Μήπως ένα παλιό ατύχημα «έριξε» το ρωσικό Airbus;

Πριν από 14 χρόνια, το ρωσικό αεροπλάνο χωρίστηκε στα δύο κοντά στην ουρά –μια βλάβη που πιθανόν να στάθηκε μοιραία, υποστηρίζει ο ειδικός των πτήσεων Clive Irving.

Το αιφνίδιο αυτού που συνέβη στο ρωσικό αεροσκάφος που συνετρίβη στην περιοχή του Σινά είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πιλότος είχε αναφέρει κάποιο τεχνικό πρόβλημα και μια εκτροπή προς το πλησιέστερο αεροδρόμιο. Αλλά το πρόβλημα ήταν προφανώς τόσο σοβαρό, ώστε το σχέδιό του να ξεπεραστεί από τα γεγονότα και το αεροπλάνο να πέσει κυριολεκτικά

από τον ουρανό από τα 31.000 πόδια. Θεωρητικά το Σινά είναι επικίνδυνος εναέριος χώρος. Μεγάλο μέρος του Σινά είναι μια κλειστή στρατιωτική ζώνη όπου ο αιγυπτιακός στρατός έχει συχνές αψιμαχίες με ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες. Μια ομάδα τζιχαντιστών που συνδέεται με το ISIS υποστήριξε ότι έριξε την πτήση, αλλά το υψόμετρο του αεροπλάνου το έθεσε σίγουρα εκτός εμβέλειας των όπλων που διαθέτουν αυτές οι ομάδες και οι πρώτες φωτογραφίες από τα συντρίμμια δεν προσφέρουν ενδείξεις από επίθεση πυραύλων.

Αντ 'αυτού οι ερευνητές θεωρούν ως πολύ πιο αξιόπιστη την πιθανότητα μιας ξαφνικής δομικής αστοχίας. Το Airbus A321 ήταν 18 ετών, αλλά με ένα σύγχρονο αεροπλάνο όπως αυτό και την τακτική συντήρηση αυτό δεν είναι λόγος ανησυχίας. Αυτό που προκύπτει, όμως, από τα αρχεία του συγκεκριμένου αεροπλάνου, είναι ένα ατύχημα που υπέστη στις 16 Νοεμβρίου 2001, ενώ προσγειωνόταν στο Κάιρο (την περίοδο που ανήκε στην Middle East Airlines). Καθώς άγγιξε το έδαφος, η μύτη του ήταν σε πολύ υψηλή γωνία και η ουρά χτύπησε την άσφαλτο - αρκετά έντονα για να προκαλέσει σημαντικές ζημιές.

Τα χτυπήματα στην ουρά σαν αυτό δεν είναι ασυνήθιστα. Το αεροπλάνο επισκευάστηκε και θα υποβλήθηκε σε αυστηρή επιθεώρηση στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια μεταγενέστερων ελέγχων συντήρησης. Παρόλα αυτά οι ερευνητές οι οποίοι θα έχουν σύντομα πρόσβαση στον καταγραφέα στοιχείων πτήσης του Airbus θα δουν με αυστηρότητα αυτό που ονομάζεται πίσω διάφραγμα πίεσης, μια κρίσιμη σφραγίδα στο σύστημα συμπίεσης της καμπίνας. Εικόνες από τα συντρίμμια στην περιοχή του Σινά δείχνουν τμήματα της ουράς και της οπίσθιας ατράκτου κοντά στο χώρο του διαφράγματος που βρίσκεται μακριά από τα υπόλοιπα συντρίμμια, γεγονός που υποδηλώνει μια πιθανή διάλυση κατά την πτήση.

Σε περίπτωση αποτυχίας αυτού του διαφράγματος, το αεροπλάνο θα είχε υποστεί μια ξαφνική και δυνητικά εκρηκτική αποσυμπίεση. Στην τελική καταγραφή ύψους στα 31.000 πόδια, η διαφορά μεταξύ της πίεσης μέσα στην καμπίνα και του εξωτερικού αέρα θα ήταν σε σημείο που μια τέτοια καταστροφική αποτυχία θα ήταν πιο πιθανό να συμβεί. Τα συντρίμμια δεν δείχνουν σημάδια πυρκαγιάς ή έκρηξης που σχετίζονται με τον κινητήρα.

Η Lufthansa και η Air France ανακοίνωσαν ότι δεν θα πετούν πλέον πάνω από το Σινά, παρότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται για μια τρομοκρατική πράξη. Έλεγξα την κίνηση πάνω από το Σινά μόνο μια ώρα μετά τη γνωστοποίηση του ατυχήματος. Δύο διάδρομοι χρησιμοποιούνταν, ο ένας πάνω στο βόρειο Σινά με πτήσεις σε ύψος πλεύσης 36.000 πόδια ή περισσότερο, και ένας πολύ απασχολημένος πάνω από το νότιο Σινά με πτήσεις σε διαφορετικά και συχνά πολύ χαμηλότερα υψόμετρα – κάποιες πτήσεις προσέγγιζαν ή αναχωρούσαν από το Κάιρο, στη Δύση, κάποιες κατευθύνονταν προς το Σαρμ ελ-Σέιχ, το θέρετρο από το οποίο το ρωσικό τζετ αναχώρησε για την Αγία Πετρούπολη.

Μετά την κατάρριψη της πτήσης MH17 των Μαλαισιανών αερογραμμών από έναν πύραυλο πάνω από την Ουκρανία, οι κύριοι διάδρομοι πτήσης ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία έχουν αλλάξει για να αποφευχθούν οι εμπόλεμες ζώνες. Το αποτέλεσμα ήταν σαν μια εκτροπή σε εθνική οδό - πολύ μεγαλύτερη κίνηση σε μια εναλλακτική διαδρομή που οδηγεί τα αεροσκάφη πάνω από την Τουρκία, την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο σε ένα σημείο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, και στη συνέχεια, προς ανατολάς πάνω από το Κάιρο, το Σινά και τη Σαουδική Αραβία στο νότιο Περσικό Κόλπο. Υπάρχει ένας μεγάλος διεθνής κόμβος στο Κόλπο στο Ντουμπάι, το οποίο σημαίνει ότι οι αερογραμμές είναι τώρα γεμάτες με πτήσεις μεγάλων αποστάσεων που δρομολογούνται μέσω Ντουμπάι.

Μέχρι τώρα το Σινά δεν έχει αντιμετωπιστεί ως εμπόλεμη ζώνη, αλλά είναι σαφές ότι ορισμένες αεροπορικές εταιρείες τώρα θα το κάνουν. Όσες έχουν τακτικά δρομολόγια στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό Σαρμ Ελ Σέιχ, όπως η British Airways και η Ryanair, έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να πετούν στο νότιο Σινά. Και δεν υπάρχει καμία ένδειξη από την τραγωδία του ρωσικού Airbus που να δείχνει ότι κάνουν λάθος.

thedailybeast.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα