Μητσοτάκης: Όχι στον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας στη συνταγματική του διάσταση

«Είναι υποχρέωσή μου να εκφράσω μια δημιουργική Ελλάδα, που θα «γεννήσει» αισιοδοξία και ελπίδα» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε σημερινή του συνέντευξη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ που ήταν καλεσμένος σε εκπομπής της διαδικτυακής τηλεόρασης της ιστοσελίδας iefimerida μαζί με τον συγγραφέα – φιλόσοφο Στέλιο

Ράμφο είπε πως: «Πρέπει να κοιταχθούμε στον καθρέφτη. Να ανακαλύψουμε την αλήθεια. Σκοπός είναι να δούμε ότι ο κύκλος της Μεταπολίτευσης κλείνει οριστικά. Η σημερινή Κυβέρνηση είναι το τελευταίο κομμάτι του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού», ανέφερε και συνέχισε: «Υπάρχει το στοιχείο της κάθαρσης. Είναι απαραίτητο συστατικό και για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας».

«Οι πολιτικές, οικονομικές και πνευματικές ελίτ έχουν σημαντική ευθύνη. Η ιστορία της μεταπολιτευτικής Δημοκρατίας περιλαμβάνει κόμματα που απευθύνονται στο συναίσθημα. Έλεγαν ευχάριστα λόγια. Πιστεύω ότι μπορούμε να γεννήσουμε αισιοδοξία και ελπίδα με βάση την αλήθεια», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Αναμένω έναν διαφορετικό Τραμπ ως Πρόεδρο, σε σχέση με την εικόνα που κατέγραψε κατά την προεκλογική περίοδο. Η Αμερική έχει θεσμούς που εξασφαλίζουν τη συνέχεια της πολιτικής.Το σύστημα στην Αμερική παρέχει τους απαραίτητους ελέγχους στην εκτελεστική εξουσία» ενώ όσον αφορά στους λόγους για τους οποίους επικράτησε ο Τραμπ, σχολίασε: «Εκδηλώθηκε αντισυστημική ψήφος από ένα κομμάτι της κοινωνίας, που ζει αποκομμένο από τις εξελίξεις της παγκοσμιοποίησης. Επιπλέον, η κομματική ταυτότητα στις Η.Π.Α. είναι πολύ σημαντική. Η Αμερική, όπως αρκετές κοινωνίες στον κόσμο, είναι βαθιά διχασμένη. Στα παράλια των Η.Π.Α. επικράτησαν οι Δημοκρατικοί, ενώ οι Ρεπουπλικάνοι στην ενδοχώρα. Το περιβάλλον είναι δύσκολο για σύνθεση».«Ο πολωτικός λόγος επενδύει στους διχασμούς. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο τρόπος ζωής αλλάζει ραγδαία λόγω της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής εξέλιξης. Εξαφανίζονται δουλειές με ταχύτητα.Μεταβάλλονται διαρκώς οι συνθήκες. Πώς θα δουλεύουμε; Πόσες ώρες; Πώς θα κατανέμεται ο πλούτος;»,σχολίασε και συμπλήρωσε: «Η πολιτική γίνεται θεματική. Θέλω λιγότερους φόρους. Θέλω λιγότερους μετανάστες. Την ίδια ώρα, η τεχνολογία δημιουργεί υποσύνολα που επηρεάζουν την πολιτική συμπεριφορά. Οι διαδικτυακές κοινότητες τείνουν να ομαδοποιούν άτομα που ταυτίζονται», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά τις αλλαγές στην Νέα Δημοκρατία ο πρόεδρος του κόμματος επισήμανε: «Προέρχομαι από μια πολιτική οικογένεια. Ωστόσο, η υποψηφιότητά μου για την Προεδρία του κόμματος είχε αντισυστημικά χαρακτηριστικά. Προσπαθώ να προσαρμόσω τη Νέα Δημοκρατία στη νέα πραγματικότητα. Ανοίξαμε την πλατφόρμα του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών και είπαμε σε όποιον επιθυμεί να συμμετέχει στα κοινά, να έρθει. Χωρίς μεσάζοντες».«Εισπράττω από την κοινωνία ότι η Νέα Δημοκρατία αλλάζει. Έρχονται στις συγκεντρώσεις άνθρωποι για με ακούσουν, όχι για να με χειροκροτήσουν. Δεν επιδιώκω τη σύγκρουση. Προτιμώ τη σύνθεση. Όταν χρειάστηκε όμως κατήργησα την ΟΝΝΕΔ μέσα σε μια ημέρα. Θα διαφυλάξω την ενότητα, προχωρώντας στον εκσυγχρονισμό του κόμματος», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε: «Έχω υποχρέωση να εκφράσω τη δημιουργική Ελλάδα. Στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα υπάρχουν οι πιο άξιοι. Θα υπάρχουν στελέχη και εκτός πολιτικής, όπως την ξέρουμε έως σήμερα».

