποτα περισσότερο από υποψήφιους βουλευτές που υπερβάλουν στον τρόπο που εκφράζονται ή μιλάνε για υπουργεία. Θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχουν υπουργοί έτοιμοι. Όλοι κρίνονται", τόνισε και σημείωσε πως στόχος του είναι να σχηματίσει την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση. "Μπορεί να αξιοποιηθούν στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους. Δε μιλάμε για κοινοβουλευτικές συμπράξεις. Θα είναι μία κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει και τεχνοκράτες", ανέφερε.

Ντιμπέιτ

"Εμείς από την πρώτη στιγμή προσήλθαμε για να βρεθεί μια λύση για το ντιμπέιτ ως όφειλε να γίνει. Προτείναμε τρεις ημερομηνίες, αντιπροτείναμε ημερομηνίες όταν υπήρξε το κώλυμα του κ. Τσίπρα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε, η εντύπωση που αποκομίζω είναι ότι ο Τσίπρας δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί με όλους. Όταν είσαι απολογούμενος πρωθυπουργός δέχεσαι την κριτική από όλους".

Εκλογές

"Σκοπός μας στις ευρωεκλογές ήταν μια καθαρή νίκη. Η εικόνα που αποκόμισα εγώ δεν ήταν μόνο των δημοσκοπήσεων αλλά της κοινωνίας. Έβλεπα δύο πράγματα. Αφενός ένα κύμα αντίδρασης προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τον Τσίπρα προσωπικά και μια διάθεση απόρριψης μιας κακής κυβέρνησης. Έβλεπα όμως και κάτι άλλο, κόσμο που μου έλεγε ότι δεν έχω ψηφίσει τη ΝΔ αλλά σε εμπιστεύομαι για να φύγει ο Τσίπρας αλλά και για να μπορέσει να μας πείσεις έμπρακτα ότι η ΝΔ έχει αλλάξει. Ορισμένοι το κάνουν με μια δόση καχυποψίας και το σέβομαι αυτό. Νομίζω ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε μια ισχυρή λαϊκή εντολή".

"Δεν με αιφνιδίασε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών".

Καταλαβαίνω γιατί ένα κόμμα που χάνει αισθάνεται την ανάγκη να δείξει ότι τα πράγματα δεν πάνε τόσο άσχημα, όταν το πιστεύεις, όμως, τότε υπάρχει ένα ζήτημα.

"Ο πιο ακριβής όρος είναι το ματς ξεκινά από την αρχή, η κάλπη είναι άδεια και σε αυτό συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα".

Η ισχυρή εντολή δεν είναι δεδομένη. Επειδή η δυναμική των εκλογών μπορεί να κριθεί σε λίγους ψήφους ποιο κόμμα θα είναι μέσα και έξω από τη Βουλή που είναι καθοριστικό για την αυτοδυναμία".
Ερωτηθείς για το αν φοβάται την αποχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι "οι εκλογές της 7ης Ιουλίου δυσκολεύουν τη συμμετοχή αλλά δεν πιστεύω ότι η αποχή θα είναι μεγάλη γιατί εισπράττω στις περιοδείες μου ότι υπάρχει αίτημα για απομάκρυνση αυτής της κακής κυβέρνησης".

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

-Χρειαζόμαστε ισχυρή εντολή, για να αποφύγουμε τις περιπέτειες. Εάν δε σχηματιστεί κυβέρνηση, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές τον 15αύγουστο με απλή αναλογική. Που σημαίνει ότι μετά θα σχηματιστεί μία κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Δε μπορούμε να συνεννοηθούμε με το ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. Έχουμε διαφορετική αντίληψη για την οικονομία. Για τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία. Δε μπορώ να φανταστώ συνεννόηση της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.

-Έχουμε έτοιμα τα πρώτα νομοσχέδια. Οι υπουργοί θα παραλάβουν έτοιμα νομοσχέδια, στα οποία θα μπορούν να βάλουν τη δική τους πινελιά. Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα είναι ένα σφιχτό όργανο.

-Θα ολοκληρώσουμε την αναθεώρηση σχετικά σύντομα. Το εύρος δεν είναι μεγάλο.

εκλογικός νόμος θα αλλάξει. Θα προτείνω έναν εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα, χωρίς απαραίτητα την ανάγκη να επιστρέφουμε σε αυτό το σύστημα που δίνει 50 έδρες μπόνους.

-Προσήλθαμε στη συζήτηση με διάθεση να γίνει το ντιμπέιτ. Προτείναμε τρεις ημερομηνίες. Όταν προέκυψε το δήθεν πρόβλημα με την παρουσία του κ. Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής προτείναμε άλλες ημερομηνίες. Ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να κάνει ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Εγώ μιλάω με την κοινωνία και αυτό θα συνεχίσω να κάνω.

-Όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο "Ρασπούτιν". Ο μόνος που φαίνεται ότι δε γνωρίζει είναι ο πολιτικός του προϊστάμενος. Όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το τι έγινε στην υπόθεση "Novartis".

-Επιμένουμε ότι η προεδρία της επιτροπής πρέπει να πάει στο ΕΛΚ. Η υποψηφιότητά μας είναι ο κ. Βέμπερ. Τον εκλέξαμε στο συνέδριό μας. Εάν πιστεύουμε στη λαϊκή νομιμοποίηση ο κ. Τσίπρας έκανε εκλογές με αιχμή του τον κ. Βέμπερ και έχασε με 9,5 μονάδες.

-Μπορούμε να διεκδικήσουμε την επόμενη ημέρα μία ισχυρή εντολή, για να αλλάξουμε τα πράγματα. Το ματς ξεκινάει από την αρχή. Η κάλπη είναι άδεια στις 7 Ιουλίου και πρέπει να γεμίσει από την αρχή. Θέλω να κάνω έκκληση για μαζική συμμετοχή. Η νίκη της ΝΔ και η ισχυρή εντολή που ζητάω δεν είναι δεδομένη. Θέλω να κάνω μία ισχυρή παρότρυνση στα στελέχη μας να μην προεξοφλούν το αποτέλεσμα. Θα ήθελα όσο το δυνατόν λιγότερη αποχή. Δεν πιστεύω, όμως, ότι η συμμετοχή θα είναι μικρή. Πρέπει να μπει τέλος σε αυτήν τη διακυβέρνηση. Να έρθει μία νέα εποχή.

-Η συμπεριφορά Ερντογάν παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Εφόσον συνεχίζεται είναι επιβεβλημένη η υιοθέτηση μέτρων.

-Δεν ήμουν ενήμερος στο θέμα Μοροπούλου. Η ίδια πήρε την απόφαση να διευκολύνει τη ΝΔ. Δεν ήταν περίπτωση όμοια με της κ. Λοΐζου. Αυτή η υπόθεση έχει κλείσει.

-Η σύζυγός μου γνωρίζει προσωπικά το νέο αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Δεν εκπροσώπησε τη ΝΔ.

-Σπουδαία διάκριση για τον Αντετοκούνμπο. Για την Ελλάδα.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα