Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα αν κριθεί από τους ειδικούς

Με τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η τακτική σύσκεψη για τον COVID-19. Στη διάρκειά της, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, έγινε εκτίμηση της κατάστασης και παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας, τα κρούσματα ανά περιοχές και ηλικίες και τα δεδομένα από το σύστημα Υγείας.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες. Ειδική αναφορά έγινε για τα πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία για εκείνους που γυρίζουν από διακοπές.

Οι σχετικές ανακοινώσεις, προσθέτουν οι ίδιες πηγές,

θα γίνουν τις επόμενες μέρες ύστερα από τη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή των επιστημόνων.

Αποφασίστηκε δε η αποστολή πανελλαδικού μηνύματος από το 112 για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας για όσους επιστρέφουν.

Η αποστολή του μηνύματος απο το 112 αναφέρει: «Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 17-08-2020. Κατά την επιστροφή σας από τις διακοπές δείξτε ιδιαίτερη προσοχή. Ο κίνδυνος διασποράς COVID-19 είναι αυξημένος, Μην έρχεστε σε επαφή με ευάλωτες ομάδες και ακολουθείτε τα μέτρα προστασίας».

Επίσης έγινε συζήτηση για την προετοιμασία ανοίγματος των σχολείων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα αν κριθεί από τους ειδικούς, ενώ ζήτησε την κωδικοποίηση των κανόνων για την χρήση μάσκας, ώστε να είναι σαφές στους πολίτες που είναι υποχρεωτική.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου 'Ακης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος.

Πέτσας: Τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου

Στις 7 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τα σχολεία δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στο OPEN σήμερα το πρωί, τονίζοντας ότι όταν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, θα έχουμε τις ίδιες βασικές προκλήσεις, να τηρούμε δηλαδή τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας.

«Να δώσουμε την εικόνα στα παιδιά ότι αν τηρούμε αποστάσεις, πλένουμε τα χέρια μας και φοράμε μάσκα όπου πρέπει εκτός σχολείου ή και εντός σχολείου αν χρειαστεί, αυτό θα μας προστατεύσει από τη διασπορά του ιού στο σχολικό περιβάλλον», τόνισε, σημειώνοντας ότι «εμείς εργαζόμαστε από τώρα μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου για να υπάρξει αναστροφή της αύξησης των κρουσμάτων, προκειμένου να μπορέσουμε να μπούμε στο φθινόπωρο με καλύτερες συνθήκες. Γιατί ξέρετε ότι όσο πλησιάζουμε τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο θα υπάρχει η πιθανότητα αναζωπύρωσης του ιού».

«Η αναβολή δύσκολων αποφάσεων, όπως το άνοιγμα των σχολείων, δεν βελτιώνει το αποτέλεσμα. Η τήρηση των μέτρων φέρνει αποτέλεσμα» είπε ο κ. Πέτσας, απαντώντας σε όσους θεωρούν ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς πρέπει να γίνει αργότερα.

Για τους εκπρόσωπους των εκπαιδευτικών που επικρίνουν την κυβέρνηση ανέφερε: «Είναι δυνατόν οι εκπαιδευτικοί μας οι οποίοι συμμετείχαν σε όλη αυτή την τιτάνια προσπάθεια το προηγούμενο διάστημα για να λειτουργήσουν τα σχολεία μας εξ αποστάσεως και με ειδικές συνθήκες, να λένε ότι είναι τραγέλαφος;»

Εκ αυτού ανέφερε πόσοι μαθητές συμμετείχαν στις 9 Απριλίου σε ψηφιακές τάξεις και πόσες τέτοιες τάξεις λειτούργησαν, τονίζοντας ότι το σύστημα ανταποκρίθηκε.

«Είναι πραγματικά κρίμα να έχουμε τους εκπροσώπους τους να λένε αυτά τα πράγματα για όλους αυτούς που προσπάθησαν τόσο πολύ», συμπλήρωσε.

Ο Κ. Πέτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων αν χρειαστεί, εξηγώντας ότι αυτό που προέχει είναι να αποτινάξουμε τη χαλάρωση.

«Αν το καταφέρουμε δεν θα χρειαστούν αλλά μέτρα», είπε, σημειώνοντας ότι δεν είμαστε σε καταστάσεις Μαρτίου, καθώς τώρα ο μέσος όρος των κρουσμάτων σε σχέση με τον αριθμό των εισαγωγών ασθενών σε ΜΕΘ και των διασωληνωμένων, είναι αρκετά χαμηλότερος.

«Έχουμε χτυπήσει καμπάνα κινδύνου εδώ και πολλές εβδομάδες. Τα δεδομένα δείχνουν αύξηση κρουσμάτων και για αυτό παίρνουμε τα μέτρα. Τα αυξημένα κρούσματα δεν έχουν μεταφραστεί μέχρι στιγμής σε αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας. Θέλουμε να τα φέρουμε σε καθοδική τροχιά προκειμένου να είμαστε έτοιμοι όταν το σύστημα ενδεχομένως πιεστεί, όχι μόνο από τον κορονοϊο αλλά και από άλλες ασθένειες αργότερα το Φθινόπωρο», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι στις αρχές Αυγούστου η αύξηση των κρουσμάτων ήταν μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν, αλλά αυτή τη στιγμή είναι μικρότερη από ότι αναμενόταν.

Σχετικά με τα ελληνο-τουρκικά δήλωσε πως είναι ξεκάθαρο ότι όλοι οι εταίροι μας σε όλο τον κόσμο καταδικάζουν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και ζητούν να σταματήσουν σε όλη την ανατολική μεσόγειο προκειμένου να υπάρξει εξομάλυνση στην περιοχή.

«Δεν θα υπάρξει εξομάλυνση αν η Τουρκία δεν σταματήσει αυτές τις προκλητικές ενέργειες. Εμείς προασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πάντα με σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας και στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας», συνέχισε ενώ επισήμανε ότι μια εκκρεμότητα υπάρχει με την Τουρκία και είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

«Για αυτό είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ξανά τις διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Ευρύτερος διάλογος δεν υπάρχει. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο», υπογράμμισε, ενώ είπε ότι αφού ανοίξει η Βουλή θα δούμε τον προγραμματισμό για να έρθει προς κύρωση η συμφωνία με την Ιταλία και η συμφωνία με την Αίγυπτο.

Για το περιστατικό μεταξύ του ελληνικού σκάφους και του τουρκικού, είπε πως όταν υπάρχουν τόσα σκάφη σε ένα μικρό χώρο είναι πιθανό να υπάρξει και κάποιο ατύχημα.

«Δεν θα ήθελα να μπω σε επιχειρησιακούς χειρισμούς για το τι κάνει ο επικεφαλής ενός ελληνικού σκάφους για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Έχει ξεκάθαρους κανόνες εμπλοκής και τους εφαρμόζει», συμπλήρωσε.

Για τη συμφωνία με την Αίγυπτο είπε ότι διεμβολίζει το παράνομο και άκυρο το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και δίνει τη δυνατότητα πλέον σε όλους παντού στον κόσμο να δουν ότι η Ελλάδα, σε συμφωνία με τις γειτονικές χώρες που έχει αντικείμενες ακτές, προχώρα σε οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

«Είναι ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία πως αυτός είναι ο δρόμος να προχωρήσουμε χωρίς εντάσεις και προσκλήσεις» είπε ενώ χαρακτήρισε τη συνάντηση του Μάικ Πομπέο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου εποικοδομητική και χρήσιμη.

«Επιβεβαιώνει ότι η αμερικανική στάση τους τελευταίους μήνες είναι πολύ μακριά από την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Παίρνουν σαφή θέση ότι τα ελληνικά νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, καταδικάζοντας τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ είναι χρήσιμος εταίρος σε αυτή τη συγκυρία για να έχουμε μια διέξοδο στη φάση της αποκλιμάκωσης», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι θα υπάρξει σίγουρα παράταση των υφιστάμενων μέτρων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορονοϊο αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο μέτρων στην κατεύθυνση της μείωσης φόρων και εισφορών.

Γεννηματά: Να μας πει η κυβέρνησή του ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας

«Είναι ώρα επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του να μας πουν ποιος είναι ο σχεδιασμός τους για την αντιμετώπιση της απειλής της πανδημίας που διευρύνεται και να σταματήσουν τις παλινωδίες, τις αστοχίες, και τις απαράδεκτες λογικές της μεταφοράς ευθυνών στους πολίτες» τόνισε σε δήλωσή της για την εξέλιξη της πανδημίας στη Ελλάδα, η πρόεδρός του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Όμως ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι θεωρεί πρωτεύον ζήτημα για το Υπουργείο Υγείας όχι την αντιμετώπιση της πανδημίας, για την οποία δεν διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο, αλλά το ποιος έχει τις αρμοδιότητες για τους διορισμούς και τις προσλήψεις. Γι’ αυτό και τις αφαιρεί από τον Υπουργό, προκειμένου η «Μαξίμου ΑΕ» να κάνει ακόμη πιο εύκολα τα ρουσφέτια της» συνεχίζει η κ. Γεννημάτα.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των σχολείων, λέγοντας πως «ιδιαίτερα για τα σχολεία δεν είναι δυνατόν να ανακοινώνει η Κυβέρνηση μόνο την ημερομηνία έναρξης της σχολικής περιόδου. Οφείλει τώρα να παρουσιάσει τον ολοκληρωμένο προγραμματισμό της για την προστασία της υγείας των μαθητών, των οικογενειών τους και φυσικά των εκπαιδευτικών».

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση να σταματήσει να κουνάει το δάχτυλο σε μαθητές και γονείς και να αναλάβει τη δική της ευθύνη για την έξαρση της πανδημίας

«Η κυβέρνηση από τη μία επιχειρεί να ενοχοποιήσει τη νεολαία για την έξαρση των κρουσμάτων και από την άλλη ανακοινώνει το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου χωρίς να ενημερώνει γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές με ποια προετοιμασία, μέσα και μέτρα προστασίας θα γίνει αυτό δυνατό», αναφέρει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, επικαλούμενο τις κυβερνητικές δηλώσεις για το άνοιγμα των σχολείων.

«Η κυβέρνηση», συνεχίζει, «διέθετε το απαραίτητο χρονικό διάστημα, από τον Ιούνιο, για να εξασφαλίσει ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία των σχολείων, που είναι αναγκαία να ξεκινήσει και για παιδαγωγικούς και για μορφωτικούς λόγους. Σήμερα ξεπερνάει κάθε όριο υποκρισίας όταν ανάγει σε κύριο αποτρεπτικό παράγοντα για την εξάπλωση του κορονοϊού το πώς θα συμπεριφερθούν παιδιά Δημοτικού! Η κυβέρνηση να σταματήσει να κουνάει το δάκτυλο στους μαθητές, τη νεολαία και τους γονείς και να αναλάβει την δική της τεράστια ευθύνη», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
νεα κυβερνηση, κυβερνηση, μητσοτακης, ετοιμη, υπουργείο παιδείας, υφυπουργός υγείας, σχολεια, ακης, βουλη, ΕΟΔΥ, νέα, εκκρεμότητα, συγκεκριμένο, αιγυπτος, μνημονιο, ελλαδα, αοζ, υφαλοκρηπίδα, ηπα, ΚΚΕ, απε, μπε, κινηση στους δρομους, κικιλιας, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, ανοιγμα σχολειων, ξανα, ημερομήνια, δημητριαδης, χωρες, εργασια, ηπα, ιταλια, νησια, πιεση, πλαισιο, υπουργείο παιδείας, υφαλοκρηπίδα, ωρα, αυξηση, ακυρο, απε, ασθενειες, ατυχημα, εβδομαδες, γινει, γονεις, γρηγορης, δαχτυλο, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δρομος, εγινε, ευκολα, ειπε, υπαρχει, εκκρεμότητα, εκτιμηση, εξελιξη, ευθυνη, υφυπουργος, εικονα, κιμων, λειτουργια, μακρια, μηνες, μικρο, νεολαια, ξερετε, παντα, ορος, παιδια, προσληψεις, πρωι, σιγουρα, συγκεκριμένο, συζητηση, συνεχεια, σκαφη, σχεδιο, τιτανια, τουρκια, υπουργειο υγειας, υφυπουργός υγείας, φυσικα, φθινοπωρο, φωφη, φωφη γεννηματα, δικαιωματα, ελληνικα, υπουργειο, ομαδες, πηγες, σωτηρης, θεοχαρης, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης,mitsotakis