Για τα κοινωνικά ζητήματα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε : «Δίνουμε συντάξεις στον παππού για να υποστηρίζει οικονομικά το εγγόνι. Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι αυτό είναι στρεβλό. Σε αρκετές κοινωνίες και θρησκείες, η σχέση μητέρας – παιδιού είναι ισχυρή. Παράδειγμα αποτελεί το Ισραήλ. Όμως, εκεί, οι νέοι στα 18 τους πάνε στο στρατό υποχρεωτικά. Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί την ενηλικίωση και την ανάληψη ευθύνης. Μας αρέσουν τα δικαιώματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ευθύνες μας. Στην Ελλάδα, η μάνα θα επιδιώξει το ρουσφέτι για να μην χάσει από κοντά της τον γιο της. Μια ευθύνη έχει ο φοιτητής: Να τελειώσει τις σπουδές του στην ώρα του. Αυτή είναι η υποχρέωση που αναλαμβάνει για τη δωρεάν Παιδεία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Για το κρίσιμο ζήτημα του brain drain, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Φεύγουν από την Ελλάδα οι άνθρωποι που παίρνουν ρίσκο. Εκείνοι που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το κομμάτι. Να τους μπολιάσουμε με την εσωστρεφή ελληνική κοινωνία».

Σε ερώτηση για το θέμα του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Δεν είμαι υπέρ του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας στη συνταγματική του διάσταση. Πρέπει να ανοίξει ο διάλογος για τους ρόλους του Κράτους και της Εκκλησίας. Στο ζήτημα των μεταμοσχεύσεων οργάνων, για παράδειγμα, θα ήθελα να δω την Εκκλησία σύμμαχο και αρωγό».

«Οι συμπεριφορές των πολιτών δεν έχουν τόσο να κάνουν με τη θρησκεία, όσο με την πολιτική. Οφείλουμε με θάρρος να αναγνωρίσουμε τον κοινωνικό ρόλο της Εκκλησίας με εθελοντική προσφορά των πολιτών. Η Εκκλησία κάνει την αλληλεγγύη πράξη. Κάτι που είναι αντικείμενο παιδείας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η πρώτη προτεραιότητα στην Παιδεία είναι η ελευθερία. Η αυτονομία σε σχολεία, Πανεπιστήμια και δασκάλους. Δεν επιθυμώ ένα υπουργείο Παιδείας στο ρόλο του “πατερούλη”. Πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση του παρεχόμενου αποτελέσματος. Δεν νοείται ελευθερία δίχως αξιολόγηση», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ειδικότερα για την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε: «Είχα μπροστά μου στη Βουλή τον κ. Τσίπρα. Άκουσα όσα είπε. Είδα έναν νέο άνθρωπο που κοίταγε πίσω. Δυστυχώς, η συζήτηση δεν περιστρέφεται γύρω από το τί πρέπει να μάθει ένα παιδί, αλλά γύρω από το πώς θα βολευτούν οι διαθέσιμοι δάσκαλοι ανάλογα με τις ειδικότητές τους. Κινδυνεύουμε να μας ξεπεράσει η ιστορία και η πραγματικότητα».

«Άριστος δεν είναι αυτός που παίρνει 20. Άριστος είναι αυτός που ξεπερνά τις δυνατότητές του. Προσπαθώ, αγωνίζομαι, δουλεύω σκληρά», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. «Ζούμε σε κοινωνίες ανισότητας. Η επιστήμη υποστηρίζει ότι ο εγκέφαλος προγραμματίζεται ως τα έξι χρόνια. Εάν δεν δώσουμε τα σωστά ερεθίσματα, θέτουμε τα παιδιά σε άνισο δρόμο. Πιστεύω στην ισότητα ευκαιριών και την ελευθερία» ανέφερε σχετικά με την αξία της προσχολικής αγωγής.

Κλείνοντας ο κ Μητσοτάκης , αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες και ξεκαθάρισε: «Θέλω εκλογές γρήγορα. Ο χρόνος δεν περιμένει. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσει η χώρα τα προβλήματα που την ταλαιπωρούν, τόσο καλύτερα».

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
μητσοτακης, νεα δημοκρατια, υπουργείο παιδείας, ελλαδα, iefimerida, νέα, οννεδ, προσφορες, σχολεια, βουλη, τσιπρας, εκλογες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αλλαγη ωρας, αξια, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, Ημέρα του παιδιού, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, κοινωνια, κομματα, iefimerida, μια ημερα, το θεμα, δημοκρατια, δωρεαν, θαρρος, θεμα, θρησκειες, ισραηλ, σημερινη, υπουργείο παιδείας, ωρα, αισιοδοξια, αλληλεγγυη, αμερικη, γεγονος, γινεται, δυστυχως, ειπε, υπαρχει, εκκλησια, ελευθερια, ελπιδα, εξι, ερχονται, ευθυνη, τεχνολογια, ζωη, ζωης, ιδια, θρησκεια, εικονα, κυβερνηση, κυκλος, κομμα, λογια, οικογενεια, οννεδ, παιδι, παιδια, περιβαλλον, προβληματα, ρισκο, ρολο, συζητηση, συνεχεια, ταυτοτητα, φοιτητης, χρονος, δικαιωματα, δουλειες, εγκεφαλος, ειπαμε, χωρα, υπουργειο, κομματι, μπροστα
Τυχαία Θέματα